Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu ...

Jabučni ocat


Odličan recept za domaći jabučni ocat koji je izvrstan i poznat lijek od davnina!




Postupak pravljenja domaćeg jabučnog octa:

Potrebno je nekoliko različitih domaćih sorti jabuka ( nešpricanih),  te barem 10%  divljih jabučica, koje će octu dati posebnu crvenkastu boju i predivnu aromu.
Jabuke dobro oprati, ukloniti peteljke i sva oštećenja, posušiti i naribati na ribež ili isjeći na manje komade i samljeti u blenderu.
Ovu jabućnu  kašu staviti u plastićno bure, te prekriti čistom gazom i ostaviti tri dana  da započne proces vrenja, što se osjeti po mirisu.

Nakon što su jabuke odstajale potrebno ih je procijediti kroz krupnije cijedilo i još jednom kroz gazu.


Tekućinu ponovno uliti u plastićno bure, prekriti i povezati gazom i ostaviti na toplom i tamnom mjestu 6 mjeseci (idealna temperatura je od 18 - 28 stupnjeva).
Nakon nekog vremena može se osjetiti miris vina ( alkoholno vrenje), a tek kasnije započinje octeno vrenje (ocat).
Na površini će se stvoriti octena gljiva, koju je dobro spremiti u staklenku i preliti sa malom količinom octa i upotrijebiti kod slijedeće priprave octa, jer pospješuje proces octenja.


Vinske mušice koje se pojavljuju su prenosnici korisnih octenih i drugih bakterija i nije ih potrebno uklanjati.

Nakon šest mjeseci, ocat je potrebno procijediti kroz gazu nekoliko puta, kako bi se izbistrio (ponoviti postupak nakon nekoliko dana).


Ocat naliti u čiste staklene boce i pohraniti na tamno mjesto.



Divlju jabuku sam pronašla u jednoj zapuštenoj šikari, zbijena ispod velikih stabala borila se za tračak sunca, ali svejedno se izborila i rodila obilje plodova.
I opet me priroda fascinirala, pa sam zasadila jedno stabalce u svoj vrt, kako bi mogla uživati u prekrasnim crvenim cvijetovima, a kasnije i u njenim sitnim plodovima.


                                                             (divlja ili ukrasna jabuka)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Lukova muha - najopasniji štetnik luka