Bazga koja se kod nas još naziva i zova, bazgovina, crna bazga, zovika, aptovina, vrlo je poznata i jedna od najstarijih biljaka na svijetu.
Postoji oko trideset vrsta bazge, a kod nas se najviše upotrebljava crna bazga, sambucus nigra.
Zbog svojih ljekovitih svojstava koristi se od davnina za liječenje najrazličitijih bolesti, a koristi se i kao prevencija karcinoma.
Najviše se koristi kod problema respiratornog sustava, kašlja, upale grla, početnog stadija upale pluća, gripe, a kako posjeduje i diuretička svojstva, doprinosi i zdravlju bubrega.
Vrlo je učinkovita kod probavnih i crijevnih poremećaja.
Cvijetovi bazge bogati su glikozidima,taninima, karotenima, rutinom, vitaminom C i flavonoidima koji su moćni antioksidansi te štite naše stanice od oštećenja.
Bazga spada u jednu od najljekovitijih biljaka svijeta, te osim što jača imunološki sustav, posjeduje i antivirusno i antimikrobno djelovanje.
Hipokrat je tvrdio da je bazga lijek za sve bolesti.
Cvijet bazge bere se od polovice svibnja pa negdje do polovice lipnja po sunčanom i suhom vremenu i na mjestima koja su zaštićena od svih vrsta zagađenja.
Od cvijeta bazge najčešće se priprema sirup i čaj.
Za sirup postoje brojni recepti, a kako sam isprobala mnoge, evo recept koji je meni najbolji.
Potrebni sastojci:
100 cvijetova bazge
4 + 4 litre vode
8 kg šećera
1 kg limuna
1/2 kg limete
100 g limuntusa
Postupak pripreme sirupa:
Cvijetove bazge poslagati na čisti bijeli stoljnjak, kako bi se kratko prosušili, a moguće bubice izašle iz cvijetova.
Prokuhati 4 litre vode, te cvijetove natopiti u ohlađenu vodu.
Limun i limetu (iz organskog uzgoja) nasjeći na kolutove i poslagati po natopljenim cvijetovima, te blago zgnječiti.
Prekriti nekom prirodnom tkaninom (gazom) i ostaviti na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
Nakon toga sve procijediti kroz sitnije cjedilo dva puta.
U neku veću posudu staviti kuhati još 4 litre vode i 8 kg šećera. Kada voda proključa , a šećer se otopi, dodati procijeđeni sok od cvjetova bazge i sve promiješati.
U međuvremenu boce staviti u rernu da se steriliziraju, (oko 20 min. na 120*).
Vući sok naliti u vruće boce, potreban je oprez i postepeno nalijevanje sirupa, kako ne bi došlo do pucanja stakla.
Dobro je još boce u neku posudu okrenuti naopačke kako bi se izvršila i pasterizacija, jer onda je sirup uglavnom siguran od kvarenja i može bez problema dočekati slijedeću godinu, a i dvije - naravno ako ostane. :)
Sok prekriti nekom dekom i ostaviti da se ohladi, te potom spremiti u ostavu.
Od ove količine dobila sam 12 litara sirupa.
Primjedbe
Objavi komentar