Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu ...

Kiwano

Kiwano na mreži
Kiwano (lat. Cucumis metuliferus) biljka je iz porodice Cucurbitaceae. Porijeklom je iz Afrike, a naziva se još i afrička rogata dinja, jer mu je kora obasuta malim bodljama.
Okusom je sličan mješavini dinje i ananasa, a izgledom podsjeća na krastavac.
Iznutra je želatinaste teksture ispunjen sjemenkama koje su bogate masnim kiselinama, uključujući linolnu i oleinsku koje su bitne za ljudsko zdravlje.

Presjek kiwana i sjeme
Kiwano je bogat vitaminima C,B i E, te magnezijem, željezom, kalcijem, kalijem, manganom i fosforom.
Kiwano se koristi u svim fazama rasta, iako sve dok je zelen okus mu je sličan krastavcu, tek kada sazori što je vidljivo na kori koja postaje žuto-narančasta, postaje slatkast i podsjeća na mješavinu dinje i ananasa.

Plod kiwana

Koristi se kao osvježavajuće piće ili svježe voće. Izvrstan je kao dodatak zelenim sokovima.
Također se koristi kao dekoracija desertima, kolačima i salatama.

Najlakši način za konzumaciju je da se prereže na pola i žličicom izdubi pulpa zajedno sa
sjemenkama.
Zbog velike količine vitamina C, odličan je u prevenciji prehlade, a zbog antioksidanasa koje sadrži ima brojna pozitivna djelovanja na zdravlje kože, srca, mišića, živaca i crvenih krvnih zrnaca.

Kako uzgojiti kiwano 

Kiwano se uzgaja na isti način kao i krastavac.  S obzirom da je tropska kultura osjetljiv je na niske temperature. Sjeme se može sijati direktno u zemlju krajem travnja ili početkom svibnja u kućice u koje se stavlja nekoliko sjemenki sa razmakom od 30- tak cm,  i između redova oko 1 - 1,5 m, na dubinu od 1 cm.
Drugi način sjetve je da  posije u liniji uz mrežu sa razmakom od nekoliko cm, sjemenka od sjemenke.
Dobro je u kućice ili redove (ovisno o vrsti sjetve) dodati komposta i uz redovito zalijevanje kiwano zaista više ne traži nikakvu brigu.
Jednostavan za uzgoj, a uz to prepun minerala i vitamina trebao bi se uzgajati u svim vrtovima.
Svojim egzotičnim izgledom bio bi  ukras u svakom vrtu.
S obzirom da kivano formira vriježe, najbolje ga je uzgajati na mreži, pa je prije sjetve potrebno napraviti konstrukciju i postaviti mrežu za krastavce, kako bi nesmetano mogao puzati.

Konstrukcija za kiwano
Cvijet i plod kiwana
Kiwano formira plod u najdonjim dijelovima 
U kolovozu počinju rasti prvi plodovi. Kako brzo rastu, već početkom rujna počinju dozrijevati, dok drugi tek započinju svoju fazu rasta, pa će i berba biti sve do prvog mraza, a nakon toga potrebno je ubrati sve plodove koji će naknadno sazrijeti.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Lukova muha - najopasniji štetnik luka