Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Organski vrt u kolovozu



U kolovozu vrt je prepun plodova kojim nas priroda nesebično i obilno daruje za sav uložen trud, brigu i ljubav. >3
Vrijeme je za ubiranje i spremanje plodova za zimu koji će nas barem malo podsjećati na sezonu koja je iza nas.
Bere se rajčica, paprika, patliđan, tikvice, dinje, lubenice, kukuruz šećerac, kupusnjače, mahune, grah, blitva, a vadi se krumpir, luk, mrkva, peršin i dr.





U prvoj polovici mjeseca većinu vremena posvećujemo njezi i zaštiti naših biljčica.
Redovito zalijevanje, prekrivanje tla organskom masom, špricanje prirodnim preparatima, gnojidba i orezivanje ocvalog cvijeća uvelike će doprinjeti zdravlju i ljepoti našeg vrta i sočnim, zdravim plodovima.
Sve o zaštiti pročitajte u postu:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2015/06/gnojidba-i-zastita-organskog-vrta-2-dio.html



U drugoj polovici mjeseca kolovoza, kada temperature malo padnu te bude više kišnih dana možemo planirati kasnoljetnu sjetvu i sadnju bilja koje je otporno na mraz i niske jesenske i zimske temperature.
Siju se razne vrste zimskih salata, endivija, rukola, blitva, matovilac, korabica, bijela repa, ozimi kelj, rotkvice, špinat, luk srebrenac, a na mediteranu se još može sijati mrkva, peršin, cikla i razne kupusnjače.

Sade se razne vrste presadnica od endivije, radića, kasne korabice, brokule, poriluka, a na mediteranu i rimski kupus, cvjetača i kelj.


Prije sjetve, ili sadnje važno je pravilno pripremiti tlo, prozračiti ga i površinski prekopati te u njega unijeti vrtnog komposta koji će biljkama osigurati sva potrebna hranjiva sve do proljeća.


Nakon sjetve / sadnje najvažnije je da redovno zalijevamo tlo kako bi osigurali optimalne uvijete za nicanje i rast bilja.
Kada biljčice malo porastu potrebno ih je rašćupati i presaditi na odgovarajuća mjesta u vrtu.

Kako u kolovozu mnoge kulture skidamo trajno sa gredica (krumpir, grah, luk i dr.), najbolje je gredice odmah prorahliti, pognojiti kompostom i prekriti nekom organskom masom kako bi spriječili rast korova.
Ovako pripremljene gredice će do jeseni uz pomoć glista i brojnih mikroorganizama u tlu, biti spremne za jesensku sadnju češnjaka i graška, ili ćemo ih prekriti još jednim slojem organske mase pred zimu, pa na njih sijati proljetne kulture.



Još uvijek nije kasno za berbu i sušenje začinskog i ljekovitog bilja za zimu poput kadulje, timijana, koprive, matičnjaka, stolisnika, bosiljka, nevena, mažurana, origana i dr.
Ubiremo ih za sunčana dana, najbolje oko podneva kada je koncentracija eteričnih ulja najveća te sušimo u sjeni i na prozračnom mjestu.
Sve o sušenju i spremanju ljekovitog i začinskog bilja pročitajte u postu :  http://organskocarstvo.blogspot.hr/2016/06/sakupljanje-i-cuvanje-ljekovitog-bilja.html




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne