Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Vapneno - sumporna juha (kalifornijska juha)


Jedno od najpoznatijih insekticida i fungicida koji se koristio u vrijeme naših starih vrtlara (protiv plamenjače, pepelnice i napada brojnih štetnika) te veterinara (mačja kuga).
Danas se ovo sredstvo koristi u biodinamičkoj poljoprivredi kao preventivno i zaštitno sredstvo protiv brojnih nametnika i gljivičnih oboljenja voćaka, vinove loze, ruža, ali i svih biljnih kultura koje su sklone napadu štetnika i gljivičnih bolesti poput rajčice, paprike, krumpira i dr.
Također, primjena sumpora dozvoljena je u ekološkoj proizvodnji, a mnogi stručnjaci navode da je sumpor sigurniji i da ima bolji učinak u zaštiti od bakra koji je teški metal i taloži se u tlu.
Vapneno - sumporna juha dobiva se kuhanjem gašenog ili hidratiziranog vapna i sumpora, a nastali produkt je vapneni sumpor ili kalcijev polisulfid.

Postupak pripreme vapneno - sumporne juhe

Kuhanje ove tekućine radi sigurnosti najbolje je obaviti izvan kuće, zbog plinova koji isparavaju i mogu proizvesti neugodan miris. Moja preporuka je staviti zaštitnu masku preko organa za disanje.
Vrijeme potrebno za kuhanje juhe je oko 1 sat uz stalno miješanje smjese na laganoj vatri.

10 litara vode
1 kg živog vapna (prethodno ga ugasiti) ili 1.3 kg hidratiziranog
2 kg sumpora u prahu (što čistiji, preko 90 %)
Mjeru možete povećavati ili smanjivati po potrebi.

U većoj posudi prvo dobro promješajte vapno sa 1/4 vode što je na mjeru od 10 litara 2.5 litre.


Stavite posudu na umjerenu vatru te dodajte preostali dio vode. Uz stalno miješanje pričekajte da tekućina provrije pa postepeno dodajte sumpor u prahu. Nastavite miješati te usput gnječite moguće grudvice. Tekućina će u početku biti svjetlo - žute boje.


Nakon što ste dodali sumpor, juhu je potrebno kuhati još oko 40 - 60 minuta, odnosno dok tekućina ne dobije crveno - smeđu boju.


Ako nastavite dalje kuhati ili ako je vatra bila prejaka može se dogoditi da juha pozeleni što nije dobro. Stoga ako se odlučite sami pripremati ovaj pripravak za zaštitu, držite se svih navedenih pravila i vjerujte da će vam uspjeti. <3

Nakon što se tekućina ohladi, procijedi se kroz sitno sito ili gazu pa se sprema u plastične ili staklene posude te obavezno zatvara kako u dodiru sa zrakom ne bi došlo do kvarenja. Čuva se na hladnom i tamnom mjestu te koristi po potrebi. Tijekom zime juha ne smije biti izložena smrzavanju.
Ovako spremljena može se koristiti godinama. Prije upotrebe obavezno promućkati jer se stajanjem taloži na vapno i sumpor.

Upotreba:

Zimsko preventivno prskanje provodi se od kraja vegetacije (studeni) pa sve do početka kretanja vegetacije (ožujak) na voćkama, vinovoj lozi i ružama.
Sumpor sprječava pojavu bolesti ali i lijeći  te usporava već nastale bolesti. Primjenjuje se preventivno za zaštitu od pepelnice, plamenjače jer kao fungicid uništava štetne gljivice.
Kao insekticid djeluje na brojne štetnike koji se skrivaju u kori drveća. Sumpor ima i akaricidno djelovanje - koristi se za djelomično sprječavanje razvoja grinja.
Vapneno sumporna juha se razrjeđuje sa kišnicom, izvorskom ili bunarskom vodom.
25 % otopina koristi se za špricanje jabuka kada krenu pupati.
18% otopina koristi se za sve ostalo voće u početnoj fazi pupanja.
U ljetnim mjesecima nije preporučljivo koristiti ovu juhu po suncu te ako temperature prelaze 28 stupnjeva Celzija da ne bi došlo do paleži. Također, kod češćeg prskanja vinove loze i voćaka bilo bi dobro smanjiti koncentraciju otopine jer se ne preporučuje koristiti više od 4 puta godišnje.
1.5 % otopina koristi se za prskanje povrća, posebno kao preventivna zaštita za rajčicu. Može se primjenjivati svaka dva tjedna. Nema karencu jedino je plodove potrebno dobro oprati.
Špricanje NE PROVODITI u fazi cvjetanja.

Najbolje je špricati rano u jutro ili predvečer, nikako ne po jakom suncu da ne bi došlo do paleži listova.





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne