U svojim prijašnjim postovima u nekoliko navrata spomenula sam enzim kojeg koristim dugi niz godina, pa iz iskustva mogu reći da zaslužuje ime "čudotvoran" jer uistinu on to i je.
Ukratko o enzimu
"Tvorac" otpadnog enzima je dr. Rosukon Poompanvong iz Tajlanda (naturopatkinja i organska poljoprivrednica), koja se bavi istraživanjem enzima više od 30 godina, a najzaslužnija za upoznavanje javnosti sa čudesnim blagodatima otpadnog enzima je veganka i pobornica za zaštitu okoliša dr. Joean Oon iz Penanga u Maleziji koja je studirala alternativnu medicinu kod dr. Rosukon.
Otpadni enzim je organska otopina nastala jednostavnom fermentacijom ostataka svježeg voća i / ili povrća, smeđeg šećera i vode.
Dr. Rosukon kaže da fermentacija stvara prirodne lance proteina, mineralnih soli i enzima, te na osnovu svojih istraživanja tvrdi da otpadni enzim smanjuje globalno zatopljenje, jer katalički proces tijekom nastajanja istog, generira plin ozon, 03, koji smanjuje količine ugljičnog dioksida u atmosferi i teških metala.
Jedna litra ove otopine pročišćava 1000 litara zagađenih rijeka.
Saznavši ovu vrijednu informaciju na netu, odmah sam se "bacila" na posao i napravila tu čudesnu otopinu, te sam se i sama uvjerila u njenu višenamjensku korist.
Potrebni sastojci za enzim:
3 kg voća i / ili povrća
10 l vode
1 kg smeđeg šećera
Može se koristiti i samo povrće, ali zbog ugodnijeg mirisa dobro je staviti i dio voća i kore od različitih agruma (naranča, limun, grejp...)
Smeđi šećer je bolji, jer sadrži mnoštvo minerala, iako se može koristiti i bijeli, ja sipam pola smeđeg i pola bijelog šećera.
Voće i povrće se usitni (ne treba biti previše usitnjeno), stavi se u plastičnu posudu (staklena bi mogla puknuti kada započne proces fermentacije), naspe se šećer i nalije voda, sve se dobro promiješa i zatvori čvrstim zatvaračem, kako bi se spriječilo ulaženje zraka.
Prvih mjesec dana zatvarač posude potrebno je otvarati svaki dan, kako bi se oslobodio nakupljeni plin, koji se stvara tijekom fermentacije.
Nakon nekoliko dana osjeti se miris octene kiseline.
Slijedeća dva mjeseca posuda se više ne otvara, sastojci će se nastaviti razgrađivati i nakon 3 mjeseca nastat će prirodni enzim.
On može stajati i dulje od 3 mjeseca u posudama, bit će još i bolji, jer što dulje stoji molekule postaju manje i bolje se razgrađuju duljom fermentacijom.
Na posudu je potrebno napisati datum spravljanja enzima i nakon minimalno 3 mjeseca, kada je enzim gotov, potrebno je procijediti smjesu, a tekućinu naliti u plastične boce i spremiti na tamno
mjesto.
Ovako spremljeni enzim nema rok trajanja, i može se čuvati godinama.
Upotreba čudesnog enzima:
U kućanstvu - razrijeđen sa vodom odlično je sredstvo za čišćenje kupaone, kuhinjskih elemenata, podova, koristi se i nerazrijeđen za čišćenje npr. kamenca, tvrodokornih mrlja, pročišćava sve odvode, jer izvrsno razgrađuje nakupljenu masnoću.
Uklanja tvrdokorne mrlje sa odjeće, tepiha, namještaja...
Osvježava i dezinficira cijelo kućanstvo.
Pročišćava sve kemikalije pa se koristi i u deterdžentima, šamponima, u perilicama rublja i posuđa.
Također je dobar čistač voća i povrća zagađenih pesticidima ( u posudu s vodom dodati malo enzima, staviti voće ili povrće, te ostaviti nekoliko sati u otopini).
Za bujniji rast kućnog cvijeća ( u špricu s vodom dodati malo enzima i prskati sobno bilje).
U vrtu se koristi razrijeđen sa vodom u omjeru 1:500 kao insekticid, pesticid i kao gnojivo ( zemlja se oplođuje), a biljke postaju bujnije i zdravije.
Čisti zemlju od svih nakupljenih toksina.
Ovo je uistinu višenamjensko sredstvo koje je potpuno prirodno, ekološko i svatko ga može napraviti,
te iz vlastitog iskustva tvrdim da čudotvoran enzim rješava mnoge probleme na jednostavan i vrlo učinkovit način, ima širok spektar djelovanja, koje iz dana u dan otkrivam i stoga ga stalno ponovno pravim i vjerujte, nikad ga dosta - oduševljena sam! :)
Iskreno se nadam da će te i Vi napraviti svoj enzim i podijeliti ovo znanje sa drugima, te tako dati svoj doprinos za očuvanje našeg okoliša.
SUPER, HVALA I
OdgovoriIzbrišiKako tretirano sjeme očistiti bio enzimom prije sjetve.
OdgovoriIzbrišiSjeme stavite u posudu s vodom i dodate žlicu bio enzima. Nakon 10-tak minuta isperete i posušite te odmah sijete.
IzbrišiPozdrav
OdgovoriIzbrišiZanima me da li je pulpa od voća iz sokovnika primjerna za izradu bioenzima. Hvala 🥰
Da!
IzbrišiPozdrav
OdgovoriIzbrišiZanima me da li je pulpa od voća iz sokovnika primjerna za izradu bioenzima. Hvala 🥰
Dali se posuda tokom fermentacije drži na toplom ili hladnom mjestu? I šta ako nemamo 3 kg otpadaka voća i povrća odjednom? :)
OdgovoriIzbrišiOmjer je 1:3:10 (šećer:biootpad:voda), znači 10 dkg šećera, 30 dkg bio otpada, 1 l vode. Ja to stavim u plastičnu bocu od vode, coca-cole i sl.
IzbrišiEvo nekih omjera:
Omjeri za boce od 1 l
60g smeđ. šećera: 180g otpada : 6 dcl vode
Omjer za bocu od 1,5 l
90g smeđ. šećera: 270g otpada : 9 dcl vode
Omjer za bocu od 2 l
120g smeđ. šećera: 360g otpada :12 dcl vode
Omjer za bocu od 5 l
330g smeđ. šećera: 1000g otpada :33 dcl vode
Isto tako ne trebate otvarati ako tankim crijevom spojite bocu sa bio enzimom i bocu sa vodom (kroz čep). Nešto slično kao na slici na ovom linku, https://hr.puntomarinero.com/odor-trap-for-fermentation-do/
Merkur Futur Adjustable Safety Razor - Sears
OdgovoriIzbrišiMerkur Futur Adjustable Safety septcasino.com Razor is the febcasino perfect balance of https://septcasino.com/review/merit-casino/ performance, ventureberg.com/ safety, and comfort. casinosites.one Made in Solingen, Germany, this razor has a perfect balance of
Može li se bio enzim koristit folijarno u povrtlarstvu? Pomaže li kod sprečavanja plamenjače?
OdgovoriIzbriši