Svi postovi po kategorijama
Naklijanim krumpirom do ranijeg i većeg uroda
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Naklijavanje je proces u kojem gomolji krumpira prolaze različite faze, a rezultat su zdrave i jake klice. Da bi uspješno naklijali krumpir potrebno je osigurati valjane uvjete. Sa naklijavanjem treba početi 30 - 40 dana prije same sadnje. Ako ostavljamo svoj sjemenski krumpir iz godine u godinu, često se događa da zbog neadekvatnog spremanja krumpir pusti končaste dugačke klice što se obično događa zbog visokih temperatura u prostorima u kojima se čuva. Ako je krumpir pustio duge, tanke klice one je potrebno pokidati do same kore kako bi se u procesu naklijavanja pojavile debele čvrste klice. Zdravi gomolji se nakon toga slažu u drvene ili plastične gajbice u jednom sloju te stavljaju u prozračnu i dovoljno osvijetljenu prostoriju.
Najbolje je krumpir postaviti u blizini prozora kako bi bio izložen prirodnoj sunčevoj svjetlosti. Gajbe se mogu slagati jedna na drugu kod veće količine gomolja, ali ih je onda svakih nekoliko dana potrebno okretati kako bi sa svih strana krumpir bio izložen svjetlu. Idealna temperatura je oko 15 stupnjeva Celzija. Nakon određenog vremena pojavit će se debele, nekoliko centimetara dugačke i čvrste klice u boji tipičnoj za vrstu sorte ( roza, zelene ili ljubičaste).
Končaste klice potrebno je pokidati |
Prednosti naklijavanja krumpira su : brže nicanje i ukorjenjivanje zbog čega se skraćuje vegetacija i do dva tjedna, ujednačen rast i stopostotna klijavost, zdravije biljke koje su otpornije na plamenjaču i druge bolesti te povećan prinos,
Veći gomolji krumpira mogu se podijeliti na dva ili više dijelova, ali pritom krumpire treba rezati uzdužno kako bi se osigurala veća površina i jednak broj klica. Najbolje je to obaviti oko tjedan dana prije sadnje kako bi se zatvorila površina reza na gomolju i stvorila zaštitna opna. U slučaju da se krumpiri režu prije same sadnje tada je poželjno polovine gomolja uvaljati u drveni pepeo koji je idealna zaštita od patogena i zemljišnih štetnika.
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Primjedbe
Objavi komentar