Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?Ljuske od jaja sadrže veoma važan makronutrijent kalcij (Ca).
Prirodan su izvor minerala te osim kalcija (90%) sadrže i željezo (Fe), bakar (Cu), mangan (Mn), fosfor (P), krom (Cr), molibden (Mo), magnezij (Mg), prirodni fluor (F) i proteine.
U jednoj čajnoj žličici praha ljuski od jaja nalazi se približno od 800 do 1000 mg kalcija.


Važnost kalcija u tlu
Kako se kalcij iz tla gubi ispiranjem (veća količina oborina) i crpi godišnjim prinosima biljaka to dovodi do postupnog porasta kiselosti tla.

Nedostatak kalcija u tlu moguće je vidjeti na lišću mladih biljaka (kloroza). Biljke sporije rastu, usporen je razvoj korjenovog sustava, a u kasnijim fazama razvoja biljke izražena je tamnija boja lisnih žila te se lišće počinje uvijati, a biljke poliježu zbog slabljenja staničnih stijenki.

Postupnim dodavanjem kalcija u tlo smanjuje se njegova kiselost te tlo postaje rahlo, kalcij također veže kiseline u tlu, učvršćuje njegovu strukturu, povećava otpornost na sušu, omogućava bolju apsorpciju mikroelemenata te povećava prinose kultura.

Ljuske od jaja najveći su prirodni izvor kalcija. Kako bi kalcij postao dostupan biljkama kojima je potreban, ljuske je potrebno usitniti i preliti prirodnim jabučnim octom, ili enzimom, pa ostaviti stajati oko 3 tjedna. Potrebno je koristiti staklenu posudu koja se prekrije nekom prozračnom tkaninom, a otopinu je potrebno svaki dan promiješati.
Nakon završetka fermentacije, dobivenu tekućinu procijediti i koristiti kao folijarnu prihranu (preko lista), potrebo je 2-3 žlice otopine na litru vode.
Koristiti za špricanje rajčice, paprike i drugih biljaka kojima je potreban kalcij.
CaCO3+ 2H+ -> Ca+2 + H2O +CO2 Ljuske od jaja koje sadrže kalcijev karbonat (CaCO3) u reakciji sa kiselinom oslobađaju čisti kalcij, vodu i ugljikov dioksid. Kalcij možemo osloboditi pomoću jabučnog octa ili bio enzima. Biljke usvajaju kalcij u ionskom obliku Ca+2 

Postupak izrade u slikama:

 • Osušiti ljuske jaja
 • Samljeti ili dobro usitniti
 • Nasuti u staklenku
 • Preliti jabučnim octom ili enzimom dva prsta iznad površine ljuski
 • Dobro promiješati
 • Prekriti prozračnom tkaninom 
 • Nastaviti miješati svakodnevno
 • Nakon što prestane fermentirati procijediti i koristiti  2-3 žlice otopine u litri vode ( za folijarnu prihranu)Komentari

 1. Da li stavljamo čisti koncentrat enzima? Hvala

  OdgovoriIzbriši
 2. Moze li se sad ova tekucina da pije kao kvalitetniji izvor Kalcija za ljude sa osteoporozom?
  Hvala

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Moze da se pije ja samljela ljuske od jaja i stavila u jabukovo sirce ( ocat) drzala 20dana u tegli i svaki dan promesala, pila 15 dana po pola casice rakijske

   Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Gavezova mast po recepturi Marije Treben

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Sjetva i uzgoj jesenskog graška u organskom vrtu