Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Lukova muha - najopasniji štetnik luka


Lukova muha (Delia antiqua) i češnjakova muha (Helomyza lurida) najopasniji su štetnici koji mogu biti uzrok propadanja luka, poriluka i češnjaka ako se na vrijeme ne provede zaštita.

Prva generacija lukove muhe koja je i najopasnija, jer napada još mlade i nerazvijene biljke javlja se oko polovice travnja pa se prve mjere zaštite provode već krajem ožujka te početkom travnja.
Druge dvije generacije javljaju se u svibnju i lipnju, ali obično ne naprave toliko velike štete jer je luk u principu već razvio dovoljno velike glavice. Ranija proljetna sadnja (veljača), ili kasnija (svibanj, lipanj) sigurnije su za sadnju luka, jer se mogu smanjiti posljedice napada.
Stari vrtlari sadili su  luk tek početkom svibnja kako bi imali zdrave i lijepe glavice. <3

Lukova muha prezimljava u tlu u obliku kukuljice koja nije veća od zrna riže. Tamnocrvene do smeđe je boje i lako se prepoznaje. Zabušuje se u mlade glavice luka pri čemu se središnji list počinje sušiti pa je ograničen unos hranjivih tvari i vode, nakon čega dolazi do propadanja i truljenja biljke. Kukuljica u travnju prelazi u odrasli oblik muhe koja je vrlo slična običnoj sa nešto izduženijim tijelom. Muha može odložiti i do dvjesto jaja u tlu ili na samu biljku iz kojih se kasnije izlegu bijele, duguljaste, ličinke slične crvićima.


Kako prirodnim sredstvima zaštiti luk od lukove muhe?

Prije svega važno je u vrtu pridržavati se plodoreda te luk ne saditi na isto mjesto četiri godine.
Također, luk u plodoredu dolazi drugu godinu nakon obilnijeg gnojenja (stajsko gnojivo), obično nakon krumpira. Ako tlo nije gnojeno dovoljno mu je prilikom sadnje dodati vrtnog komposta.
Kako luk ne voli kisela tla dodaje mu se nekoliko puta manja količina drvenog pepela koji podiže pH tla te služi i kao zaštita luka od zemnih štetočina te kao izvrsno kalijevo gnojivo. Drveni pepeo se nekoliko puta tijekom proljeća posipa oko luka u području korijena. Izbjegavaju se vjetroviti dani kako se ne bi oštetilo mlado lišće.
Ako se luk posadi pokraj mrkve međusobne se štite od muha (lukova muha i mrkvina muha) koje ih napadaju.

Izvrsno prirodno sredstvo protiv lukove muhe je šećerna otopina.
U 10 litara odstajale vode ( najbolje kišnice), doda se 20 dkg šećera i dobro razmuti. Sa ovom otopinom zalijeva se luk nekoliko puta u razmacima od 7 - 10 dana.
Prvu zaštitu potrebno je obaviti u proljeće odmah nakon nicanja biljaka te ponoviti još nekoliko puta kako biljka raste.
Također, prilikom sadnje lučica šećer se može posipati i u jarke pa je u startu zaštićen.
Ako je već došlo do napada, nakon primjene šećerne otopine moguće je da se ublaži šteta. U slučaju jačeg napada i očiglednog propadanja luka, najbolje ga je povaditi i spaliti kako bi se spriječio prelazak ličinki na druge, zdrave biljke.
Zašto šećer?
Lukova muha ne podnosi šećer pa brzo napušta slatka područja. :)


Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne