Gavez - biljka koja treba krasiti svaki organski vrt


Gavez (Simphytum officinale L.), domaća je biljka trajnica koja pripada porodici Boraginaceae (oštrolisti), u narodu poznata i pod drugim imenima kao : crni korijen, kilnjak, opašica, volovski jezik - u engleskom Comfrey. Ova biljka se ubraja među najneophodnije i najljekovitije koje nam priroda pruža i stoga bi ju svako kućanstvo trebalo imati u svom vrtu.
Kako je lijek za mnoge boljke u narodu se vjerovalo da potjeće iz rajskog vrta.
Raste na vlažnim mjestima te ju je najlakše pronaći na vlažnim livadama, uz kanale, potoke, ili rijeke od nizina do gorskog pojasa. Cvijeta cijelo ljeto ljubičastim, svijetloružičastim, ili rjeđe bijelim cvijetićima te je jako privlačna pčelama i raznim drugim oprašivačima. Listovi su joj hrapavi i šiljasti, a korijen izvana tamnosmeđ i gotovo crn, a iznutra bijele do žućkaste boje te jako sluzav i ljepljiv. U narodnoj medicini gavez se koristi za ozljede i rane koje teško zacjeljuju te kod uganuća, lomova, kožnih oboljenja, bolova u mišićima, istegnuća, krvarenja i dr. Djeluje antiflogistički, potiče nastanak novog koštanog tkiva i uspješno ublažava bolove. Koristi se u obliku masti, tinkture, obloga te kao čaj.
Gavez u sebi sadrži biljne sokove, karotin, alkaloide, tanine, glikozide, eterično ulje, smole, sluzi te alantoin - aktivna prirodna tvar koja je zaslužna za rast stanica.
Homeopati gavez nazivaju jedinom biljkom koja uspješno liječi mnoga kožna oboljenja poput psorijaze te učinkovito liječi i otklanja čukljeve, giht i druga oboljenja za koja moderna medicina nema lijeka.

Gavez u organskom vrtu

Gavez je sigurno najkorisnija biljka koju možemo posaditi u svoj vrt.
Osim što jako lijepo izgleda kada procvijeta, vrlo je privlačna i kukcima oprašivačima, pa će vrt u kojem se raširio gavez biti uvijek pun pčela.Kako u sebi sadrži brojne mineralne tvari (kalij, dušik, fosfor i dr.), od njegovih listova se pravi poznato tekuće gnojivo za prihranu plodovitog, korjenastog, ali i sveg drugog bilja i cvijeća u vrtu.
Posebno ga voli rajčica, paprika, patliđan, krumpir, luk, celer i kupus.

Sadnja gaveza pomoću korijenskih izdanaka

Najlakši i najbrži način da ovu biljku posadite u svoj vrt je da u proljeće ili jesen izvadite korijen i posadite na željeno mjesto u vrtu.


Birajte položaje koji su vlažniji i nešto dalje od gredica jer je biljka invazivna i veoma se brzo širi pomoću korijena koji duboko prodire u tlo. Zbog toga njenog svojstva smatra se da je biljka neuništiva i vječna. :)
Gavez dobro uspjeva na neutralnim, ali i kiselijim tlima, kako na suncu tako i u sjeni.
Biljka cvijeta cijelo ljeto, nakon berbe listova nastavlja sa rastom, pa se može brati oko 3 puta za spravljanje gnojnice, malčiranje ili pak za aktivaciju kompostne hrpe.Priprema gnojnice od gaveza

Potrebno je nabrati 1 kg listova gaveza i potopiti u 10 litara vode (najbolje kišnice) te ostaviti oko 2 tjedna da se završi fermentacija.
Pripravak je potrebno svaki dan nekoliko puta dobro izmiješati i prekriti nekim prozračnim, prirodnim materijalom.
Kada se završi vrenje, tekućina se procijedi i razrjeđuje sa vodom u omjeru 1 : 10 za zalijevanje bilja te u omjeru 1 : 50 za špricanje, odnosno folijarnu prihranu (preko lista).
Koristiti 1 - 2 puta mjesečno u fazi cvatnje i stvaranja plodova.


Ovo gnojivo djeluje izvrsno na biljke jer u sebi sadrži hranjiva koja su im neophodna u fazi cvjetanja i zametanja plodova.
Kalij - potiče cvatnju i rast plodova te je zaslužan za ljepšu boju i ukus plodovitog povrća.
Također učvršćuje biljku i povećava njezinu otpornost na štetnike i bolesti.
Dušik - hrani rast lišća i izdanaka.
Fosfor - važan je za rast korijenovog sustava.
Ostatak bilja, nakon što se otopina procijedi stavi se na kompostnu hrpu - ubrzava proces kompostiranja i oplemenjuje ju sa brojnim mineralima.
Također ovom gnojnicom možemo polijevati kompostnu hrpu kako bi se proces kompostiranja znatnije ubrzao, ili prilikom preokretanja hrpe dodati svježeg lišća te na taj način potaknuti aktivaciju.


Malčiranje pomoću listova i stabljike gaveza

Dodavanjem listova i isjeckane stabljike gaveza oko biljaka, posebno plodovitih, poput rajčice, patliđana i paprike, pružit ćete im zaštitu od isušivanja te istovremeno obilje mineralnih tvari koje su im neophodne za zdravi rast i razvoj.Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Gavezova mast po recepturi Marije Treben

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Sjetva i uzgoj jesenskog graška u organskom vrtu