Čudotvorni enzim


U svojim prijašnjim postovima u nekoliko navrata spomenula sam enzim kojeg koristim već dvije godine, pa iz iskustva mogu reći da zaslužuje ime  "čudotvoran" jer uistinu on to i je.

Ukratko o enzimu

"Tvorac" otpadnog enzima je dr. Rosukon Poompanvong iz Tajlanda (naturopatkinja i organska poljoprivrednica), koja se bavi istraživanjem enzima više od 30 godina, a najzaslužnija za upoznavanje javnosti sa čudesnim blagodatima otpadnog enzima je veganka i pobornica za zaštitu okoliša dr. Joean Oon iz Penanga u Maleziji koja je studirala alternativnu medicinu kod dr. Rosukon.
Otpadni enzim (spravlja se od otpadaka voća i povrća), je organska otopina nastala jednostavnom fermentacijom ostataka svježeg voća i / ili povrća, smeđeg šećera i vode.
Dr. Rosukon kaže da fermentacija stvara prirodne lance proteina, mineralnih soli i enzima, te na osnovu svojih istraživanja tvrdi da otpadni enzim smanjuje globalno zatopljenje, jer katalički proces tijekom nastajanja istog, generira plin ozon, 03, koji smanjuje količine ugljičnog dioksida u atmosferi i teških metala.
Jedna litra ove otopine pročišćava 1000 litara zagađenih rijeka.

Kada sam prije dvije godine pročitala ovaj tekst na internetu odmah sam se "bacila" na posao i napravila tu čudesnu otopinu, te sam se i sama uvjerila u njenu višenamjensku korist.

Potrebni sastojci za enzim:
3 kg voća i / ili povrća
10 l vode
1 kg smeđeg šećera

Može se koristiti i samo povrće, ali zbog ugodnijeg mirisa dobro je staviti i dio voća i kore od različitih agruma (naranča, limun, grejp...)
Smeđi šećer je bolji, jer sadrži mnoštvo minerala, iako se može koristiti i bijeli, ja sipam pola smeđeg i pola bijelog šećera.

Voće i povrće se usitni (ne treba biti previše usitnjeno), stavi se u plastičnu posudu (staklena bi mogla puknuti kada započne proces fermentacije), naspe se šećer i nalije voda, sve se dobro promiješa i poklopi čvrstim zatvaračem.

Prvih mjesec dana zatvarač posude potrebno je otvarati svaki dan, kako bi se oslobodio nakupljeni plin, koji se stvara tijekom fermentacije.
Nakon nekoliko dana osjeti se miris octene kiseline.
Slijedeća dva mjeseca posuda se više ne otvara, sastojci će se nastaviti razgrađivati i nakon 3 mjeseca nastat će prirodni enzim.
On može stajati i dulje od 3 mjeseca u posudama, bit će još i bolji, jer što dulje stoji molekule postaju manje i bolje se razgrađuju duljom fermentacijom.
Na posudu je potrebno napisati datum spravljanja enzima i nakon minimalno 3 mjeseca, kada je enzim gotov, potrebno je procijediti smjesu, a tekućinu naliti u plastične boce i spremiti na tamno
mjesto.
Ovako spremljeni enzim nema rok trajanja, i može se čuvati godinama.

Upotreba čudesnog enzima:

U kućanstvu - razrjeđen sa vodom odlično je sredstvo za čišćenje kupaone, kuhinjskih elemenata, podova, koristi se i nerazrijeđen za  čišćenje npr. kamenca, tvrodokornih mrlja, pročišćava sve odvode jer izvrsno razgrađuje nakupljenu masnoću.
Uklanja tvrdokorne mrlje sa odjeće, tepiha, namještaja...
Osvježava i dezinficira cijelo kućanstvo.
Pročišćava sve kemikalije pa se koristi i u deterdžentima, šamponima, u perilicama rublja i posuđa.
Također je dobar čistač voća i povrća zagađenih pesticidima ( u posudu s vodom dodati malo enzima, staviti voće ili povrće, te ostaviti nekoliko sati u otopini).
Za bujniji rast kućnog cvijeća ( u špricu s vodom dodati malo enzima i prskati sobno bilje).
U vrtu se koristi razrijeđen sa vodom u omjeru 1:500 kao insekticid, pesticid i kao gnojivo ( zemlja se oplođuje), a biljke postaju bujnije i zdravije.
Čisti zemlju od svih nakupljenih toksina.

Ovo je uistinu višenamjensko sredstvo koje je potpuno prirodno, ekološko i svatko ga može napraviti,
te iz vlastitog  iskustva tvrdim da čudotvoran enzim rješava mnoge probleme na jednostavan i vrlo učinkovit način, ima širok spektar djelovanja, koje iz dana u dan otkrivam i stoga ga stalno ponovno pravim i vjerujte, nikad ga dosta - oduševljena sam! :)
Iskreno se nadam da će te i Vi napraviti svoj enzim i podijeliti ovo znanje sa drugima, te tako dati svoj doprinos za očuvanje našeg okoliša.


Komentari

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?