Izrada tople gredice


Sunčani dani u veljači pravo su vrijeme da započnem svoje vrtlarske poslove, kako bi bila spremna za novu sezonu koju s nestrpljenjem očekujem.
Kako sam u hladnim zimskim mjesecima imala dovoljno vremena da napravim plan za svoj povrtnjak, odlučila sam uvesti neke nove detalje koji će ga dodatno oplemeniti i učiniti ga ljepšim i funkcionalnijim.

O čemu je zapravo riječ?

Riječ je o tzv. Hugel Kultur - to je tehnika zakopavanja većih količina drveta u tlo kako bi porozni sastav drveta koje se raspada djelovao kao upijajuće spužva, te osigurao vlažnost tla tijekom sušnih mjeseci.
Biljni materijal koji se stavlja u centru gredice, pruža biljkama dosta hranjivih sastojaka za bujniji rast tokom više godina.
Ovakva vrsta gredice idealna je za zimsko, kao i rano proljetno vrijeme, jer se kompostna masa razgrađuje u tlu i otpušta toplinu, pa je primjerena za hladnija razdoblja u godini, ako se prekrije nekom zaštitnom folijom.
Ovakva gredica pogodna je za sve vrste povrća, cvijeća, začinskog bilja, uzgoj rasada i dr. pa se može koristiti tijekom cijele godine.

Kako bi proizvela vlastiti rasad za svoj povrtnjak,iskoristila sam tople dane i svoj plan provela u djelo.
Odabrala sam funkcionalno, osunčano mjesto u vrtu za gredicu na kojem će ona tokom dana dobivati dovoljno sunčeve svjetlosti (sjever-jug).
Izmjerila sam površinu i označila veličinu i oblik gredice, pri tome pazeći da joj mogu prići sa svih strana kako bi izbjegla gaženje, jer je to i jedna od prednosti ovakvih gredica.
Prikupila sam potrebni organski materijal koji će mi biti potreban za punjenje gredice - bodljikavo granje, stare natrule deblje grane različitog drveća, tanje grane, samoniklo ljekovito bilje, lišće, slama i zreli konjski gnoj.

Tlo sam izdubila na dubinu oko 10-15 cm, te okomito složila staru ciglu koja služi kao okvir, ali i odlični izolator.
Na dno gredice prvo sam složila bodljikave grane od orezanih ruža, koje će poslužiti kao zaštita od voluharica, koje će, nadam se zaobilaziti gredicu u širokom luku.
Nastavila sam slagati debelo granje raznog drveća koje služi kao drenaža.
Slijedeći sloj - tanje granje, pa popunjavanje rupa zemljom koju sam prethodno izvadila,nakon toga sam sve dobro sabila, da bi podloga bila što čvršća i zemlja ne bi propadala.
Sve sam posula pepelom, kako bi malo alkalizirala, a ujedno i pognojila tlo,pa sam nastavila slagati slijedeće slojeve - ekološki zreli konjski gnoj, koji se smatra toplim gnojivom, brzo se razgrađuje, bogat je organskom tvari i sadrži pored dušika, fosfora, kalija, kalcija i niz drugih minerala, i taj sloj sam prekrila zemljom,pa slamom, pa ponovno zemljom na koju sam posula komposta i zeolita u prahu.
Kako nam priroda često uskače u pomoć, tako je i meni pomogla i krupnim kapima kiše počela natapati gredicu, koju je još samo bilo potrebno dobro politi, kako bi se popunili eventualni prazni prostori.

Ovakvu gredicu je potrebno održavati svakog proljeća i jeseni nadopunjavanjem komposta, jer će proces kompostiranja izazvati postepeno propadanje zemlje.

Korak po korak do tople povišene gredice u slikama:Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Zapečene plave šljive u rerni

Domaća kisela cikla za zimu

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu