Kako uzgojiti mango iz koštice?Mango - tropska biljka sočnih plodova, brzo raste i pri tome ima predivne listove. Može se uzgajati i u našim krajevima, pogotovo u mediteranskim područjima gdje može ostati vani cijele godine (u kontinentalnom dijelu je ipak potrebno unijeti ga negdje gdje se neće smrznuti). Vrlo je zanimljivo promatrati kako se ova biljka razvija jer raste gotovo na očigled.

Sve što je potrebno je kupiti mango u nekoj od prodavaonica. Prvo se osladite i uživajte u njegovom plodu, a onda kada dođete do koštice kreće mala avantura uzgoja ove predivne biljke.
Kako sam uzgojila mango po koracima:

1. Način

 • Uzela sam košticu s koje sam pokušala skinuti što više mesa (nije potrebno skinuti sve). Zatim sam položila košticu u vodu i ostavila jedan dan da ubrzam proces klijanja.
 • Sada je potrebno uzeti neku vrstu kliješta ili pokušati otvoriti košticu sa nožem. Ovaj korak nije toliko jednostavan koliko se čini. Najbolja tehnika je zgnječiti košticu kliještima ali vrlo pažljivo da ne oštetite sjemenku unutar ljušture. Kada to uspijete rastvorite ljušturu i izvadite sjemenku iz nje.
 • Sjemenka će možda biti povezana sa ljušturom jednom niti. Ne trebate se bojati odvojiti tu nit od ljušturice.
 • Sada kada je mango oslobođen možemo ga direktno staviti u zemlju. Ne preduboko, tek par centimetara zemlje neka bude preko njega. Položite ga vodoravno tako da njegov širi dio leži na zemlji (kao što stoji kad ga stavite na stol i pustite).
 • Važno je napomenuti kako mango voli toplinu pa ga stavite na osunčano mjesto. Isto tako voli zemlju koja se može dobro ocijediti. Zalijevajte ga tek kada se zemlja skroz osuši kako ne bi došlo do truljenja sjemenke od prevelike vlage.
 • Sada je samo potrebno biti strpljiv, zalijevati ga kada se prosuši zemlja i jednog dana će vas iznenaditi predivan izdanak baš kao što je i mene :)
2. Način
 • Ovu metodu sam bolje popratila fotografijama pošto ju je lakše promatrati. Za ovu metodu je potrebno uzeti papirnate maramice ili neku spužvicu kojom ćete moći obaviti sjemenku manga nakon što je oslobodite iz ljušture. Za ovaj način nije potrebno stavljati sjemenku sa ljušturom u vodu jer će sjemenka cijelo vrijeme biti na vlažnome. Sjemenku oslobodite na isti način koji sam objasnila na prethodnom odlomku. 
 • Kada oslobodite sjemenku položite je u papirnatu maramicu ili spužvicu i zatim dobro namočite. 
 • Sljedeće što trebate napraviti je uzeti papirnatu vrećicu (najbolje prozirnu) i staviti namočenu maramicu/spužvicu u vrećicu i dobro ju zatvoriti. Bilo bi dobro da ju ne otvarate barem 3 tjedna jer prije toga sigurno neće proklijati, a izložit ćete sjemenku plijesni. 
 • Ako primijetite da je ipak plijesan napala sjemenku izvadite je i lagano protrljajte sodom bikarbonom  i zatim isperite. Potrebno je skinuti svu plijesan sa sjemenke.
 • U vrećicu povremeno dodajte vode kako ne bi sjemenka ostala bez vlage.
 • Kada nikne ostavite da se razviju prvi listići i onda ju tek posadite (toliko da sjemenka može biti pod zemljom a listići potpuno iznad zemlje. Ako ju prerano posadite mogla bi istrunuti.
Nadam se da ćete uspjeti uzgojiti svoj mango i uživati u svim njegovim čarima. Naime mango ima više vrsta, ali većina ima blago crvenkaste listove koji su uistinu zadivljujući. Želim Vam svu sreću u ovom pothvatu! :)

Moj mango napreduje i raste. Ponosna sam jako na njega. Kako napreduje vaš mango? Podijelite sa mnom svoja iskustva! :)

Komentari

 1. Princip klijanje iz sjemenke isti je kao kod klijanja avokada iz sjemenke, male okrugle loptice, veličine gumene 👦 dječje igračke.

  OdgovoriIzbriši
 2. Jednostavniji način, uzmite sjemenku uronite u vodu toliko da prekrije sjemenku stavite na južnu stranu na prozor i proklijat će za tjedan do deset dana, bar je moj tako.

  OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?