Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Boražina - kraljica mog povrtnjaka!



Boražina (lat. Borago officinalis) jednogodišnja je ljekovita biljka koja naraste od 15-75 cm.
Pripada porodici oštrolista (Boraginaceae).
Raste samoniklo u srednjoj, južnoj i istočnoj Europi, a kod nas u Dalmaciji i Primorju.
Boražina je zeljasta biljka prekrasnog zvjezdastog cvijeta plave boje, stabljika i listova prekrivenih bjelkastim dlačicama.
Specifičnost ove biljke je što sadrži najveću koncetraciju gama-linolenske kiseline  (GLA) u prirodi.
Također, bogata je i omega-3 masnom kiselinom (linolnom) i omega-6 masnom kiselinom (linolenskom).
Jestivi su mladi listovi i cvijetovi.
Listovi se beru prije nego biljka procvjeta, a svojim okusom podsjećaju na krastavac. Koriste se u salatama ili kao varivo slično špinatu.
Cvijet se skuplja čim procvate, slatkastog je okusa i koristi se svježe ubran za dekoraciju slastica ili kao ukras u raznim salatama.
Boražina je iznimno ljekovita biljka koja se koristi u pučkoj medicini za liječenje mnogih bolesti.

Boražina sadrži kalij, kalcij, i mineralne kiseline pa je cijela biljka ( list, stabljika, cvijet) izvrsna za pripravu gnojiva.
Idealna  je  za sadnju u organskim vrtovima jer privlači u vrt mnoštvo pčela i leptira ( oprašivaće), a posađena među jagodama, rajčicama, mahunarkama, tikvenjačama poboljšava njihov okus i štiti ih od raznih nametnika.
Svojim korijenjem boražina prozračuje teško tlo.
Dobro ju je saditi po rubovima povrtnjaka i voćnjaka

Lako se uzgaja iz sjemena ( može se kupiti u bolje opremljenim poljoprivrednim trgovinama), sjetvom u proljeće, a jednom posijana u vrt sama se razmnožava rasipanjem sjemena.
Voli suha, propusna, rahla i dobro drenirana tla, najbolje uspijeva na osunčanim mjestima, ali podnosi i polusjenovita mjesta u vrtu.
Tolerira širok raspon pH tla od 4,5-8,2.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne