Domaća kisela cikla za zimu



Želim s Vama podijeliti ovaj recept za kiselu ciklu jer mi je jedan od omiljenih, a u knjižicu s receptima sam upisala pored ovog recepta - nikad nisam jela bolju ciklu!😜
Cikla po ovom receptu je slatkasta, nije jako kisela i djeca je obožavaju.

Potrebni sastojci:

2,5 kg svježe ubrane cikle bez lista ( srednje velike glavice)
1,2 lit. vode
3,5 dcl alkoholnog octa
3 žlice šećera
1 žlica himalajske soli
1 žličica kima
1 žličica papra u zrnu
Oko 10- tak tanjih rezanaca od svježeg hrena

Postupak pripreme:

Operite ciklu, stavite je u veću posudu pa preko nje nalijte vodu i stavite da kuha oko pola sata.


Ostavite preko noći u vodi u kojoj se kuhala da se ohladi.
Sutradan ciklu ogulite rukama ( lako se guli), narežite na ploške debljine pola centimetra.


Zakuhajte vodu, ocat, šećer, sol, kim i papar. Dodajte ciklu i kuhajte posve lagano još pet minuta.
Punite vruću ciklu u sterilne vruće teglice.


Sirup ponovno zakuhajte pa prelijte ciklu tako da je sirup preko cikle.
Na vrh teglice stavite dva štapića svježeg hrena, teglice zatvorite, umotajte u dekicu i ostavite da se ohlade. Nakon toga spremite ih na tamno, hladno mjesto.

Od ove količine sastojaka dobije se šest teglica cikle za zimu.

Koristan savjet! 😋
Kada ciklu stavite kuhati ( neoguljenu), u vodu dodajte žlicu octa kako bi cikla zadržala lijepu crvenu boju, a prilikom kuhanja manje će se osjetiti miris!

Popularni postovi s ovog bloga

Domaći kečap

Organski vrt u kolovozu