Domaći kečap



Nakon što ste skuhali domaći sok od rajčice ( recept dostupan u prošlom postu ) na vrlo jednostavan način možete pripremiti i domaći ketchup koji je za razliku od industrijskog zdrav i izuzetno ukusan.

Sok od rajčice

Domaći ketchup pripremljen na ovaj način u zimu nam može poslužiti za brzu pripremu različitih umaka za tjesteninu, rižu, krumpir i sl. 

Potrebni sastojci:
  • 5 l soka od rajčice
  • 2.5 kg pečene crvene paprike (roga)
  • Nekoliko svježih paprika
  • 3 glavice crvenog luka
  • 2 glavice češnjaka
  • komadić đumbira
  • žličica cimeta
  • svežanj peršinovog lista (manji)
  • svežanj celerovog lista (manji)
  • 5-6 grančica svježeg origana
  • 5-6 listića svježeg bosiljka
  • 2-3 čili papričice svježe
  • 2 žlice šećera (smeđeg)
  • 2 žlice himalajske soli 
  • oko 1 dl jabučnog octa 
Umjesto svježih začina mogu se koristiti i suhi, a začine možete kombinirati po volji i ovisno o dostupnosti.

Priprema:

  1. Paprike ispecite u pećnici, ogulite im kožicu pa očistite od sjemenki. Sameljite u blenderu i dodajte u sok od rajčice te kuhajte na laganoj vatri oko pola sata.
  2. Sameljite u blenderu svježu papriku, očišćeni češnjak, crveni luk, đumbir i sve ostale začine.
  3. Sve navedene samljevene začinje dodajte u sok od rajčice i kuhajte na laganoj vatri još 15-ak minuta. 
  4. Na kraju dodajte šećer, sol i jabučni ocat i nakon 5 minuta skinite sa vatre.
  5. Vrući ketchup sipajte u vruće sterilizirane teglice, zatvorite, umotajte u dekicu i ostavite preko noći da se ohlade. Spremite na tamno i hladno mjesto. 



Popularni postovi s ovog bloga

Uzgoj jesenskog češnjaka na organski način

Izrada tople gredice

Recikliranje jesenskog lišća