Kako povećati broj kišnih glista u vrtu

Kišne gliste


Kišna glista ili gujavica ( lat. Lumbricus terrestris) pripada maločetinašima i najuobičajenija je  autohtona europska vrsta.
Koliko su poštovana ova vrijedna stvorenja govore i neki zapisi, između ostalih izdvojila bi neke od njih:

  1. Francuski seljaci nekad su govorili: Le bon Dieu, dragi Bog zna kako se radi plodna zemlja, a svoju je tajnu povjerio kišnim glistama.
  2. Aristotel ih je smatrao ,, srcem tla ".
  3. Egipatska kraljica Kleopatra proglasila ih je svetima.
  4. Darvin je rekao: ,, Može se sumnjati da li ima puno drugih životinja koje su odigrale tako važnu ulogu u povijesti svijeta, kao što su ova skromna organizirana stvorenja."
Stoga, da bi povećali broj kišnih glista u vrtu, moramo svjesno brinuti o njima.
Naime, poznato je da što je veći njihov broj tlo je kvalitetnije, prozračnije, toplije i jednostavnije za obradu.
Zastiranjem tla organskom masom kako bi poboljšali i očuvali njegovu strukturu ujedno hranimo ta vrijedna i korisna stvorenja koja neumorno rade i svu tu  masu prerađuju u najbolje gnojivo za biljke.
U vrtu bi trebalo živjeti oko 200 - 400 kišnih glisti po četvornom metru, a one prerade oko 1-2 kg zemlje u obliku hrpica humusa koje odlažu na površinu, tzv. glistin, koji je prepun korisnih tvari za poboljšanje strukture tla, ali i visokovrijedna hrana biljkama koja sadrži sva potrebna hranjiva za razvoj zdrave i otporne biljke. U usporedbi sa običnim (prosječnim) tlom, glistin sadrži i do 5 puta više dušika (N), 7 puta fiše fosfora (P), 11 puta više kalija ( K), 2 puta više magnezija ( Mg), 4 puta više kalcija Ca).

Glistin

Kišne gliste prorahljuju tlo praveći metrima dugačke tunele sve do mineralnih slojeva, pa na taj način przračuju slojeve tla, te se uspostavlja pravilan vodo-zračni odnos koji igra važnu ulogu za razvoj dobro razvijenog korijenovog sustava biljaka, pa one lakše dolaze do svh potrebnih hranjiva i vode (posebno u dužim razdobljima suše) te na taj način postaju otpornije i zdravije.
Uz mnoge druge mikroorganizme, kišne gliste sudjeluju u procesu stvaranja humusa i nenadomjestivi su dio ekološkog sustava zemlje.

Da bi zaštitili kišne gliste posebno prije zime, ali i ljeta, tlo je potrebno prekriti debljim slojem organske mase (lišće, slama, sjeno, sjeckane grančice), koje će im biti poput toplog prekrivača, ali i hrana koju će do proljeća uvlačiti u zemlju i na taj način je rahliti te se brzo razmnožavati.
Također, veoma bitno je ne koristiti nikakve kemijske preparate u vrtu, jer su vrlo osjetljive i ugibaju u dodiru sa bilo kakvom kemijom.
Organski vrtlari poštuju i pravilo minimalne obrade tla te i na taj način pomažu čuvanju mnogih  glista, ali i različitih mikroorganizama koji žive u različitim slojevima zemlje, te bi pri prevrtanju tla mnogi uginuli jer bi bili izloženi uvjetima koji nisu u skladu sa prirodnim ekološkim sustavom.

Kišne gliste u vrtu najvažnije su životinje i pomoć svakom vrtlaru jer popravljaju strukturu tla obogaćujući tlo najfinijim humusom i stoga zaslužuju našu brigu i dužno poštovanje! :)Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Zapečene plave šljive u rerni

Domaća kisela cikla za zimu

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu