Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Kako uzgojiti đumbir u posudi

Đumbir u posudi

Đumbir (Zingiber officinale), biljka je tropskih dijelova jugoistočne Azije i spada u porodicu ljiljana.
Poznat je zbog svog gomoljastog korijena koji ima izrazito ljekovito djelovanje, te se  koristi tisućama godina kao lijek, začin i sredstvo za uljepšavanje.
Bogat je eteričnim uljima, mineralima i vitaminima, pa su njegova ljekovita svojstva brojna.
Koristi se kao preventiva kod prehlada, protiv mučnine, za obloge kod oteknuća, poboljšava cirkulaciju, smiruje kašalj, jača imunitet.

Đumbir je bogat gingerolom, sastojkom koji je zaslužan za pravilan rad crijeva. Djelotvoran je i kod želučanih tegoba te olakšava i potiče probavu, također je izvrstan čistač krvi, a poznat je i kao afrodizijak.
Zingeron, spoj koji je odgovoran za oštru i pikantnu aromu đumbira jelima daje poseban i specifičan okus.
U kulinarstvu se koristi u obliku svježeg i sušenog začina, te se dodaje kuhanim i pečenim jelima, juhama, varivima, raznim umacima, salatama i voćnim napitcima.
Koristi se i kao sredstvo za aromu raznih alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Đumbir se koristi i kao izvrsno sredstvo kod detoksikacije organizma pa je ujedno i odlično sredstvo za mršavljenje.

Nemoguće je nabrojati sve dobrobiti đumbira, ali i sve što sam navela, trebalo bi biti dovoljno da ga uvijek imamo pri ruci.
Stoga, posadite svoj đumbir u posudi i neka vam bude uvijek u pripravnosti!:)

Uzgoj đumbira u posudi

Za sadnju đumbira potrebno je nabaviti izdanke ili gomolje koji se mogu naći u svim većim supermarketima.
Da bi izdanak razvio klice, potrebno ga je staviti u najlonsku vrećicu i odložiti na neko tamno mjesto u kući, npr. ispod sudopera.
Otprilike nakon 2-3 tjedna, razviti će se mali pupoljci i to je znak da je đumbir spreman za sadnju.
Ako ima više proklijalih izdanaka na gomolju đumbira, slobodno se mogu razdijeliti na više dijelova.

Sadnja đumbira u posudi

Kako je đumbir tropska biljka, kod nas može uspjeti jedino ako ga zasadimo u rano proljeće u posudu, te kasnije iznesemo van, kada se temperature popnu iznad dvadesetak stupnjeva.

Đumbir zahtjeva rahlu i plodnu zemlju pa je idealna mješavina ona u kojoj je dio čiste zemlje pomiješan sa dijelom komposta i dijelom pijeska.
Pripremite veću posudu za cvijeće te uspite mješavinu komposta i pijeska do 2/3 visine posude.
Položite đumbire na zemlju u posudi te ih prekrijte slojem pripremljene zemlje debljine oko 5 cm.
Zalijte i posudu smjestite na toplo i svijetlo mjesto u kući. Idealna temperatura je oko 20-25° C.
Neka zemlja uvijek bude umjereno vlažna i to je sva briga.
Nakon dva do tri tjedna biljka izbija iz zemlje, a njeni štitasti izduženi listovi podsjećaju na trsku i vrlo su atraktivni.
U svibnju (kada prođe opasnost od mraza), posudu sa đumbirom potrebno je iznijeti iz kuće na neko
zaštićeno polusjenovito mjesto.
Đumbir naraste oko 50-100 cm u visinu, ovisno o uvjetima uzgoja.
Ponekad se desi da procvjeta (što je nažalost rijetkost), dugačkim, atraktivnim cvatovima i stvori plodove u obliku čahurica ispunjenih sjemenjem

U listopadu posudu ponovno vraćamo u kuću i nakon što se biljka osuši (studeni-prosinac), vadimo gomolje iz zemlje.


Đumbir nakon 6 mjeseci

Kada se veći dio biljke počne sušiti, treba prestati sa zalijevanjem kako bi se zemlja osušila te da gomolji pri vađenju ne bi bili blatni.

Đumbir u studenom nakon 7 mjeseci
Kako bi uvijek imali svježi gomolj đumbira moja preporuka je da iz zemlje vadite količinu koja vam je potrebna, a ostatak vratite u zemlju.
Moguće je nekoliko gomolja đumbira ostaviti u zemlji, a posudu smjestiti na tamno mjesto. U veljači je potrebno posudu sa đumbirom vratiti na svjetlo i toplo mjesto u kući i početi zalijevati kako bi izdanci proklijali i započeli novi životni ciklus.

Na ovaj način možemo uvijek sačuvati nekoliko izdanaka  đumbira koji smo sami uzgojili, a koji će poslužiti za slijedeću generaciju mladih biljaka.

Đumbir malo neobičnog izgleda sa korijenjem

Gomolji đumbira u zemlji


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne