Uzgoj peruanske jagode u organskom vrtu

Cvijet peruanske jagode
Još jedna egzotična biljka, koja je svoje stalno mjesto pronašla u mome organskom vrtu, prvenstveno radi svoje ljekovitosti, a onda... još više radi svoje šarmantne ljepote i velikog broja ukusnih, sočnih plodova.
Porijeklom je  iz Južne Amerike, a uzgaja se u svim dijelovima svijeta.
Peruanska jagoda, lat. (Physalis peruviana), također je poznata po brojnim drugim imenima kao: voće Inka, divlja trešnja, fazalis, zlatna bobica, peruanska trešnja i dr.
Pripada porodici Solanaceae (pomoćnica), te je srodnik rajčici, krumpiru, paprici, patliđanu, stoga ju u vrtu treba saditi podalje od njenih srodnika, kako bi se izbjegle eventualne bolesti i napadi štetnika koje se povezuju sa ovom porodicom.
Iako je trajnica, kod nas se uzgaja kao jednogodišnja biljka koja je vrlo osjetljiva na mraz, ali s druge strane, naizgled nježna, vrlo je otporna i nezahtjevna te vrlo dobro podnosi različite vremenske uvjete.
Po svom izgledu, slična je cherry rajčici, bobičastog, glatkog oblika i narančaste boje,
Uzgaja se slično kao i rajčica te su im i zahtjevi prema tlu, toplini, vlagi i svjetlosti potpuno isti.


SJETVA PERUANSKE JAGODE

Kao i sve povrće iz ove porodice i peruanska jagoda najbolje uspijeva na plodnom, rahlom i prozračnom tlu bogatom organskom tvari, pa ga je  potrebno pognojiti nekim zrelim životinjskim gnojivom ili vrtnim kompostom.

Sjeme peruanske jagode sije se u zaštićenom prostoru, tijekom veljače, jer je biljci potrebno duže vrijeme kako bi se razvila u sadnicu sa dobro razvijenim korijenovim sistemom te bila spremna za presađivanje na otvoreno tijekom svibnja, kada prođu opasnosti od moguće pojave mraza.
Sjetva se vrši u uuzgojne posude napunjene kvalitetnim organskim supstratom, na  dubinu od 1 cm.
Optimalna temperatura za klijanje je od 18 - 22 stupnja, a biljka će proklijati nakon sedam do deset dana.
Kada razviju dva prava lista, biljke je potrebno pikirati u veće uzgojne posude.
Dva tjedna prije sadnje na stalno mjesto u vrtu,  potrebno ih jepostupno prilagoditi na vanjske uvjete, kako bi stekle potrebnu otpornost i nastavile normalan razvoj na otvorenom.

Mlada biljka

SADNJA NA OTVORENOM

Sredinom svibnja, kada prođu opasnosti od mraza možemo ih presaditi na stalno mjesto u vrtu.
Sadi se u jamice, nešto dublje nego su bile posađene u uzgojnim posudama, na razmak oko 50 cm. kako bi biljke imale dovoljno prostora.
Formiraju se poput grmića, a dosežu visinu i do 150 cm.NJEGA I BERBA


U ljetnim mjesecima biljku je potrebno zalijevati, a kako bi sačuvala potrebnu vlagu, oko biljke se stavlja deblji sloj malča ( sijeno, slama ).
U fazi cvjetanja i zametanja ploda, preporuča se gnojidba tekućim gnojivom ( kopriva + gavez ), kako bi biljka imala sve potrebne minerale za obilno rađanje plodova.
Biljka u idealnim uvjetima može dati oko 150 plodova, što ovisi o više čimbenika, a najviše o klimatskim uvjetima, koji se razlikuju iz godine u godinu.

Krajem lipnja i do prve polovice srpnja započinje faza cvjetanja, te je biljka okićena prekrasnim, zvonolikim, žuto - crnim cvjetićima, iz kojih se razvijaju zeleni lampioni, u kojima se formira plod zelene boje.
U rujnu, kada lampioni postepeno ulaze u fazu sazrijevanja, što se prepoznaje po njihovoj boji, koja izgleda poput slame, započinje i berba plodova te traje sve do pojave prvih jačih mrazeva, jer je biljka vrlo osjetljiva te ugiba.
Ako biljku zaštitimo agryl folijom prije pojave prvih mrazova, možemo uživati u njenim plodovima sve do kasne jeseni.


Isušeni lampionPlod peruanske jagode
UPOTREBA

Cijela biljka je otrovna, osim narančastog ploda, kojemu se pripisuju vrlo ljekovita svojstva u svjetskoj medicini.
Plod peruanske jagode je slatkastog i blago - kiselog okusa, a osim vitamina  A, B - skupine i C sadrži i  minerale - fosfor, kalcij i željezo.
Bogata je antioksidansima i dijelom proteina.


Koristi se u raznim oblicima od svježe do kuhane, te za pripremu marmelada,  koktela, sokova i dr.Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?