Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?



Ljuske od jaja sadrže veoma važan makronutrijent kalcij (Ca).
Prirodan su izvor minerala te osim kalcija (90%) sadrže i željezo (Fe), bakar (Cu), mangan (Mn), fosfor (P), krom (Cr), molibden (Mo), magnezij (Mg), prirodni fluor (F) i proteine.
U jednoj čajnoj žličici praha ljuski od jaja nalazi se približno od 800 do 1000 mg kalcija.


Važnost kalcija u tlu
Kako se kalcij iz tla gubi ispiranjem (veća količina oborina) i crpi godišnjim prinosima biljaka to dovodi do postupnog porasta kiselosti tla.

Nedostatak kalcija u tlu moguće je vidjeti na lišću mladih biljaka (kloroza). Biljke sporije rastu, usporen je razvoj korjenovog sustava, a u kasnijim fazama razvoja biljke izražena je tamnija boja lisnih žila te se lišće počinje uvijati, a biljke poliježu zbog slabljenja staničnih stijenki.

Postupnim dodavanjem kalcija u tlo smanjuje se njegova kiselost te tlo postaje rahlo, kalcij također veže kiseline u tlu, učvršćuje njegovu strukturu, povećava otpornost na sušu, omogućava bolju apsorpciju mikroelemenata te povećava prinose kultura.

Ljuske od jaja najveći su prirodni izvor kalcija. Kako bi kalcij postao dostupan biljkama kojima je potreban, ljuske je potrebno usitniti i preliti prirodnim jabučnim octom, ili enzimom, pa ostaviti stajati oko 3 tjedna. Potrebno je koristiti staklenu posudu koja se prekrije nekom prozračnom tkaninom, a otopinu je potrebno svaki dan promiješati.
Nakon završetka fermentacije, dobivenu tekućinu procijediti i koristiti kao folijarnu prihranu (preko lista), potrebo je 2-3 žlice otopine na litru vode.
Koristiti za špricanje rajčice, paprike i drugih biljaka kojima je potreban kalcij.
CaCO3+ 2H+ -> Ca+2 + H2O +CO2 



Ljuske od jaja koje sadrže kalcijev karbonat (CaCO3) u reakciji sa kiselinom oslobađaju čisti kalcij, vodu i ugljikov dioksid. Kalcij možemo osloboditi pomoću jabučnog octa ili bio enzima. Biljke usvajaju kalcij u ionskom obliku Ca+2 

Postupak izrade u slikama:

  • Osušiti ljuske jaja
  • Samljeti ili dobro usitniti
  • Nasuti u staklenku
  • Preliti jabučnim octom ili enzimom dva prsta iznad površine ljuski
  • Dobro promiješati
  • Prekriti prozračnom tkaninom 
  • Nastaviti miješati svakodnevno
  • Nakon što prestane fermentirati procijediti i koristiti  2-3 žlice otopine u litri vode ( za folijarnu prihranu)











Primjedbe

  1. Da li stavljamo čisti koncentrat enzima? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, prejako je - lijepo ti piše na kraju recepta 2-3 žlice otopine u litri vode. Dakle na svaku litru vode koju koristiš za zalijevanje staviš 2-3 žlice ove otopine.

      Izbriši
  2. Moze li se sad ova tekucina da pije kao kvalitetniji izvor Kalcija za ljude sa osteoporozom?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moze da se pije ja samljela ljuske od jaja i stavila u jabukovo sirce ( ocat) drzala 20dana u tegli i svaki dan promesala, pila 15 dana po pola casice rakijske

      Izbriši
  3. Odgovori
    1. Pogledajte stranicu Davora Jelisica.
      Ja ga pravim sama: 3 kg "otpada" voca i povrca, 1kg secera i 10l vode stavim u burence koje ima ventil da nebi explodiralo, a moze i obicna zatvorena posuda, no onda morate svakodnevno ispustiti plin. Nakon zavrsetka fermentacije (6 tjedana) ga ostavim jos 6 tjedana da se razviju Enzimi. Procjedim i koristim umjesto omeksivaca za ves, sipam u odvode, u vrtno jezerce za ciscenje vode, polijevam cvijece (razrjedjeno), a posebno pravim od citrusa i ananasa kao kozmetikum.

      Izbriši
  4. Stari recept moje none kod zacjeljivanja preloma kostiju, osteoporoze i problema vezanih za kosti i nedostatak kalcija

    5 jaja - moraju biti snešena isti dan
    sok od 1 kg limuna
    1 kg domaćeg meda- nije vazno koji

    Jaja dobro oprati pod mlakom vodom. Staviti u staklenu zdjelu i preliti s iscijeđenim sokom limuna. Prekriti s gazom.
    Jaja više puta dnevno okrenuti drvenom ili plastičnom žlicom. Ostaju u soku 5 dana.
    Procijediti na grubo, pa na fino kroz gazu. Umiješati 1 kg meda. Držati u frižideru.
    2-3 puta dnevno uzeti po žlicu ili kad se sjetite, neće štetiti.
    Ukusno i ljekovito.
    Provjeren recept, SRETNO!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Molim Vas da pojasnite, da li metati cela jaja, ili ljuske?
      Unapred hvala!

      Izbriši
  5. Gdje treba držati staklenku dok fermentira?Da li u hladu ili može na suncu?

    OdgovoriIzbriši
  6. Koliko dugo stoji potopljeno u vodi samljevena ljuska jaja?hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Lukova muha - najopasniji štetnik luka