Ljuske od jaja sadrže veoma važan makronutrijent kalcij (Ca).
Prirodan su izvor minerala te osim kalcija (90%) sadrže i željezo (Fe), bakar (Cu), mangan (Mn), fosfor (P), krom (Cr), molibden (Mo), magnezij (Mg), prirodni fluor (F) i proteine.
U jednoj čajnoj žličici praha ljuski od jaja nalazi se približno od 800 do 1000 mg kalcija.
Važnost kalcija u tlu
Kako se kalcij iz tla gubi ispiranjem (veća količina oborina) i crpi godišnjim prinosima biljaka to dovodi do postupnog porasta kiselosti tla.
Nedostatak kalcija u tlu moguće je vidjeti na lišću mladih biljaka (kloroza). Biljke sporije rastu, usporen je razvoj korjenovog sustava, a u kasnijim fazama razvoja biljke izražena je tamnija boja lisnih žila te se lišće počinje uvijati, a biljke poliježu zbog slabljenja staničnih stijenki.
Postupnim dodavanjem kalcija u tlo smanjuje se njegova kiselost te tlo postaje rahlo, kalcij također veže kiseline u tlu, učvršćuje njegovu strukturu, povećava otpornost na sušu, omogućava bolju apsorpciju mikroelemenata te povećava prinose kultura.
Ljuske od jaja najveći su prirodni izvor kalcija. Kako bi kalcij postao dostupan biljkama kojima je potreban, ljuske je potrebno usitniti i preliti prirodnim jabučnim octom, ili enzimom, pa ostaviti stajati oko 3 tjedna. Potrebno je koristiti staklenu posudu koja se prekrije nekom prozračnom tkaninom, a otopinu je potrebno svaki dan promiješati.
Nakon završetka fermentacije, dobivenu tekućinu procijediti i koristiti kao folijarnu prihranu (preko lista), potrebo je 2-3 žlice otopine na litru vode.
Koristiti za špricanje rajčice, paprike i drugih biljaka kojima je potreban kalcij.
CaCO3+ 2H+ -> Ca+2 + H2O +CO2
Ljuske od jaja koje sadrže kalcijev karbonat (
CaCO3) u reakciji sa kiselinom oslobađaju čisti kalcij, vodu i ugljikov dioksid. Kalcij možemo osloboditi pomoću
jabučnog octa ili
bio enzima. Biljke usvajaju kalcij u ionskom obliku
Ca+2
Postupak izrade u slikama:
- Osušiti ljuske jaja
- Samljeti ili dobro usitniti
- Nasuti u staklenku
- Preliti jabučnim octom ili enzimom dva prsta iznad površine ljuski
- Dobro promiješati
- Prekriti prozračnom tkaninom
- Nastaviti miješati svakodnevno
- Nakon što prestane fermentirati procijediti i koristiti 2-3 žlice otopine u litri vode ( za folijarnu prihranu)
Da li stavljamo čisti koncentrat enzima? Hvala
OdgovoriIzbrišiNe, prejako je - lijepo ti piše na kraju recepta 2-3 žlice otopine u litri vode. Dakle na svaku litru vode koju koristiš za zalijevanje staviš 2-3 žlice ove otopine.
IzbrišiMoze li se sad ova tekucina da pije kao kvalitetniji izvor Kalcija za ljude sa osteoporozom?
OdgovoriIzbrišiHvala
Moze da se pije ja samljela ljuske od jaja i stavila u jabukovo sirce ( ocat) drzala 20dana u tegli i svaki dan promesala, pila 15 dana po pola casice rakijske
IzbrišiŠta je to bioenzim?
OdgovoriIzbrišiPogledajte stranicu Davora Jelisica.
IzbrišiJa ga pravim sama: 3 kg "otpada" voca i povrca, 1kg secera i 10l vode stavim u burence koje ima ventil da nebi explodiralo, a moze i obicna zatvorena posuda, no onda morate svakodnevno ispustiti plin. Nakon zavrsetka fermentacije (6 tjedana) ga ostavim jos 6 tjedana da se razviju Enzimi. Procjedim i koristim umjesto omeksivaca za ves, sipam u odvode, u vrtno jezerce za ciscenje vode, polijevam cvijece (razrjedjeno), a posebno pravim od citrusa i ananasa kao kozmetikum.
Šta je to bioenzim?
OdgovoriIzbrišiStari recept moje none kod zacjeljivanja preloma kostiju, osteoporoze i problema vezanih za kosti i nedostatak kalcija
OdgovoriIzbriši5 jaja - moraju biti snešena isti dan
sok od 1 kg limuna
1 kg domaćeg meda- nije vazno koji
Jaja dobro oprati pod mlakom vodom. Staviti u staklenu zdjelu i preliti s iscijeđenim sokom limuna. Prekriti s gazom.
Jaja više puta dnevno okrenuti drvenom ili plastičnom žlicom. Ostaju u soku 5 dana.
Procijediti na grubo, pa na fino kroz gazu. Umiješati 1 kg meda. Držati u frižideru.
2-3 puta dnevno uzeti po žlicu ili kad se sjetite, neće štetiti.
Ukusno i ljekovito.
Provjeren recept, SRETNO!
Molim Vas da pojasnite, da li metati cela jaja, ili ljuske?
IzbrišiUnapred hvala!
Gdje treba držati staklenku dok fermentira?Da li u hladu ili može na suncu?
OdgovoriIzbrišiKoliko dugo stoji potopljeno u vodi samljevena ljuska jaja?hvala unaprijed.
OdgovoriIzbriši