Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne


Tušt (Portulaca oleracea L - sativa) jednogodišnji je korov koji pripada porodici Tušnjeva i smatra se da je najrašireniji na svijetu.
Zbog svog izvanrednog ljekovitog sastava, stoljećima je omiljen u kineskoj kuhinji, a u starim zapisima može se pronaći da su ga kao lijek koristili i stari Rimljani i Grci.
Raste po vrtovima, livadama i kamenjarima te je jedna od onih ljekovitih biljčica koja je svima lako dostupna. Brati na čistim mjestima daleko od prometnica te zemljišnih površina gdje se koriste agrokemikalije.
Debeli, sočni listići, sjajne su zelene boje dok su stabljike crvenkaste. Koriste se mladi, svježe ubrani izdanci u raznim salatama ili varivima. Cvjetovi tušta sitni su i žute su boje, a cvjeta od lipnja do kolovoza kada je moguće sakupiti i njegovo sjeme koje se može samljeti i  koristiti kao začin .
U Njemačkoj i Engleskoj tušt se tradicionalno koristi ukiseljen za zimnicu.

Ljekoviti sastav:

Sadrži i do 95 % vode, nešto bjelančevina, ugljikohidrata i masti, omega 3 kiseline, antioksidanse, vitamine C, A (betakaroten), B i E, mineralne tvari (željezo, kalcij i fosfor).
Zbog svog ljekovitog sastava bilo bi prava šteta ne iskoristiti ono što nam priroda besplatno nudi, pa umjesto da ga gledate kao korov u vašim vrtovima koji je potrebno iskorijeniti,  koristite ga svakodnevno kao moćan prirodni lijek za liječenje mnogih bolesti. <3
U narodnoj medicini koristi se za liječenje brojnih bolesti kao što su: bolesti krvi pa tušt koristi za pročišćenje krvi, kod glavobolja, za odstranjivanje raznih nametnika iz crijeva, za snižavanje visoke temperature, čišćenje jetre, kod ublažavanja bolesti želuca, liječenja bolesti mokraćnog mjehura i bubrega, liječenja opeklina na koži, čišćenja lica od akni i mitesera, za nadoknađivanje vitamina C i kao protusredstvo kod velikih seksualnih potreba i sl.

Sirup od tušta (za liječenje respiratornih bolesti)

1 kg meda i 1/2 litre svježe cjeđenog soka od tušta
Svježe ubrane listove tušta iscijediti u sokovniku pa pomiješati sa medom (iz eko uzgoja), uliti u sterilnu staklenku i čuvati u hladnjaku.
Uzimati nekoliko puta na dan po jednu žlicu kod respiratornih bolesti.

Svježi sok tušta koristi se kod upalnih stanja te za čišćenje nečiste kože (tonik).


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja