Organski vrt u ožujkuStigao je i ožujak, mjesec u kojemu se priroda polako budi i poziva nas da joj se pridružimo u veselom i veličanstvenom kreiranju svojih vrtova. Raznobojno cvijeće obojilo je naše vrtove prelijepim bojama i prava je radost za vrtlare nakon zimskog ništavila i sivila.Vrijeme je za intenzivne radove prije svega čišćenje i pripremu zemljišta za sjetvu i sadnju biljčica koje smo isplanirali uzgajati u svome vrtu.
Više o sjetvi na otvorenom pročitajte na:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2017/02/sjetva-na-otvorenom-u-organskom-vrtu.html

Iako sjetvu bez problema možemo obaviti i u travnju, većina nas voli što prije posijati kulture koje vole hladniji dio godine kao što su grašak, mrkva, rotkvice, salate, peršin, špinat, blitva te zasaditi luk i češnjak kako bi vrt što prije ozelenio i ponudio nam svoje zdrave plodove.

Idealno vrijeme je i za sadnju voćaka koje nismo uspjeli posaditi u jesen.
Odlučila sam svoj voćnjak nadopuniti sa još nekoliko različitih sorti bobičastog voća kao što su borovnice, kupine i maline koje su izvrsne za okrijepu u ljetnim mjesecima dok radim po vrtu. :)Svoj vrt pripremila sam još u jesen te sam mogla započeti odmah sa sjetvom što mi je uštedjelo mnogo vremena.
Nekoliko dana prije sjetve sa gredica sam uklonila organsku masu koja se nije preradila tijekom zime te izložila zemlju suncu da se zagrije kako bi posijano sjeme brže nicalo.

Luk sam posadila između redova prošlogodišnje ljetne mrkve pa će ova kombinacija uz još nekoliko nevena biti idealna zaštita i mrkvi i luku od mrkvine i lukove muhe.


Između jesenskog češnjaka koji sam s razlogom rjeđe posadila, posijala sam mješavinu sjemena mrkve i rotkvice. Rotkvica puno brže klija i raste od mrkve te dok mrkva ne započne svoj rast, rotkvica će biti već poćupana, što će mrkvi ostaviti dovoljno prostora za rast, a mene će spasiti od rašćupavanja mrkve.
Tek posijanu salatu u travnju ću rasaditi uz rubne dijelove češnjaka i luka kako bi što bolje iskoristila slobodan prostor.


Grašak koji sam posijala u jesen, započeo je intenzivnije rasti pa sam ga ogrnula zemljom i prekrila slamom kako bi u toplijim mjesecima zadržao potrebnu vlagu. Postavila sam mu potpornje u obliku granja, da bi se svojim viticama mogao nesmetano širiti i penjati po grančicama koje će ga štititi od grabežljivih ptica kojima je prava poslastica, ali i od mogućeg truljenja i oboljenja uslijed obilnijih padalina.Gredica za sadnju krumpira još u jesen je pognojena i prekrivena sa više različitih slojeva organske mase pa sam ju krajem veljače prekrila kartonom i posula kompostom kako bi u drugoj polovici mjeseca bila spremna za sadnju ranog krumpira. Kako svake godine sadim na jednu gredicu svoj naklijali krumpir (ispod slame) ranije od onoga sjemenskog, već je prilagođen podneblju i zemlji pa s njim nemam nikakvih problema. Nakon što ga poslažem u probušene rupice na pripremljenom kartonu, prekrijem ga sa slamom i stavim agril foliju koja će podići temperaturu za nekoliko stupnjeva te zaštititi mlade biljčice kada niknu od mogućih mrazeva. Mladi krumpirići obraduju me već krajem svibnja jer naklijali krumpir mnogo brže niće te prije i obilnije rađa.
Više o sadnji krumpira ispod slame pročitajte na:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2016/02/uzgoj-krumpira-pod-slamom-u-organskom.html


Artičoke koje su uspjele preživjeti zimu ogrnula sam kompostom da bi imale potrebna hranjiva za nastavak vegetacije i donošenje plodova.


Svoje cvjetne gredice obogatila sam nekim novim vrstama lukovica i sadnica ( jer nisam mogla odoljeti ovogodišnjoj raznolikoj ponudi ), i radujem se cvjetnoj živopisnosti i mirisima koje će mi biti najljepša nagrada. :)U tople gredice sijem razno sjemenje za uzgoj presadnica -  kupusnjače, blitvu, razne salate, poriluk i mnogo cvijeća te sve prekrijem  agrilom kako bi presadnice što prije bile spremne za presadnju po vrtu.
Više o toploj gredici na :http://organskocarstvo.blogspot.hr/2015/03/izrada-tople-gredice.html


Nakon čišćenja vrta skupi se mnogo organske mase koja je idealna za slaganje kompostne hrpe i pravljenja najboljeg organskog sredstva za poboljšanje i popravak strukture tla u vrtu.
Kako pravilno složiti kompostnu hrpu i dobiti kvalitetan finalni proizvod saznajte na:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2015/10/kako-sloziti-kompostnu-hrpu.html

A nakon napornoga dana energiju povratim sa svježe pripremljenom mješanom salatom iz organskog vrta u kojemu se uvijek nešto nađe. <3<3<3


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?