Organski vrt u travnju


 Stigao nam je i mjesec koji oživljuje naše vrtove i boja ih čarobnim bojama proljeća, a lijepi sunčani dani razveselili su mnoge vrtlare te su u svoje vrtove osim sjetve kultura koje su uobičajene u travnju, započeli i sa ranijom sjetvom i sadnjom manje otpornih biljaka koje se sade tek u svibnju.


Intenzivan rast korova najbolji je pokazatelj da se tlo dovoljno zagrijalo za sjetvu i sadnju omiljenih povrtnica, začinskog i aromatičnog bilja te jednogodišnjih cvjetnica.

Ipak, sa sadnjom manje otpornih biljaka na hladnoću poput rajčice, paprike, batata i dr. bolje je pričekati svibanj jer se temperature još uvijek mogu spustiti ispod ništice što bi bilo kobno za tek posađene biljčice.
Kako sam i ja od onih koji su veoma nestrpljivi te želim ubirati ranije plodove, u svom povrtnjaku zasadila sam već početkom travnja jedan dio rajčica, zaštitila ih slamom, te prekrila folijom koju preko dana odgrnem te uvečer ponovno vratim. Ako nastupi opasnost od mraza, rajčicu ću pokušati zaštiti sa nekoliko slojeva agrotekstila, a ako pak i to ne pomogne, ubuduće ću se držati optimalnih rokova sadnje. :)

Sjetva i sadnja povrtnjaka u travnju

U prvoj polovici travnja nastavlja se sjetva povrtnica i sadnja lukovica koje su otporne na hladnoću.
Sije se mrkva, peršin, paštrnjak, celer, kupus, koraba, cvjetača, kelj, brokula, grašak, cikla, blitva, špinat, rotkvice i različite sorte salata.


 Ove povrtnice mogu se kontinuirano sijati i u drugoj polovici travnja, a neke od njih i u svibnju, pa ako još niste započeli sa sjetvom, svakako još nije kasno.
Za sjetvu sitnog sjemena potrebno je dobro prorahliti tlo i stvoriti mrvičastu strukturu kako bi klijanje bilo uspješno, a da bi to postigli na težim tlima, potrebno je u sjetvene jarke dodati vrtnog komposta ili neke druge prozračne organske mase, pa sjeme u tankom sloju prekriti istim.
Nakon sjetve, gredice je dobro zaštititi tek pokošenom travom u tankom sloju, kako bi se donekle zadržala vlažnost. Trava će se brzo posušiti te neće smetati nicanju biljčica, a prilikom padalina donekle će zaštititi tlo od zbijanja i ispiranja.
Kada biljke malo porastu, dodaje se deblji sloj malča, koji će održavati potrebnu vlagu te donekle usporiti rast korova.Iako mnogi vrtlari siju grašak i u drugoj polovici travnja moje iskustvo je pokazalo da je napredniji onaj koji se posije u ožujku, a najbolje mi napreduje i obilno rodi jesenski grašak koji obavezno zaštitim slamom.

Jesenji grašak u travnju već cvijeta i stvara mahune

Grašak je kultura koja izvrsno podnosi hladniji dio godine, otporan na niske temperature, a kako voli vlažnije tlo, to je jedan od razloga zašto ga sijati ranije.
Kasnijom sjetvom moguće je postići dobar urod jedino uz obilno zalijevanje, posebno u tijeku cvatnje i stvaranja plodova.

U travnju se nastavlja i sadnja raznih vrsta luka, kojeg je prilikom nicanja dobro zaštititi otopinom vode i šećera kako bi se spriječio napad lukove muhe koji je u travnju najintenzivniji.
Na 10 litara vode doda se 20 grama šećera i zalije luk već prilikom nicanja, te još par puta tijekom rasta.
Miješanom sadnjom luka, mrkve i nevena moguće je zaštititi i luk i mrkvu od lukove i mrkvine muhe.
Kako bi izbjegli napad lukove muhe, naši stari sadili su luk kada otpadne cvijet sa prvih voćaka, a kruže priče da ga je dobro posijati 1. svibnja jer je onda najbolji.
Svakako ću iskušati i ovaj trik kako bi se i sama uvjerila u istinitost ove tvrdnje, iako je vrlo vjerovatno, kasnijom sadnjom luka moguće izbjeći napad ove muhe, koja, kako je poznato, najviše napada luk u travnju, te se u svibnju i lipnju napad znatno smanjuje.


Idealno je za sadnju krumpira, kukuruza, artičoka i šparoge koji kasnijom sadnjom zbog nedostatka vlage u tlu i previsokih temperatura, mogu zaostati u razvoju.

Krumpir brže napreduje ispod prozračnog pokrova

Artičoke posijane prethodne godine u travnju stvaraju plodove.


Idealno vrijeme je za sadnju krastavaca i tikvenjaća koji se uglavnom siju u sjetvene posude u zaštićenim prostorima te u svibnju presađuju na stalno mjesto u vrtu.
Uz adekvatnu zaštitu možemo ih posijati i direktno na stalno mjesto u vrtu.
Direktnom sjetvom na stalno mjesto u vrtu, krastavci i tikvice brže napreduju jer nisu izložene šoku prilikom presađivanja.
Ove godine tikvice sam u vrt posijala već početkom travnja, zaštitila ih slamom i prekrila agrilom, pa se nadam i ranijoj berbi koju s nestrpljenjem očekujem.:)

Tikvice
Matičnjak i kopriva
Ne zaboravite posijati jednogodišnje cvijeće i začinsko i ljekovito bilje koje će Vaš vrt učiniti privlačnim raznim korisnim kukcima poput pčela, bubamara i leptira.  <3

Boražina i salata
Pelin

Origano

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?