Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Uzgoj rajčice u organskom vrtu


Rajčica je voće (gledano s botaničke strane),  porijeklom iz Južne Amerike, a pripada porodici pomoćnica (Solanaceae).
Kod nas se uzgaja i tretira kao povrće te se koristi u kulinarstvu na razne načine.
Zbog širokog asortimana sorti (visoke i niske, raznih boja, oblika i okusa), može se uspješno uzgajati u vrtovima, na balkonima, ili terasama u posudama, koritima i sanducima.

Rajčica sadrži mnogo likopena (antioksidans koji je zaslužan za crvenu boju rajčice), a ujedno je moćan lijek za srčane bolesti i bolesti prostate.
Rajčica se preporuča i kod reume, gihta i kamenaca u žući i bubrezima te je zbog provitamina A (betakaroten) kojima obiluje, odlično sredstvo u zaštiti od štetnog zračenja sunca.
Plodovi su joj bogati i vitaminima C, B1 i E te mineralima kao što su željezo, kalij, kalcij, mangan i bakar.
Svojim sastavom i ljekovitim svojstvima rajčica je prozvana rajskim voćem, a uzgojena na organski način posjeduje 97% više flavonoida u plodu, od one uzgojene na konvencionalan način.
Slijedeći neka pravila i trikove svatko može u svojem vrtu uzgojiti ovu vrijednu biljku te uživati u njenim zdravim i sočnim plodovima sve do kasne jeseni. :)

Klima i stanište

Rajčica je samooplodna, jednogodišnja biljka, a za uspješan uzgoj potrebno joj je osigurati sunčana mjesta i dovoljno vlage.
Rajčicu nije potrebno uzgajati u plodoredu jer je ona biljka koja voli doći na isto mjesto u vrtu nekoliko godina za redom.
Dobri susjedi u vrtu su joj niski grah, mrkva, kupusnjače, poriluk, peršun, pastrnjak, salata, radić, celer, špinat, dragoljub, bosiljak, luk, koraba i rotkvica.
Bosiljak posađen u nasadu rajčice svojim mirisom tjera štetne kukce, a kada procvjeta privući će korisne. Plodovi rajčice su ukusniji ako se na gredicu posadi nekoliko biljaka bosiljka.
Kamilica posađena uz rubove gredice, čisti tlo od svih toksina, plodovima daje poseban okus te privlači korisne kukce.

Niske mahune posađene između redova rajčice opskrbiti će ju potrebnim dušikom

Loši susjedi rajčici su prvenstveno krumpir jer pripada istoj porodici kao i rajčica (pomočnice) te grašak i krastavac.
U slučaju pojave gljivične bolesti, kao što je plamenjača,  rajčicu je potrebno slijedeće godine ipak posaditi na drugo mjesto u vrtu kako bi se izbjegao ponovni napad bolesti koja uspješno prezimljuje na otpalom lišću zaražene biljke. Također biljku je u tom slučaju potrebno ukloniti sa vrta i zapaliti da se izbjegne moguće širenje bolesti na druge biljke koje su podložne istim bolestima. Kolci se također moraju dezinficirati prije sljedeće upotrebe.

Tlo

Rajčica je gladna biljka kojoj je potrebno priskrbiti mnogo hranjiva. Stoga se u jesen u tlo gdje će rasti rajčica treba unijeti stajskog gnojiva ili svježeg komposta.

Iako najbolje uspijeva na bogatim, ocijeditim ilovastim tlima uz pripremu zemljišta može se uzgojiti i na težim glinastim tlima. U tom slučaju zemlju je potrebno dobro prorahliti da se stvori povoljni vodo - zračni odnos u tlu.


Sjetva i sadnja

Sjetva se vrši u ožujku u zatvorenim prostorima, ili klijalištima pri temperaturi od 18 -25 stupnjeva Celzija.
Kada biljka razvije prva 2-3 prava lista, pikira se u zasebne posudice.
Prilikom pikiranja, presadnicama možemo dodati mikorize (gljive koje stvaraju simbiozu sa biljkom) što će im omogučiti da razviju jači korijen i steknu veću otpornost.



Visoke, izdužene presadnice znak su da biljka nije imala dovoljno svjetla, pa se prilikom presadnje sadi nešto dublje u zemlju.
Kvalitetna sadnica treba imati dobro razvijen korijenov sustav sa zdravim, zelenim lišćem bez mrlja.


Prije sadnje na otvoreno, presadnice je potrebno postupno prilagođavati na vanjske uvijete, iznošenjem na otvoreno po nekoliko sati dnevno kroz tjedan dana, kako ne bi doživjele temperaturni šok, koji može usporiti njihov rast te uzrokovati i uvenuće biljke.


Rajčica se u kontinentalnim dijelovima Hrvatske sadi na otvoreno tek polovicom svibnja, kada prođu opasnosti od mraza jer je vrlo osjetljiva te smrzava već na -1.
Na temperaturi nižoj od 10 stupnjeva zaustavlja se rast i razvoj biljke, stoga se ne preporučuje žuriti sa sadnjom na otvoreno sve dok se noćne temperature ne podignu do 15 - tak stupnjeva.

Sadnja se vrši u prethodno pripremljene jamice u koje se dodaje nekoliko šaka prirodnog gnojiva poput komposta, glistenjaka, ili nekog kvalitetnog dehidriranog gnojiva pogodnog za uzgoj rajčice.



Biljka se polaže ukošena u dublju jamu kako bi razvila što više bočnog korijena, ili uspravno, ali nešto dublje, do prvih pravih listova.
Sadi se u redove sa razmakom od 50 cm između biljaka, kako bi  dobile dovoljno zraka i svjetla te da se izbjegne međusobno dodirivanje biljaka (kada one razviju veliku zelenu masu), koje bi moglo potaknuti pojavu, ili širenje bolesti.


Za visoke sorte postavljaju se kolci nekoliko centimetara od biljke i to najčešće sa sjeverne strane da se zaštiti od hladnog vjetra. Biljke je  potrebno nekoliko puta u tijeku vegetacije privezivati na kolce.



Njega i gnojidba


Rajčicu je tijekom vegetacije potrebno redovito zalijevati, najbolje kišnicom, a kako bi se izbjeglo zalijevanje po lišću, što može uzrokovati pojavu bolesti, preporučuje se postaviti navodnjavanje kap po kap.
Kako bi što dulje zadržala vlagu, oko biljke nagrćemo neku bio masu (slama, sijeno, lišće gavezai koprive) koju tijekom ljetnih vrućina postupno podebljavamo do nekih 10 centimetara.
Ako oko rajčice posadimo dragoljub, on će stvoriti prekrasan grm u njenom podnožju te će biti živi malč koji će sačuvati vlagu u tlu, a štititi će ju i od štetnih kukaca.


U godinama kada su padaline obilnije i češće, iznad nasada je korisno podići neki pokrov kako bi biljke zaštitili od nepotrebne vlage, koja je uzrok najopakije bolesti rajčice - plamenjače.
Rajčicama je tijekom vegetacije za normalan rast i razvoj potrebno obezbjediti dovoljno dušika i fosfora što se postiže dovoljnim unosom kvalitetnog komposta prilikom sadnje te tijekom plodonošenja u obliku prihrane.
Prvu prihranu rajčice korisno je obaviti kada biljka razvije prve plodove, a drugu kada započne zrioba plodova.
U sušnijem dijelu godine korisno je rajčicu folijarno prihraniti i kalcijem koji možemo izvući iz ljuski od jaja.
Naime, rajčica je sklona u sušnijem dijelu godine oboliti od vršne truleži (vršno truljenje plodova), zbog nedostatka kalcija koji se možda i nalazi u zemlji, ali je njenom korijenu nedostupan.
(Više o pripremi kalcija pročitajte u postu pod naslovom : Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja).

Kvalitetno tekuće gnojivo koje sadrži sve potrebne nutrijente za rajčicu, priprema se od listova gaveza i koprive u jednakim omjerima.
U 10 litara vode (najbolje kišnice), potopiti 1 kg listova, promiješati i prekriti nekom prozračnom tkaninom i sačekati da se završi fermentacija, nakon čega je otopinu potrebno procijediti i razrijediti sa vodom u omjeru 1 : 10 te zalijevati biljke u području korijena.
Gnojivo se tijekom fermentacije svakodnevno miješa, kako bi se unijeli potrebni aerobni mikroorganizmi.


Tijekom vegetacije u pazusima biljke razvijaju se nove mladice (zaperci) koje je potrebno redovito otkidati kako bi se ograničilo širenje biljke.
Zaperci se režu sa škaricama, (1 cm od stabljike da se spriječi njihov ponovni rast) kada su u fazi 5 - 10 cm. Ako je zaperak narastao do veličine nove grane i nije na vrijeme uklonjen, bolje ga je ne orezivati jer bi biljka mogla patiti te biti podložnija bakterijskim oboljenjima.


Nakon što biljka razvije 4 - 6 rodnih grana, korisno je odrezati joj vrh (pinciranje) te će ona svoju energiju usmjeriti na stvaranje krupnijih i zdravijih plodova.
Lišće uz tlo, zaraženo gljivicama, redovito se uklanja, da se izbjegne širenje bolesti koje kreću upravo od donjih listova.

Zaštita nasada rajčice

Za uspješan uzgoj rajčice u organskim vrtovima potrebno je mnogo znanja i iskustva.
Naime, rajčica koja je i najomiljenija i najčešća biljka u našim vrtovima podložna je mnogim bolestima, pa je potrebno uložiti mnogo truda oko preventivne zaštite jer ako se bolest jednom pojavi teško ćemo rajčicu zaštititi od propadanja prirodnim sredstvima.

Najčešća gljivična bolest rajčice je plamenjača (Phytoptora infestans), koja se najčešće razvija u vrućim, vlažnim uvjetima, a širi se sporama i slobodno se kreće vlažnim zrakom te na listovima biljke. Prepoznaje se po pjegama koje se pojavljuju na rubovima listova. Pjege su u početku svijetlosive do svijetlosmeđe boje, a kasnije postaju tamnije, a listovi se počinju sušiti.
Otkidanjem i paljenjem bolesnih listova (u početnoj fazi bolesti), moguće je zaustaviti, ili pak usporiti širenje plamenjače.

Preventivnom zaštitom moguće je izbjeći širenje ove bolesti, pa se preporučuje koristiti preslicu, koprivu, domaće mlijeko, kefir, ili pak otopinu sode bikarbone.
Ukoliko niste u mogućnosti sami pripremati zaštitna sredstva, danas na tržištu postoji cijela paleta prirodnih sredstava za zaštitu i gnojidbu koje možete pronaći u bolje opskrbljenim trgovinama.

Nakon svake kiše, korisno je biljke pošpricati sa nekim od ovih navedenih prirodnih preparata kako bi biljka bila otpornija i snažnija za obranu od bolesti.
U svome vrtu za zaštitu rajčice najčešće koristim domaće mlijeko ili kefir dobiven od kefirnih zrnaca.
Mlijeko, ili kefir razrijedim u 5 - 6 litara vode i biljke dobro išpricam sa svih strana. Posebno je važno zaštititi  listove biljke tik do zemlje, od kojih najčešće kreću bolesti.
Rajčica je podložna i drugim oboljenjima (bakterijske i virusne bolesti) te napadima štetnika od kojih se moguće zaštitiiti preventivnom zaštitom.
(Više o zaštiti pročitajte u  postu pod naslovom: Gnojidba i zaštita 2. dio).


Berba i spremanje domaćih sorti sjemena

Kako bi sačuvali sjeme sa sorti rajčice koje želimo ponovno uzgajati u svome vrtu, uzima se sjeme sa najljepših plodova koji su zreli i zdravi. Sjeme protisnemo iz ploda i stavimo u posude da fermentiraju  te nakon nekoliko dana prespemo u cjedilo i operemo pod mlazom vode te stavimo na čistu podlogu (odličan je stiropor, ili stiroporne posude jer se sjeme neće polijepiti)  da se do kraja posuši, pa ga spremamo u za to odgovarajuće posudice, ili u papirnate vrećice.

U jesen, kada uberemo zadnje plodove rajčice, stabljike počupamo, usitnimo vrtnim škarama i slažemo na kompostnu hrpu kako bi si pripremili kvalitetan vrtni kompost za slijedeću sezonu.


Želim Vam puno uspjeha u uzgoju Vaših organskih rajčica! :)



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne