Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Prirodni gusti sirup od jagode i aronije


Recept za ovaj prirodni voćni sirup nastao je  od voća koje sam trenutno imala, pa ga želim podijeliti s Vama, kako bi od viška voća napravili sok prepun vitamina i antioksidanasa te svoj organizam počastili u hladnim zimskim mjesecima. ;)


Sastojci:

5 kg zrelih jagoda iz organskog uzgoja                                                  
0.5 kg šumskih jagoda
0.5 kg aronije (smrznute)
100 g limunske kiseline
3.5 kg nerafiniranog encijanovog šećera
3 litre vode



Postupak pripreme:

Jagode oprati i očistiti od peteljki. Dodati smrznutu aroniju i sve posuti sa šećerom i limunskom kiselinom. Promiješati i ostaviti nekoliko sati da se šećer otopi.


Sve samljeti štapnim mikserom.
Prokuhati vodu i dodati samljevenom voću te staviti na laganu vatru dok ne proključa.
Dok je voće na vatri potrebno ga je još miješati sa štapnim mikserom sve dok se voće dobro ne usitni.


U međuvremenu čiste boce staviti u rernu da se steriliziraju oko 20 minuta.
Nastalu pjenu potrebno je ukloniti prije sipanja u boce.


Sipati vrući sirup postepeno u vruće boce uz oprez.


Boce je potrebno zatvoriti čistim zatvaračima (najbolje ih je kratko prokuhati) i slagati u posudu naopačke, kako bi se sirup pasterizirao.
Prekriti toplom dekicom i ostaviti 24 sata da se sirup ohladi.
Od gore navedene količine voća, dobila sam 9 litara gustog sirupa.

Sirup spremiti na tamno i hladno mjesto.
Koristiti razrijeđen sa vodom u omjeru koji Vama najviše odgovara. ;)

Kako aronija još nije sazrela koristila sam smrznutu od prošle godine.
Također sam spremila višak jagoda u zamrzivač kako bi napravila sirup kada pristigne aronija.
Šumske jagode daju posebno lijepi miris i okus sirupu i poželjno je staviti barem jednu manju količinu.

Ovakav gusti sirup (bez pasiranja), može se napraviti od različitog bobičastog voća (malina, kupina, ribiza, jagoda, aronija)...
Voće može biti svježe, ili smrznuto.
Potrebno je samo regulirati količinu šećera, tako da se sirup isproba prije nego ga sipamo u boce.
Naravno da će za sirup u kojem je više kiselijeg voća biti potrebna i veća količina šećera.

Sirup je izvrsnog okusa, a kako sam koristila minimalnu količinu vode i šećera, može se reći da je ovo pravi, zdravi voćni sirup sa punim okusom jagode. 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne