Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Organski vrt u srpnju


Mjesec u kojemu je vrt preplavljen zdravim plodovima, šarenilom cvijeća, cvrkutom ptičica i zujanjem pčela.
Pravo veselje za sve vrtlare koji su vrijedno radili. <3 
Vrijeme je za ubiranje plodova i spremanje zimnice, sušenje ljekovitog i začinskog bilja za hladne mjesece u godini.

 
  





                                                               
Nakon vađenja češnjaka, ubiranja graška, boba, raznih ranih kupusnjača i salata mnoge gredice su slobodne za ponovnu sjetvu.
U spnju se mogu sijati rotkvice, koraba, repa, endivija, cikla, mrkva, peršin, grašak, mahune i niski grah koji će dospjeti za jesenju berbu ako im se stvore odgovarajući uvjeti i dovoljno vlage.
U organskim vrtovima je veoma bitno pridržavati se plodoreda kako bi se izbjeglo bespotrebno iscrpljivanje tla (sjetvom kultura na isto mjesto u vrtu koja crpe ista hranjiva iz tla) i izbjegle mnoge bolesti i napadi štetnika koji se mogu zadržati u tlu i po nekoliko godina.
Gredice sa kojih su skinute mahunarke obogatile su tlo potrebnim dušikom što je idealno za kulture koje će doći na isto mjesto, poput kupusnjača, salata, endivije, ali i sveg korijenastog povrća.
Nakon luka i  češnjaka na iste gredice dobro je saditi salate, blitvu, mahunarke te kornišone, koji će uz redovito zalijevanje dospjeti za jesensku berbu i spremanje zimnice.
Na gredice sa kojih su skinute rane kupusnjače mogu se posijati mahune, grašak i niski grah od kojih će urod biti manji nego u ljetnoj berbi, ali isplati se jer osim što ćemo produljiti berbu mladih plodova, obogatit ćemo i zemlju sa potrebnim dušikom koji će biti hrana za slijedeće jesenske, ili proljetne kulture.
Sve gredice u vrtu korisno je prekriti sa nekom organskom zastirkom (slama, sijeno, jednogodišnji korovi, pokošena trava, lišće i dr,), kako bi se sačuvala vlaga u tlu, donekle spriječio rast korova i nahranilo mnoštvo vrijednih glista i mikroorganizama u tlu koji su zaslužni za stvaranje plodnog humusa. >3
  



Zaštita i njega organskog vrta

U ljetnim mjesecima posebnu pažnju treba posvetiti redovitom zalijevanju biljnih kultura, posebno kada se temperature kreću iznad 30 stupnjeva, što za posljedicu ima brzo isušivanje tla.
Biljke je tada najbolje zalijevati u večernjim satima ( kišnicom ili odstajalom vodom), kako bi se vlaga dulje zadržala u području korijena biljke,
Spas za biljke posebno u vrućim ljetnim mjesecima je malč, koji će dulje zadržavati vlagu u tlu, što za nas vrtlare znači manje zalijevanja i čupanja korova i mnogo više vremena. :)




U uvjetima visoke vlage u zraku, što je posljedica naglog rasta temperature (uglavnom nakon kiše), potrebno je provoditi redovitu zaštitu osjetljivih povrtnih kultura poput rajčice, tikvica i krastavaca koji su skloni oboljevanju od gljivičnih bolesti poput plamenjače.
Rajčice zahtijevaju posebnu pažnju. Veoma su osjetljive i sklone raznim bolestima i napadu štetnika koji uništavaju plodove jer se hrane njenim sočnim sokom.
Pravovremeno suzbijanje štetnih kukaca jedini je način da se spriječe veće štete.
Kako biljka brzo raste potrebno ju je redovito povezivati na potpornje i kidati novonastale zaperke.
Lšće koje se suši i mjenja boju najbolje je redovito uklanjati sa biljke i zapaliti, kako bi se izbjeglo moguće širenje bolesti.


Redovitom prihranom svojim biljkama dajete potrebna hranjiva kako bi bogato rađala sve do jeseni.









Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne