Organski vrt u kolovozuU kolovozu vrt je prepun plodova kojim nas priroda nesebično i obilno daruje za sav uložen trud, brigu i ljubav. >3
Vrijeme je za ubiranje i spremanje plodova za zimu koji će nas barem malo podsjećati na sezonu koja je iza nas.
Bere se rajčica, paprika, patliđan, tikvice, dinje, lubenice, kukuruz šećerac, kupusnjače, mahune, grah, blitva, a vadi se krumpir, luk, mrkva, peršin i dr.

U prvoj polovici mjeseca većinu vremena posvećujemo njezi i zaštiti naših biljčica.
Redovito zalijevanje, prekrivanje tla organskom masom, špricanje prirodnim preparatima, gnojidba i orezivanje ocvalog cvijeća uvelike će doprinjeti zdravlju i ljepoti našeg vrta i sočnim, zdravim plodovima.
Sve o zaštiti pročitajte u postu:http://organskocarstvo.blogspot.hr/2015/06/gnojidba-i-zastita-organskog-vrta-2-dio.htmlU drugoj polovici mjeseca kolovoza, kada temperature malo padnu te bude više kišnih dana možemo planirati kasnoljetnu sjetvu i sadnju bilja koje je otporno na mraz i niske jesenske i zimske temperature.
Siju se razne vrste zimskih salata, endivija, rukola, blitva, matovilac, korabica, bijela repa, ozimi kelj, rotkvice, špinat, luk srebrenac, a na mediteranu se još može sijati mrkva, peršin, cikla i razne kupusnjače.

Sade se razne vrste presadnica od endivije, radića, kasne korabice, brokule, poriluka, a na mediteranu i rimski kupus, cvjetača i kelj.


Prije sjetve, ili sadnje važno je pravilno pripremiti tlo, prozračiti ga i površinski prekopati te u njega unijeti vrtnog komposta koji će biljkama osigurati sva potrebna hranjiva sve do proljeća.


Nakon sjetve / sadnje najvažnije je da redovno zalijevamo tlo kako bi osigurali optimalne uvijete za nicanje i rast bilja.
Kada biljčice malo porastu potrebno ih je rašćupati i presaditi na odgovarajuća mjesta u vrtu.

Kako u kolovozu mnoge kulture skidamo trajno sa gredica (krumpir, grah, luk i dr.), najbolje je gredice odmah prorahliti, pognojiti kompostom i prekriti nekom organskom masom kako bi spriječili rast korova.
Ovako pripremljene gredice će do jeseni uz pomoć glista i brojnih mikroorganizama u tlu, biti spremne za jesensku sadnju češnjaka i graška, ili ćemo ih prekriti još jednim slojem organske mase pred zimu, pa na njih sijati proljetne kulture.Još uvijek nije kasno za berbu i sušenje začinskog i ljekovitog bilja za zimu poput kadulje, timijana, koprive, matičnjaka, stolisnika, bosiljka, nevena, mažurana, origana i dr.
Ubiremo ih za sunčana dana, najbolje oko podneva kada je koncentracija eteričnih ulja najveća te sušimo u sjeni i na prozračnom mjestu.
Sve o sušenju i spremanju ljekovitog i začinskog bilja pročitajte u postu :  http://organskocarstvo.blogspot.hr/2016/06/sakupljanje-i-cuvanje-ljekovitog-bilja.html
Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?