Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Zapečene plave šljive u rerni


Plava šljiva - zbog svog bogatog nutritivnog sastava proglašena je super voćem,  a znanstvenici su otkrili da samo jedna šljiva sadrži u sebi količinu antioksidanasa kao puna šaka borovnica.
Bogata je vitaminom C, kalijem, željezom, magnezijom i kalcijem te vlaknima pa bi bila prava šteta ne iskoristiti ovu mirisnu, sočnu i ljekovitu biljku u svim njenim oblicima.
Da bi u njoj uživali tijekom cijele godine spremamo je na različite načine i čuvamo u svojim smočnicama.
Želim s Vama podijeliti meni najdraži oblik spremanja šljiva za zimu te Vam nudim ovaj izvrstan recept. :)

Potrebni sastojci :

10 kg svježe ubranih zrelih, nešpricanih plavih šljiva
(u slučaju da šljive kupujete na tržnici za svaki slučaj ih okupajte u vodi u koju ste dodali žlicu sode bikarbone, ili malo bio enzima da biste ih pročistili od mogućih pesticida)
1/2 kg šećera
(preporučam da koristite smeđi nerafinirani šećer)
1 žlica cimeta
(po mogućnosti cejlonski cimet)



Postupak pripreme :

Šljive očistite od peteljki, operite i posušite te ih prepolovite i izvadite im koštice.


Slažite u pleh za pečenje, pospite šećerom i poprašite cimetom.


(dobro je imati 2 pleha kako bi skratili vrijeme pečenja, dok se jedan peče, u drugi slažite polovice šljiva)
Pecite u rerni oko 12 min na 180 - 200 stupnjeva Celzija.


Odmah vruće slažite u sterilne staklenke.
(čiste staklenke stavite u rernu na 100 stupnjeva oko 20 minuta kako bi se sterilizirale)


Staklenke odmah zatvorite zatvaračem i slažite naopačke u pripremljene posude kako bi se pasterizirale.
Prekrijte toplom dekicom i ostavite oko 24 sata da se postepeno hlade.


Ovim načinom hlađenja produžuje se vijek trajanja zimnice.

Od ove količine dobije se 10 staklenki od 1 kg.
Vijek trajanja je oko godinu dana.
Potrebno vrijeme pripreme, pečenja i spremanja je samo 2 sata.
Veoma jednostavno, a jako ukusno. > 3
Ovako spremljene šljive koristim za pripremu knedli, kolača, ili samo kao voćni namaz.

Šljive pripremljene na ovaj način prava su napast u zimskim mjesecima, a miris cimeta podsjeća na djetinjstvo. > 3



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne