Zapečene plave šljive u rerni


Plava šljiva - zbog svog bogatog nutritivnog sastava proglašena je super voćem,  a znanstvenici su otkrili da samo jedna šljiva sadrži u sebi količinu antioksidanasa kao puna šaka borovnica.
Bogata je vitaminom C, kalijem, željezom, magnezijom i kalcijem te vlaknima pa bi bila prava šteta ne iskoristiti ovu mirisnu, sočnu i ljekovitu biljku u svim njenim oblicima.
Da bi u njoj uživali tijekom cijele godine spremamo je na različite načine i čuvamo u svojim smočnicama.
Želim s Vama podijeliti meni najdraži oblik spremanja šljiva za zimu te Vam nudim ovaj izvrstan recept. :)

Potrebni sastojci :

10 kg svježe ubranih zrelih, nešpricanih plavih šljiva
(u slučaju da šljive kupujete na tržnici za svaki slučaj ih okupajte u vodi u koju ste dodali žlicu sode bikarbone, ili malo bio enzima da biste ih pročistili od mogućih pesticida)
1/2 kg šećera
(preporučam da koristite smeđi nerafinirani šećer)
1 žlica cimeta
(po mogućnosti cejlonski cimet)



Postupak pripreme :

Šljive očistite od peteljki, operite i posušite te ih prepolovite i izvadite im koštice.


Slažite u pleh za pečenje, pospite šećerom i poprašite cimetom.


(dobro je imati 2 pleha kako bi skratili vrijeme pečenja, dok se jedan peče, u drugi slažite polovice šljiva)
Pecite u rerni oko 12 min na 180 - 200 stupnjeva Celzija.


Odmah vruće slažite u sterilne staklenke.
(čiste staklenke stavite u rernu na 100 stupnjeva oko 20 minuta kako bi se sterilizirale)


Staklenke odmah zatvorite zatvaračem i slažite naopačke u pripremljene posude kako bi se pasterizirale.
Prekrijte toplom dekicom i ostavite oko 24 sata da se postepeno hlade.


Ovim načinom hlađenja produžuje se vijek trajanja zimnice.

Od ove količine dobije se 10 staklenki od 1 kg.
Vijek trajanja je oko godinu dana.
Potrebno vrijeme pripreme, pečenja i spremanja je samo 2 sata.
Veoma jednostavno, a jako ukusno. > 3
Ovako spremljene šljive koristim za pripremu knedli, kolača, ili samo kao voćni namaz.

Šljive pripremljene na ovaj način prava su napast u zimskim mjesecima, a miris cimeta podsjeća na djetinjstvo. > 3



Popularni postovi s ovog bloga

Domaći kečap

Organski vrt u kolovozu

Domaća kisela cikla za zimu