Domaći pinđur - extra ajvar (bez konzervansa)


Pinđur radim po svome receptu koji sam postepeno usavršila i mogu reći da je izvrstan. >3
Stoga ako volite spremati egzotičnu zimnicu, preporučujem Vam da ga svakako isprobate. :)
Pinđur je po meni, malo egzotičnija varijanta ajvara, punijeg okusa, zahvaljujući različitoj vrsti povrća i začinskog bilja koje se koristi u njegovoj pripremi te je stoga i mnogo zdraviji.
Koristim ga u zimskim mjesecima (kada nemam mnogo vremena), kao dodatak pečenju, ili kao preljev (razblažen sa sokom od rajčice) za tjesteninu i rižu. :)

Potrebni sastojci:

4 veća plava patliđana (oko 2 kg)
4kg paprike (roga, babura, kalifornijsko čudo...)
2 kg zrele rajčice ( najbolje različitih vrsta te po mogučnosti i chery rajčice)
1 ljuta papričica ili feferon (po želji)
2 glavice crvenog luka srednje veličine
15 česni češnjaka
1.5 dcl jabučnog octa
2 dcl maslinovog ulja
2 grančice celerovog lista
2 grančice svježeg origana
10 listića svježeg bosiljka
1.5 žlice smeđeg nerafiniranog šećera
2 žlice himalajske soli

Postupak pripreme:

Papriku i patliđane oprati i posušiti.
Patliđane isjeći na šnite debljine oko pola cm.
Paprike (cijele) i patliđane (narezane) peći na roštilju ili u pećnici.


Pečeno ostaviti da odstoji nekoliko sati u cjedilu kako bi se ocijedila suvišna tekućina.
Papriku oguliti i očistiti od sjemenki, patliđanima odstranti kožicu pa sve narezati na sitnije kockice.
Crveni luk nasjeći na kockice i staviti na maslinovo ulje dok ne dobije zlatnu boju pa dodati nasjećene rajčice.

Štapnim mikserom dobro usitniti rajčice dok se ne dobije kompaktna, gusta masa.


Kuhati oko pola sata na laganoj vatri uz povremeno miješanje pa dodati narezane paprike i patliđane.


Štapnim mikserom malo usitniti povrće, ali ne skroz, svakako ostaviti dio povrća u komadićima.
Kuhati oko 30 - 40 min na laganoj vatri uz stalno miješanje (do željene gustoće).


Pri kraju dodati sitno nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i začinsko bilje (po želji) te kuhati još par minuta.

Umiješati šećer, jabučni ocat i sol i ostaviti da kratko prokuha.

Odmah vruće puniti u vruće sterilizirane teglice, preliti sa malo maslinovog ulja, zatvoriti i ostaviti umotane u dekicu da se postupno hlade (oko 24 sata).


Spremiti na tamno i hladno mjesto. :)




Popularni postovi s ovog bloga

Domaći kečap

Organski vrt u kolovozu

Domaća kisela cikla za zimu