Biljne porodice - razvrstavanje povrća po skupinama


Da bi uveli u svoj vrt plodored prije svega važno je upoznati se sa biljnim porodicama te razvrstati povrće koje želimo saditi po skupinama i napraviti plan plodoreda. Povrće koje pripada istoj porodici iz tla crpi ista hranjiva i sklono je istim bolestima te napadu istih štetnika. Stoga, kako bi tlo sačuvali od iscrpljivanja povrće iz iste porodice svake godine sadimo na drugom mjestu u vrtu.
Također, dobro je na istom dijelu vrta uzgajati povrće iz više različitih porodica kako bi se iskoristio sav raspoloživi prostor (manji vrtovi), u tome slučaju kombinira se povrće koje ima različite zahtjeve prema potrebnoj vrsti hranjiva kao npr. kombinira se korijenasto, lisnato i plodovito povrće te ono zahtjevno i manje zahtjevno te se iz tla koriste različita hranjiva i ono se ne iscrpljuje. Ovakovom mješovitom sadnjom pridržavajući se i dobrosusjedskih odnosa u vrtu i nije neophodno strogo se pridržavati plodoreda pa je i planiranje sadnje mnogo lakše.

Brassicaceae - porodica  krstašica (kupusnjača)


Biljke iz ove porodice uzgaja se radi  ličća, korijena, izbojaka, cvjetnih glavica ili stabljika.
Većinom su veoma otporne na hladnoću, a u plodoredu najbolje uspijevaju nakon grahorica (fiksiraju dušik iz zraka) zbog većih količina dušika koji im je potreban za zdravi rast i razvoj (list).

Ovoj porodici pripadaju:

Kupus, kelj pupčar, obična brokula, bijela gorušica, kineski kupus, lisnati kelj, cvjetača, korabica, rotkva, rikula, repica, razgranata brokula, podzemna koraba, krmna rotkva, gorušica...


Alliaceae - porodica lukova


Biljke iz ove porodice uzgajaju se radi lista i plodova koji su različitog oblika i veličine. Veoma su otporni na hladnoću te na kontinentu uspješno prezimljavaju.
Za uspješan uzgoj zahtijevaju ocijedita i srednje podna tla te im najviše odgovara da u plodoredu dođu nakon kultura koje su dobro gnojene (stajnjak) npr. krumpir, kupus i sl.
Na siromašnijim tlima dovoljno je u tlo unijeti vrtnog komposta te umjereno posipati tlo drvenim pepelom (kalij).

Ovoj porodici pripadaju:

Češnjak, luk, poriluk, luk kozjak, zimski luk i stogodišnji luk.


Cucurbitaceae - prodica bundeva i krastavaca (tikvenjače)


Biljke iz ove porodice uzgajaju se radi plodova koji su raznih oblika, veličina i ukusa. Za uspješan i zdrav rast potrebno im je osigurati viče prostora.
Osjetljive su na mraz i hladnoću te se na otvorenom uzgajaju samo u toplijim mjesecima u godini.
Uglavnom zahtjevaju plodna tla te ih je idealno saditi nakon jesenske gnojidbe stajnjakom ili dodavanjem veće količine komposta prilikom sadnje te još nekoliko puta tijekom vegetacije u manjim količinama.

Ovoj porodici pripadaju:

Bundeve, tikvice, krastavac, kornišon, dinja i lubenica.


Papilionaceae (fabaceae) - porodica graška i graha (lepirnjače)


Biljke iz ove porodice uzgajaju se radi mahuna ili sjemena, a njihova raznolikost boja, oblika i veličina je očaravajuća. Zbog sposobnosti vezanja dušika iz zraka koje pohranjuju na korijenovim kvržicama i razgradnjom oslobađaju velike količine dušika u tlo idealna su predkultura za lisnato povrće (kupusnjaće i salate), a najbolje ih je uzgajati nakon kultura koje za svoj rast i razvoj trebaju velike količine hranjiva (krumpir, bundeve i sl.).
Biljke iz ove porodice uzgajaju se i za zelenu gnojidbu.

Ovoj porodici pripadaju:

Lucerna, bob, djetelina, grčka piskavica, grah, ukrasni grah, vučika, grašak, šareni mnogocvjetni grah, zimska grahorica i sl.

Chenopodiaceae - porodica repe (lobodnjače)Ovoj porodici pripadaju lisnate i korjenaste biljke. Neke biljke iz ove porodice zbog svoga brzog rasta uzgajaju se kao međukulture ili biljke za zelenu gnojidbu (špinat).
U plodoredu najbolje uspijevaju nakon kultura koje su obilnije gnojene.
U mješovitoj sadnji idealna je kombinacija lisnatog i korijenastog povrća.

Ovoj porodici pripadaju:

Cikla, lisnata blitva, špinat, rebrasta blitva, vrtna pepeljuga i trokutolisna loboda.


Asteraceae - porodica salate (glavočike)


Povrće iz ove porodice raznoliko je pa mu pripadaju jednogodišnje i višegodišnje biljne kulture (artičoke) različitih oblika, boja i veličina.
Biljke iz ove porodice vole ocjedita tla dobre strukture.
Lisnate biljne kulture iz ove porodice idealne su za popunjavanje praznih mjesta u vrtu.
U plodoredu ih je dobro uzgajati nakon lepirnjača jer za svoj rast i razvoj trebaju dosta dušika (list).

Ovoj porodici pripadaju :

Artičoka, karda, divlji radić, endivija, čičoka, salata...

Solanaceae - porodica krumpira (pomočnice)


Biljke iz ove skupine vole bogato pognojena tla stajnjakom ili kvalitetnim kompostom.
Vole osunčana mjesta u vrtu, a sade se (izuzev krumpira) kada prođe opasnost od mraza (svibanj).
Povrće iz ove skupine ima široki raspon različitih kultivara pa je mnogima i najomiljenije. Za uspješan uzgoj bilja iz ove porodice potrebno je mnogo znanja i iskustva pa je mnogim vrtlarima uzgoj ovih kultura veliki izazov.

Ovoj porodici pripadaju:
Krumpir, rajčica, paprika (slatka i ljuta) i patliđan.

Apiaceae - porodica mrkve (štitarke)


Povrće iz ove skupine uzgaja se radi lista, korijena i sjemena. Iako različitih zahtjeva prema tlu u plodoredu se uzgaja zajedno jer su podložni istim problemima.
Biljke iz ove skupine zahtijevaju plodna, rahla tla pa je veoma bitno prije sjetve / sadnje tlo dobro prorahliti i obogatiti vrtnim kompostom.

Ovoj porodici pripadaju:

Mrkva, celer korijenaš, peršin, celer listaš, koromač, peršin korijenaš i pastrnak.Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Zapečene plave šljive u rerni

Domaća kisela cikla za zimu

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu