Kadulja u organskom vrtuKadulja (Salvia officinalis L.) je veoma ljekovita biljka koju su cijenili i poštovali i naši preci. U narodu je poznata i kao žalfija, kadulja ljekovita, slavulja, ljekoviti pelin, divlji kuš. Salvija potječe od latinskog ,, salvare ,, a znači liječiti, spasiti, izliječiti.
Porijeklom je iz južne Europe i pripada porodici Usnatica. Kod nas se uzgaja u vrtu i ljekovitija je od divlje kadulje.
U starim zapisima o ljekovitom bilju često je spominjana kao biljka koja je lijek za mnoge bolesti.
U Engleskoj za kadulju kažu : ,,Tko želi dugo živjeti neka u svibnju jede kadulju,, ; u Salernu (grad poznatih medicinara) za kadulju u skriptama o ljekovitom bilju navode : Zašto da umre čovjek kojemu u vrtu raste kadulja,,.
Kadulja se i danas koristi kao moćan lijek te joj se pripisuju iscjeliteljska svojstva.
Evo što je Marija Treben (poznata iscjeliteljica) navela o kadulji u svojoj knjizi ,, Zdravlje iz Božje ljekarne;;.
Čaj od kadulje ako se češće pije jača cijelo tijelo, sprečava moždani udar i jako povoljno djeluje kod oduzetosti. Kadulja i lavanda jedine su ljekovite biljke koje pomažu kod noćnog znojenja.
Mnogi su liječnici upoznati sa djelujućim svojstvima kadulje te ju sa izvrsnim rezultatima koriste kod grčeva, bolesti leđne moždine, oboljenja žlijezda, kao i drhtanja udova. U slučajevima navedenih bolesti piju se dvije šalice kaduljina čaja dnevno.
Čaj izvrsno djeluje i na bolesnu jetru, otklanja nadimanje, pročišćuje krv, čisti sluz iz dišnih organa i želuca, jača tek i otklanja crijevne smetnje i proljeve.
Kaduljin čaj izvrstan je i kod upale krajnika te bi mnoga djeca izbjegla operaciju krajnika da ga piju pravovremeno.
Grgljanjem čaja od kadulje moguće je iscjeliti paradentozu i čireve na zubnom mesu.

Priprema čaja: Čajnu žličicu bilja stavimo na 1/4 litre vode, oparimo i pustimo da odstoji kratko vrijeme. Pijemo u gutljajima.

Kaduljina sjedeća kupka jako je korisna kod ljudi slabih živaca i žena s bolestima trbuha.
Sjedeća kupka: dvije vrhom pune pregršti listova ostavimo preko noći u hladnoj vodi. Slijedeći dan zagrijemo do vrenja te dodamo u vodu za kupanje.

U kulinarstvu se koristi kao izniman začin. Dodaje se u malim količinama masnim jelima, jelima od ribe te raznim pečenjima od mesa.


Kako uzgojiti kadulju?

Kadulja je višegodišnja biljka koja raste u obliku grma koji doseže visinu od 30 - 70 cm. Cvijeta ljubičastim cvijetovima koji su poredani u pršljenovima. Ima snažan korijen koji prodire duboko u tlo. Lišće joj je srebrnkasto zelenog sjaja posuto dlačicama, ovalnog i nazubljenog oblika. Cijela biljka aromatičnog je i gorkastog mirisa.
Cvijeta u svibnju te cvijet zadrži tijekom cijelog lipnja pa je pravi raj za pčele. Medonosna je biljka i pčelari je obožavaju. Kaduljin med se pokazao kao vodeći u liječenju respiratornih bolesti i jačanju imuniteta.

Kadulja je mediteranska biljka suhe i tople klime, ali zbog svog snažnog korijenovog sustava uspješno se uzgaja i na kontinentu.
Iako voli propusna i plodna tla moguće ju e uzgajati i na siromašnim i manje plodnim tlima.
U vrtu najbolje uspijeva na osunčanim i zaštićenim mjestima. Tijekom jače zime preporuča se zaštiti grmove  kadulje malčom od smrekinih grana, sjeckanim grančicama od orezivanja, piljevinom i sl.

Sjetva : Sjeme kadulje sije se u klijalište krajem ožujka u plodnu rastresitu zemlju. Sjeme se prekrije sa tankim slojem zemlje. Nakon 10 - 15 dana izbijaju mlade biljčice te ih po potrebi treba prorijediti. Presađuje se početkom lipnja na stalno mjesto u vrtu ili u posudu na balkonu.
Razmnožavanje reznicama: Za razmnožavanje se koriste mladi izdanci i ostavljaju da se prime na sjenovitom mjestu uz redovno zaijevanje.
Kadulja kada se jednom ukorijeni nema posebnih zahtjeva. Dobro podnosi i duža sušna razdoblja, ali ju s vremena na vrijeme treba zaliti te održavati prostor oko nje čistim od korova. Malčiranjem se biljku čuva i od isušivanja i od korova, a razgrađena organska masa poslužiti će kao izvrsno hranjivo sredstvo. Za bujniji i zdraviji izgled idealna je prihrana u proljeće i jesen sa vrtnim kompostom.

Kadulja kao repelent u vrtu : Kadulju je dobro zasaditi na više mjesta u vrtu jer svojim aromatičnim mirisom odbija mnoge štetnike. Pokazala se kao dobar susjed u vrtu kupusnjačama, mrkvi i ružama.
Posađena pokraj kupusa štiti ga od napada kupusnog bijelca i puževa golača.
Kaduljino ličće može se koristiti i kao malč oko biljaka koje napadaju puževi.
Tinktura od kaduljinog lišća izvrsna je zaštita od puževa.
Lišće kadulje preliti sa jabukvim octom ili enzimom i ostaviti da odstoji dva tjedna. Procijediti i razrijediti sa vodom. Na deset litara odstajale vode dodati 1 - 2 dcl tinkture pa špricati napadnute biljke ili zalijevati tlo oko biljaka.Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?