Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Uzgoj paprike u organskom vrtu



Paprika (capsicum annuum) - skupina Grossum (slatka) i skupina Longum (ljuta),  pripadaju porodici pomoćnica (Solanaceae). Višegodišnja biljka tropskih i suptropskuh krajeva koja se  kod nas uglavnom uzgaja kao jednogodišnja kultura.
Danas na tržištu postoji mnogo različitih sorti paprike, koje svojim bojama, oblicima, veličinom plodova i ukusima očaravaju mnoge vrtlare te je ovo jedna od biljaka kojoj mnogi ne mogu odoljeti te je često uzgajaju i kao ukrasnu biljku u posudama na svojim balkonima (posebno male ljute papričice). <3


Iako su slatka i ljuta paprika različitog okusa, uzgajaju se na potpuno jednak način.
Za uspješan urod zahtijevaju prije svega plodna i ocjedita tla, i tople, zaklonjene položaje u vrtu te se stoga uzgajaju iz presadnica i presađuju na stalno mjesto tek kad se tlo dobro zagrije i kada prođu opasnosti od mraza.
Više o sjetvi sjemena u grijanim prostorima:

Uzgoj presadnica

Sjetva sjemena paprike započinje već u veljači ili početkom ožujka u grijanim i zaštičenim prostorima. Klijanje sjemena, kao i rast biljke dosta je dug, pa je potrebno i više od dva mjeseca kako bi biljka narasla 15 - tak cm te razvila  5 - 6 pravih listića i bila spremna za sadnju na otvorenom.
Optimalna temperatura za nicanje sjemena paprike iznosi 23 - 24 stupnja Celzija, a kada se biljka pikira (nakon što razvije dva prva listića) optimalna temperatura iznosi oko 20 - 22 stupnja Celzija.
Prije presađivanja biljke na otvoreno potrebno ih je izvrgnuti procesu kaljenja ( prilagodbe na vanjske uvjete) što traje 10 - 15 dana.
  Više o sjetvi u zatvorenom prostoru pročitajte na: http://organskocarstvo.blogspot.hr/2017/01/sjetva-sjemena-u-zatvorenome-uzgoj.html

Sadnja paprike na otvoreno


Kod uzgoja paprike, monokultura nije preporučljiva, pa je neizbježno poštivanje plodoreda u trajanju najmanje 3 - 4 godine. Kao najbolji  predusjev za uzgoj paprike su mahunarke, a najlošiji su svakako kulture koje spadaju u istu biljnu porodicu rajčice, krumpir, patliđan. Nakon paprike na isto mjesto preporučljivo je uzgajati korjenaste kulture ili kupusnjače, a izbjegavati njoj srodne biljke rajčicu, krumpir i patliđan koje crpe ista hranjiva iz tla te su sklone istim bolestima i napadu štetnika.
Dobri susjedi u vrtu paprici su špinat, rotkvica, crveni luk, poriluk, kamilica, dragoljub i kadifica te iako spadaju u istu porodicu mnogi vrtlari tvrde da su paprika i rajčica dobri susjedi u vrtu. Rajčica posađena pokraj paprike, poslužit će joj kao svojevrsna zaštita u vrućim ljetnim mjesecima stvarajući joj potrebnu sjenu.
Loši susjedi u vrtu paprici su krumpir, patliđan, grah, kelj i kupus.
Kod uzgoja različitih vrsta paprike, posebno slatke i ljute, u vrtu je potrebno održavati razmak, jer se biljke u vrijeme cvatnje mogu ukrstiti, pa se događa da slatka paprika postaje ljuta.

Paprika je vrlo osjetljiva na hladnoću i mraz, pa se sa sadnjom na otvorenom u kontinentalnim područjima uglavnom započinje tek polovicom svibnja.
Za uspješan rast i razvoj biljci je potrebno omogućiti dovoljno hranjiva, jedan dio prilikom sadnje te još nekoliko puta u tijeku vegetacije.
Presadnice paprike sade se u iskopane jamice u koje se doda nekoliko šaka komposta i po mogućnosti šaka zeolita (zeolit u sušnijim razdobljima opskrbljuje biljku sa vodom i potrebnim mineralima). Biljke se sade nešto dublje nego što su rasle u uzgojnim posudama. Razmak između biljaka iznosi 40 - 50 cm,u redu, a između redova 50 - 70 cm, ovisno o kultivaru.
Nakon sadnje potrebno ih je dobro zaliti odstajalom vodom te oko njih prekriti tlo organskom sirovinom (slama, sijeno...) kako bi se spriječilo isparavanje vode iz tla (evaporacija), zakorjenjivanje i ispiranje hranjiva.

Jalapeno papričica


Njega paprike

Paprika je dosta zahtjevna biljka koja najbolje uspijeva na tlima koja su dobro opskrbljena organskim tvarima. U tijeku vegetacije dobro ju je nekoliko puta prihranjivati organskim gnojivom, najbolje vrtnim kompostom, ili tekućim gnojivom od gaveza (kalij),  prije plodonošenja (stvaranja plodova).
Paprika u tijeku vegetacije voli dosta vode, pa je biljku potrebno redoviti zalijevati u popodnevnim satima sa odstajalom vodom (kišnica), a kako bi sačuvala što duže vlagu u podrčju korijena preporučuje se i stalno malčiranje. Tijekom ljetnih mjeseci sloj malča se podebljava (15 - tak cm), jer osim što sprjećava isparavanje vode, debeo sloj malča štiti biljku od gljivičnih oboljenja i rasta korova.
Biljke koje su razvile veliku vegetativnu masu, što ovisi o kultivaru dobro je poduprijeti kolcima.



Berba plodova

Plodovi za prodaju se beru  prije zriobe, odnosno dok su  još zeleni, jer se na taj način potiće zametanje novih plodova, a zeleni plodovi postupno će sazrijeti te će duže biti za uporabu.


Ipak, najzdravije biljke su upravo one koje su dokraja sazrele i imaju najveću koncentraciju vitamina ako se odmah konzumiraju. Jednako vrijedi i kod spremanja zimnice, plodove je nakon berbe potrebno u roku 15 - tak minuta spremiti (kiseliti, zalediti i sl.), jer nakon toga njihova energija opada i gubi se dosta vitamina.
Vjerujem da mnogi od Vas iz ovakvih razloga i uzgajaju svoje biljčice te ih konzumiraju svježe ubrane, jer su onda i najljepšeg okusa. To je prava ljepota i čar vrtlarenja. <3<3<3

Na kraju sezone, kad nastupi opasnost od mraza, a na biljkama ima još dosta plodova, počupajte biljke i naopako ih privežite na grede u zaštićenom prostoru. Plodovi će postepeno dozrijeti.

Mogući problemi paprike

Najčešće bolesti koje napadaju papriku su : plamenjača, pepelnica, gangrena korijenovog vrata te vršna trulež ploda (kao i kod rajčice). Od štetnika se najčešće pojavljuju lisne uši, puževi, crveni pauk te cvjetni štitasti moljac.
Kako biljke zaštititi bolesti i napada štetnika pročitajte u tekstu: http://organskocarstvo.blogspot.hr/2015/06/gnojidba-i-zastita-organskog-vrta-2-dio.html


Chilli papričice


Primjedbe

  1. Pozdrav,
    odličan članak, prelijepšo objašnjeno!
    Nabavila bih sjeme na https://www.pereglin.com/stare-sorte-sjemena/ pa me zanima vaše mišljenje o njihovom sjemenu i kako mogu prepoznati da li je sjeme stare vrste ili hibridno sjeme? Htjela bih napraviti mali vrt sa pravim organskim sjemenom.
    Hvala unaprijed!
    Lp
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  2. Administrator je uklonio komentar.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne