Crni sljez - dekorativna i prelijepa biljka izvanrednog ljekovitog sastava


Crni sljez (Malva sylvestris L) pripada porodici Malvaceae uz druge vrste sljezova. Dvogodišnja je ili trajna biljka koja u dobrim uvjetima naraste i preko 1 metar visine.
U narodu je poznat i pod drugim nazivima : veliki sljez, šumski sljez (sylvestris), sljezovača, sitnolisni sljez, ljubičasta sljezovača i dr.
Razne vrste iz porodice sljezova rastu uz puteve, kanale, na zelenim livadama i kamenjarima gotovo posvuda. Zbog svoje izuzetne ljekovitosti ubraja se u jednu od najljekovitijih biljaka našega podneblja.
Ljekovita snaga sljeza poznata je još od davnina. U narodnoj medicini koriste se sve vrste sljezova pa i ukrasni sljez jer sadrži velike količine sluzi.
Listovi i cvjetovi crnog sljeza u sebi sadrže oko 6 - 8 % sluzi zbog čega se koriste u obliku čaja za ublažavanje kašlja te kod raznih upala dičnih puteva kao i kod gastritisa, upale sluznice mjehura, crijevnih i želučanih kanala, usne šupljine te kod čira na želucu i crijevima.

NAČINI UPOTREBE - (iz knjige Bilje iz božje ljekarne Marije Treben)

Priprema čaja

Čaj se priprema u hladnoj vodi kako se ne bi uništila ljekovita sluz. Vrhom punu žličicu bilja preliti sa 2.5 dcl vode. Treba odstajati preko noći pa se ujutro ugrije i pije u gutljajima.

Cijela biljka koristi se u ljekovite svrhe. Najveći postotak ljekovite sluzi koji sadrži nalazi se u svježe ubranoj biljci. Ipak, iako sušenjem gubi neka ljekovita svojstva još uvijek je dovoljno ljekovita da se koristi u zimskim mjesecima kada se ne može pronaći u svježem obliku.
Cvjetovi, listovi i stabljike sakupljaju se od lipnja do rujna.
Svježi ubrani listovi koriste se u salatama ili varivima kao i drugo lisnato povrće.


Svježi cvijetovi crnog sljeza jestivi su i ljekoviti i čarobno izgledaju kao dekoracija raznim napitcima i salatama. <3


Zeleni pupovi jedu se svježe ubrani ili se dodaju salatama. Djeca ih obožavaju pa na seoskim imanjima i nema djeteta koje nije kušalo ove ljekovite pupove. :)Listovi i cvjetovi crnog sljeza koriste se i kao oblozi i kupke kod raznih prijeloma gležnjeva ruku i nogu te za zacijeljivanje rana, čireva, odnosno oteklih ruku i nogu.

Kupke za ruke i noge

U 5 litara hladne vode dodamo vrhom pune dvije šake crnog sljeza (list i cvijet) te ostavimo tijekom noći da odstoji. Sutradan sve zajedno zagrijemo do temperature koju možemo podnijeti. Vrijeme kupanja u toj kupci je 20 minuta.

Oblozi

Čajni talog s malo vode lagano zagrijemo i smješamo u kašu sa ječmenim brašnom, namažemo na lanenu krpu i još toplo položimo na oboljelo mjesto. Ječam prije upotrebe skuhati i toplo umiješati sa čajnim talogom.


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?