Domaći pelati u staklenkama


Priprema zimnice je u punom tijeku pa mnogi od Vas isprobavaju neke nove recepte kako bi zimu dočekali sa raznovrsnim, mirisnim i zdravim plodovima posebno ako ste ih još i sami uzgojili. <3

Rajčice su svima nama najomiljenije povrće (voće) koje se na mnoge načine sprema i za zimu.
Želim sa Vama podijeliti ovaj jednostavan recept za pasterizirane cijele rajčice koje su idealna zamjena za svježe i mogu se koristiti za pripremu svih jela u kojima dominira upravo ovo rajsko voće.

Koristiti možete bilo koju vrstu rajčice ako Vam nije na raspolaganju pelat po kojemu ovaj recept nosi ime.
Birajte zdrave i zrele plodove koje nakon što ste dobro oprali zarežite križno na vrhu kako biste ih mogli lakše oguliti.


Potrebno za jednu staklenku od 900g :

1 kg zrelih rajčica
1 žličica smeđeg šećera
1 žličica himalajske soli
po želji svješeg začinskog bilja
10 - tak zrna papra
1 čen narezanog češnjaka (listići)


Na štednjaku zakuhajte vodu pa rajčice uronite na 30 - tak sekundi te ih nakon toga prebacite u hladnu vodu u koju ste dodali led. Nakon još 30 sekundi vadite ih u cjedilo i na jednostavan način skinite sa njih kožicu te im očistite sredinu.
















U međuvremenu stavite staklenke u pećnicu da se steriliziraju, a zatvarače kratko prokuhajte u vodi.

Za uspješnu zimnicu najveću pažnju posvetite upravo sterilizaciji jer od njh ovisi vijek trajanja zimnice koja se priprema na prirodan način bez upotrebe konzervansa. ;)

Slažite oguljene rajčice u tople teglice, one veće presijecite na polovine i četvrtine i dobro ih stisnite da ispuste svoj sok.
Između redova možete dodati svježe začinsko bilje poput listića bosiljka, origana i svježe narezanog češnjaka.
U svaku teglicu dodajte žličicu šećera (najbolje nerafiniranog smeđeg) i žličicu himalajske soli.

Zatvorite teglice metalnim zatvaračima i slažite ih u širu metalnu posudu kojoj ste na dno stavili pamučnu krpu koja je izvrsna podloga i zaštita od dodirivanja i pucanja staklenki.
Posudu napunite vodom dva prsta ispod visine staklenki. Posuda treba biti dublja kako prilikom vrenja voda ne bi kipila izvan posude.

Kuhajte rajčice oko 30 minuta pa isključite štednjak i ostavite staklenke u vodi dok se prirodno ne ohlade.
Najbolje je da staklenke spremite na hladno, suho i tamno mjesto i uživate u pripremi jela cijelu zimu. <3


Popularni postovi s ovog bloga

Stvaranje samoodrživog vrta - vrt bez prekopavanja

Gavezova mast po recepturi Marije Treben

Kako pripremiti organski vrt za zimu