Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Domaća miješana salata za zimu


Za kraj vrtlarske sezone dijelim sa svima Vama dragi moji ovaj izvrstan recept za miješanu salatu bez upotrebe konzervansa koja će Vas u zimskim mjesecima svojim predivnim okusom i mirisom podsjećati na sve zdrave i ukusne plodove koje ste uzgajali sa mnogo ljubavi i pažnje.
Mješana salata za zimu uobičajeno se sprema posljednja jer se ubiru zadnji plodovi sa vrta prije nego nastupe mrazovi. Idealna je iz razloga što možemo iskoristii većinu povrća kojeg ubiremo na kraju sezone. Salatu pripremamo od povrća koje i inače volimo pa je svaka miješana salata nešto drugačija. Izgledom je jako dekorativna jer u sebi sadrži sve boje pa je jako zanimljiva i našim najmlađima. <3

Potrebni sastojci  za oko 5 kg različitog povrća:


1 kg svježeg kupusa (naribati na sitan ribež)
3 veće mrkve (isjeći na kolutove)
1 kg zelene rajčice (isjeći na kolutove)
1 kg paprike (isjeći na trakice)
Nekoliko manjih tikvica (isjeći na kockice)
1 kg krastavaca (isjeći na kolutove)
2 glavice luka (žuti, ljubičasti i sl.)
Naravno da možete dodati i neko drugo povrće koje volite u različitim omjerima. Budite kreativni. :)


Preljev:

7 dcl octa (9 %)
3 litre vode
7 žlica soli (himalajske)
10 žlica nerafiniranog šećera
15 - tak zrna bibera
Ovaj preljev je umjereno kiselkast, a ako volite kiselije možete dodati više octa.
Priprema:

Povrće dobro operite, odstranite eventualna oštećenja te zdrave dijelove nasjecite prema gore navedenoj uputi u neku veću posudu.
Skuhajte vodu i ocat u koju ste dodali biber, sol i šećer pa zalijte pripremljeno povrće ovom otopinom, poklopite i ostavite da odstoji preko noći.


Sutradan povrće stavljajte u sterilne teglice tako da ga dobro nabijete te tegle dokraja popunite .
Povrće pritisnite plastičnim prečnikom i zalijte sa otopinom u kojoj je stajala. Otopinu predhodno ponovno zakipite.
Teglice zatvorite i umotajte ih u dekicu dok se prirodno ne ohlade te ih spremite na hladno i tamno mjesto. <3<3<3

Dobar tek! ;)





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne