Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Uzgoj aronije u organskom vrtu


Aronija (Aronia  melanocarpa) ili crnoplodna aronija podrijetlom je iz Sjeverne Amerike i pripada porodici ruža (Rosaceae). Iako postoje i druge vrste aronije, smatra se da je melanocarpa najkvalitetnija i najzdravija.
 Zbog relativno lakog uzgoja te njene otpornosti na niske temperature (- 47 stupnjeva Celzija), bolesti i štetnika, aronija se u zadnje vrijeme sve više uzgaja i kod nas, kako u malim vrtovima, tako i na većim plantažama.

Raste u obliku grma koji doseže visinu od oko 2.5 m sa listovima koji su tamnozelene boje sve do jeseni kada poprimaju čarobne i prelijepe crvenkaste tonove koji unose toplinu i živost u svaki vrt. <3
Aronija je svakako jedan od najljepših listopadnih grmova tijekom cijele vegetacije. U travnju, kada biljka procvijeta bijelim cvjetićima  pravi je raj za pčelice koje je oprašuju te unosi takvu ljepotu i živost u organski vrt da je prosto nemoguće proći pokraj nje, a da se vrijeme ne zaustavi i sve postane nekako kao u bajci. Mirisi, zvukovi, oblici, boje... Događa se prava čarolija! <3<3<3


Mali, okrugli , bobičasti plodovi pojavljuju se odmah nakon cvatnje, a dozrijevaju krajem srpnja te u kolovozu kada postanu tamne boje poput borovnica. okus im je slatkasto kiselkast te pomalo opor.
Zbog svog kemijskog sastava aronija se smatra da je najljekovitije voće na svijetu jer sadrži visok udio antocijana, prirodnog antioksidansa koji je mnogo veći nego kod ostalog bobičastog voća poput borovnice. Aronija je prava riznica bioloških spojeva, prepuna vitamina (C, A, E,B skupina, P),  a od minerala cinka, željeza, kalija, kalcija, mangana, fosfora i joda.


Aronija na organizam djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno. Djeluje tako da u kratkom vremenu jača imuni sustav pa tako smanjuje opasnost od nastanka najtežih bolesti.
Snižava visok krvni pritisak, sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, stimulira rad jetre, štiti urinarni sustav, stimulira rad štitnjače, blagotvorno djeluje na probavni sustav, štiti organizam od napada virusa i bakterija, čisti tijelo od toksina i dr.
Aronija je cijela ljekovita pa se koriste i njeni cvijetovi i lišće koji su također prepuni bioloških spojeva. List je najljekovitiji u jesen, nakon prvih mrazeva. jer se tada u njemu povećava sadržaj antocijana.



Uzgoj aronije u organskom vrtu

Aronija je skromnih zahtjeva po pitanju kvalitete zemljišta pa se uspješno uzgaja i na lošijim tlima.
Tolerira širok raspon pH od 5.5 pa do 7.
Za veći i kvalitetniji urod potrebno je prije sadnje biljci osigurati rahlo tlo, bogato organskom tvari te površinu na kojoj su uklonjeni višegodišnji invazivni korovi.
Sadnja se vrši u za to pripremljene jame obogaćene zrelim stajnjakom, ili nekim drugim organskim gnojivom. Sadnica se sadi nešto dublje od visine na kojoj je rasla u rasadniku.
Razmak između sadnica ovisi o njihovom broju i raspoloživom prostoru. Za uzgoj u vrtu može poslužiti kao živa ograda te se na taj način može saditi nešto gušće. Uobičajen razmak između sadnica je oko 2 m, a međuredni ne bi trebao biti uži od 2.5 m kako bi se mogla nesmetano vršiti košnja. Formiranje grma aronije započinje odmah nakon sadnje tako što joj se orežu grančice na dva do tri pupa.Slijedećih godina slabije izboje treba ukloniti tijekom ljeta nakon berbe plodova. Da bi grm aronije imao punu produktivnost treba imati 15 - 25 rodnih grana.
Nakon što je biljka posađena malčira se nekom dostupnom organskom masom. Kako voli kiselije tlo idealno ju je okružiti slojem lišća i iglicama bora.
Narednih godina potrebno joj je osigurati dovoljno organskih hranjiva. Preporuka je prije početka vegetacije biljci dodati vrtni kompost, te još jednom nakon cvatnje.
Također, mogu se koristiti i tekuća gnojiva od gaveza i koprive.
Aroniju je moguće čuvati u zamrzivaću te je koristiti po potrebi cijele godine. Moguće ju je koristiti u kombinaciji sa drugim voćem za izradu sokova i đemova te na taj način postići izvanredan okus.
















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne