Kako složiti lazanja gredicu


Lazanja gredice idealne su za vrtove, ili dijelove vrta u kojima prevladavaju višegodišnji korovi koje je moguće iskorijeniti pomoću ove metode prekrivanja tla.
Naime, ovo je način slaganja organskog materijala u slojevima te je na taj način onemogućeno izbijanje korova, a tlo postaje iz godine u godinu sve plodnije jer raspadanjem biljne tvari ono postaje sve bogatije humusom koje vrvi od života.
U svom vrtu koristim se ovim načinom prekrivanja tla iz godine u godinu i to na dijelovima vrta koji su najviše zakorovljeni.
Metoda slaganja je vrlo jednostavna, a rezultati su se pokazali viče nego fantastični.
Zbijena tla prije slaganja ovakve gredice potrebno je preštihati, dok je tla koja imaju povoljni vodozračni odnos dovoljno prorahliti bio vilama.
Tlo se pognoji zrelim stajnjakom (ili nekim drugim organskim gnojivom) te se slaže karton koji se provuće kroz vodu kako bi se prilijepio uz tlo. Na karton se slaže sva biljna masa koja je na raspolaganju u tom trenutku. Može se koristiti pokošena trava u tanjim slojevima koju je potrebno ostaviti da se prosuši pa tek onda dodavati drugi i treći sloj ovisno o količini koja je dostupna. Da bi gredica izgledala lijepo prekriva se sa debljim slojem slame koja će ujedno dugo održavati vlagu u tlu.


Kada je lazanja gredica složena potrebno ju je zaliti vodom kako bi se biljna masa što bolje povezala i priljepila uz karton.
Ovakve gredice idealne su za sadnju svih vrsta presadnica, a njihova uloga je da održava dugo vlagu pa biljke koje su u nju posađene nije potrebno svakodnevno zalijevati u ljetnim mjesecima što je idealan način štednje vode, a kako korovi ne mogu izbiti kroz debeli sloj malča mi tako štedimo i svoje vrijeme za neke kreativnije poslove.
Ovaj način prekrivanja tla izvrstan je i za sve dijelove vrta koje ne želimo, ili ne stignemo posaditi. U proljeće ove gredice su obogaćene humusom, rahle i spremne za sjetvu. <3

Slaganje lazanja gredice u koracima:

1. Namočiti karton u vodi i odlijepiti sve samoljepljive trake te poslagati na prorahljenu i pognojenu  zemlju.


2. Slagati slojeve biljne mase (svježe pokošena trava, jednogodišnji korovi sa vrta, lišće gaveza i koprive, sijeno, slama, u jesen se može još dodatno prekriti lišćem).3. Pomoću male ručne lopatice probušiti rupe te ih popuniti kompostom.4. Saditi presadnice  prema vlastitom izboru - (batat, rajčica, paprika, patliđan, tikvice, krastavci).Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?