Zaštita debla voćki od pucanja kore (mrazopuzac) smjesom vapna i sumporaKrajem studenog, kada otpadne lišće na stablima voćaka (faza mirovanja), idealno je za zaštitu debla od pucanja kore koja se događa u hladnijim mjesecima u godini, odnosno kada su noćne temperature u minusu, a dnevne se naglo penju, te jake sunčeve zrake zagrijavaju deblo, što dovodi do pucanja kore (mrazopuzac) i stvaranja rana u sloju ispod kore (ksilem), koje su česta meta napada patogenih gljivica.
Kako bi se to spriječilo postoji metoda koju su koristili i naši stari a pravi se na vrlo jednostavan način od gašenog,ili hidratiziranog vapna i močivog sumpora.
Ukoliko koristite negašeno vapno, (ono u grudvama),  potrebno ga je nekoliko dana prije upotrebe ugasiti.
Vapno je dezinfekcijsko sredstvo, a njegova bijela boja odbija sunčeve zrake pa se usporava i kretanje sokova te se često događa da vegetacija kasni i do tjedan dana, što je idealno u proljetnim mjesecima kada voćke počinju cvjetati, a još postoji opasnost od kasnijih proljetnih mrazeva.
Sumpor je fungicid - uništava patogene gljivice i odbija štetnike te sprječava moguće bolesti.Recept za vapneno - sumpornu smjesu

5 kg gašenog vapna (ili hidratiziranog)
0.5 kg močivog sumpora
0.5 kg soli (sol se dodaje kako bi se smjesa bolje povezala)
10 litara vode

Pomiješati vapno sa nekoliko litara vode (miješati sve dok ima grudvica) te postepeno dodavati sumpor pa na kraju umiješati i sol. Razrijediti sa ostatkom vode, po potrebi doliti još kako bi smjesa bila žitka i lako maziva. Najbolje ostaviti 24 sata da odstoji prije nego krenete bojati stabla.

Za bojanje stabala izaberite suh i sunčan dan kako bi se boja brzo sušila i prionula uz koru stabla. Najbolje je koristiti valjak za deblo te četku za račvište grana u kojoj se sakupljaju brojni nepoželjni štetnici.


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?