Facelija - vrijedni ,,pomagač,, u organskom vrtu


Facelija (Phacelia tanacetifolia Benth) jednogodišnja je medonosna biljka koja je u Europu stigla iz Amerike početkom 19. stoljeća te se kod nas ova vrsta i najčešće uzgaja.
Cijenjena je kao jedna od najznačajnijih medonosnih vrsta koja osigurava pčelama bogatu pašu jer njena cvatnja traje oko mjesec dana te su njeni plavo -- ljubičasti cvijetovi prepuni gladnih pčelica te drugih korisnih oprašivača (bumbari, solitarne pčelice),  koji uživaju u njenom bogatom cvjetnom nektaru i peludi. Pčelari koji uzgajaju ovu biljku radi ispaše svojih pčela mogu sakupiti iz košnica i do 1000 kg/ha meda koji je vrlo ukusan i ljekovit.
 U organskim vrtovima uzgoj facelije je vrlo značajan jer pridonosi očuvanju populacije pčela i bumbara te na taj način utječe i na bolju oplodnju i kvalitetu okolnog bilja.
Kako je facelija brzorastuća biljka sve više se uzgaja za zelenu gnojidbu kao poboljšivač kvalitete tla. Ukopavanje, ili zaoravanje zelene mase se vrši u fazi cvatnje jer je u biljci tada najpovoljniji C : N odnos. Naime, sastav mineralnih tvari u biljci mijenja se tijekom cijele vegetacije pa tako starije biljke sadrže više celuloze i teže se razlažu, dok mlade biljke sadrže više pepela i dušika pa zbog brze razgradnje dolazi do gubitka dušika. Unošenjem u tlo 2 -3 tjedna prije sjetve glavne kulture koja će biti opskrbljena sa dušikom postižu se iznimni rezultati.
 Zbog svoga dobro razvijenog korijenovog sistema koji prodire do 70 cm u zemlju, facelija rahli teška, glinasta tla te popravlja njihov vodozračni odnos, dok na pjeskovitim, lakšim tlima povećava kapacitet za vodu.
Neka znanstvena istraživanja koja su provedena u Njemačkoj ukazuju na činjenicu da je uzgoj facelije kao postrni usjev znatno smanjio broj repine nematode i to čak 20 - 30 % pa se smatra da je facelija i nematocidna biljka i da je veoma korisna za očuvanje pedohigijene tla.

Uzgoj facelije u organskom vrtu

Optimalna sjetva facelije je od druge polovine drugog mjeseca pa sve do šestog mjeseca, odnosno ako ima dovoljno vlage u tlu. Ako je sušna godina, potrebno je redovno zalijevati nasad dok ne niknu biljke te u fazi cvjetanja. Nakon sjetve koja se vrši na dubini od 2 cm,   facelija niće otprilike nakon dva tjedna, a cvijeta 30 dana nakon nicanja, Želimo li produžiti cvatnju facelije,  možemo je sijati svakih nekoliko tjedana na praznim gredicama u vrtu. Ovakav način uzgoja idealan je u većim vrtovima gdje često dolazi do nestašice organske mase za prekrivanje tla. Facelija je izvrsni biljni prekrivač tla (malč) koji ga štiti od isušivanja, ispiranja, smrzavanja, a ujedno suzbija i rast korova.
Facelija se u Engleskoj sije između redova krumpira zbog povećanja priroda.
Idealno bi bilo uvesti sjetvu facelije u plodored te na taj način očistiti tlo od štetnika, poboljšati njegovu strukturu, povećati sloj humusa unošenjem organske mase u tlo, ili prekrivanjem tla.
Kao nematocidna biljka izvrsna je predkultura za kupusnjače, krumpir i repu.


Ranom, proljetnom sjetvom, facelija zbog svoga brzog rasta i velike zelene mase brzo prekriva tlo te sprječava rast korova. Vrlo je otporna na niske temperature te preživljava do - 7 stupnjeva C. Zbog toga se može uzgajati i kao ozima biljka na mediteranu, a na kontinentu će prezimiti samo u slučaju ako su zime dosta blage.
Sjeme facelije je dosta sitno pa ga je dobro pomiješati sa pšenićnim grizom (koji je iste težine kao i sjeme facelije) zbog ravnomjernije sjetve.
Od sjetve pa do zrelosti sjemena proći će od 120 -140 dana pa ga je tada moguće prikupiti i spremiti za slijedeću sezonu. Često se dešava da se facelija sama zasije te rano u proljeće nikne na prošlogodišnjim gredicama što je velika radost za sve organske vrtlare. <3<3<3
Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?