Trputac (Plantago lanceolata) - dar prirode čovječanstvuBiljka koja je opisana u svim starim knjigama o ljekovitom bilju te cijenjena i korištena u narodnoj medicini svakako zaslužuje da se o njoj piše kako bi se svrstala kao jedna od onih koje ćemo rado ubirati, koristiti i spremati u svoje male, biljne ljekarne. <3<3<3
Trputac sadrži: glikozide, saponine i gorke tvari, šećer, eterično ulje, klorofil, ksilin, vitamine A, C I K, željezo, kalij, kalcij, fosfornu kiselinu i druge aktivne tvari.
Mnogo je različitih vrsta trputca od kojih su kod nas najrasprostranjenije te i najviše korištene dvije vrste koje se razlikuju po obliku i širini lista i cvijeta, muški,  uskolisni trputac (Plantago lanceolata) te ženski, širokolisni, veliki trputac ( Plantago major) koji su po djelotvornosti i sastavu jednaki te se stoga i jednako primjenjuju.
Neka od narodnih imena su još i bokvica, dugi trputac, ženski trputac, ženska bokvica, muški trputac, uskolisni trputac, mali trputac, žilovlak, žilovka, ovčji jezik, glavor, konjsko rebro, kopljasta bokvica i sl.

Plantago major

Trputac se prije svega koristi kod oboljenja dišnih organa, posebno kod jakog katara, kašlja, hripavca, plućne asme pa čak i kod tuberkuloze pluća.
Priprema čaja: jednu vrhom punu žličicu suhog bilja (lišće) prelijemo sa 2.5 dcl prokuhane vode i pustimo da kratko odstoji.
Švicarski župnik Kunzle veliki poznavalac bilja piše: ,, Sve vrste trputca koristimo cijele: s korijenom, listovima, cvjetovima i sjemenkama. Čisti krv, pluća i želudac kao nijedna druga biljka pa je dobar za sve one ljude koji su slabokrvni, ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, blijedi su, imaju osip, lišajeve, ili kašljucaju, promukli su ili su jako mršavi. Pomaže i slabašnoj djeci koja zaostaju u razvoju.
Marija Treben poznata travarka koja je pomogla tisućama ljudi, u svojoj knjizi navodi recept za pripremu čaja kod oboljenja jetre i mjehura, bronhitisa, plućne i bronhalne asme: u šalicu hladne vode staviti krišku neprskanog limuna i punu čajnu žličicu smeđeg kandisova šećera, zakuhati i pustiti da 4 -5 puta zakipi, skinuti sa vatre i dodati punu kavenu žličicu mješavine trputca i majčine dušice u jednakim dijelovima.
Trputac se odavnina koristio kao sredstvo za vidanje rana jer ima i anttibakterijsko djelovanje. Svježi, smrvljeni listovi koriste se kod ogrebotina, posjekotina, uboda osa i drugih insekata, ugriza životinja čak i zmija (pogotovo ako u blizini nema liječnika).
Svježi, smrvljeni listovi pomiješani sa malo soli izvrstan su oblog kod gušavosti.
Kod zločudnih oteklina, oteknutih žlijezda, otvorenih rana, gnojnih rana, pomažu svježi, smrvljeni listovi.
Na kraju želim sa svima Vama podijeliti recept za pripremu ljekovitog sirupa od trputca, a koji se koristi za sve bolesti dišnih puteva, plućne bolesti, stalnog i iritirajućeg kašlja kod djece i odraslih, pušaćkog kašlja i sl.
 Djeca piju jednu malu žličicu tri puta dnevno, dok odrasli piju veliku žlicu tri puta dnevno.
Recept je iz knjige Zdravlje iz Božje ljekarne, Marije Treben. <3

Sirup 1. način:

Dvije pune pregršti opranih trputčevih listova sameljemo u mašini za mljevenje mesa ( ili u blenderu), toj lisnatoj kaši dodamo malo vode da se ne slijepi, 300 g nerafiniranog šećera i 250 g meda. Uz stalno miješanje neka se kuha na tihoj vatri dok se ne zgusne i tada još vruće nalijemo u bočice i čuvamo u hladnjaku.


Sirup 2. način:

U staklenku od krastavaca slažemo red svježe opranih trputčevih listova i red nerafiniranog šećera, te sve jako stisnemo. Masa se slegne. Slijedećih dana slažemo nove slojeve sve dok u staklenci više nema mjesta.Na zaštićenom mjestu u vrtu iskopamo rupu i u nju stavimo staklenku umotanu sa tri - četiri sloja celofana. Na nju položimo dasku na koju stavimo kamenje. Sve zatrpamo zemljom, ali tako da daska i kamenje ostanu vidljivi.Iz smjese šećera i lišća pod utjecajem ravnomjerne zemljine temperature nastane sirup. Približno nakon tri mjeseca izvadimo staklenku iz zemlje, sirup procijedimo kroz voćnu prešu (ne kroz krpu), dobro ga prokuhamo i njime napunimo bočice i dobro ih zatvorimo. Tko ne može primjeniti ovaj postupak vrenja, neka ostavi staklenku na suncu ili drugog izvora topline pa kada se na dnu stvori sirup, prokuhati i spremiti u bočice.Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?