Bazgom (zovom) protiv zlatice


Moje višegodišnje iskustvo u zaštiti bilja na prirodan način od proždrljivih štetnika pokazalo je kako je otopina od bazge idealna u zaštiti krumpira i patliđana od napada zlatice,  koja se veoma brzo razmnožava polažući jajašca na donji dio listova te stoga mnogi vrtlari budu iznenađeni kada se u kratkom vremenu na njihovim mladim biljkama pojavi na stotine malih, gladnih bebica koje su u stanju preko noći potamaniti veći dio nasada krumpira, ili pak patliđana.
Zaštitite svoje biljke na vrijeme pomoću otopine koja se sprema na vrlo jednostavan način.
Potopite 1 kg mladih grančica bazge  u 10 litara kišnice, ili odstajale vode i ostavite 24 - 48 sati da odstoji u vodi. Nikako ne smije fermentirati. Pomoću grančica dobro poprskajte biljke te nakon toga grančice razbacajte po nasadu.
Ovaj postupak potrebno je ponavljati nakon svake kiše, ili ako je sušno, nekoliko puta mjesečno. U slučaju da su se zlatice već pojavile obavezno ih pokupite i odstranite sa vrta te pregledajte donju stranu listova,  jesu li položili svoja jajašca? U slučaju da pronađete mala, žuta jajašca obavezno ih zdropite (navucite rukavice).


Što se događa?
Miris bazge promjenit će miris krumpira i patliđana te su biljke na ovaj način zaštićene od napada zlatice pa će one zbunjene otići kod susjeda. :D


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?