Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Džem od miješanog voća



U jesen nas priroda obilno nagrađuje sa raznim vrstama ukusnog voća te se nažalost događa da ne stignemo sve te plodove pravovremeno konzumirati pa većina njih propadne. Kako bi iskoristila svo to obilje u jesen rado spremam džem od različitog voća iz svoga voćnjaka.
Svaki puta okus mu je drugačiji jer sve zavisi o količini i vrsti voća sa kojim raspolažem. 
Recept koji dijelim sa svima vama služi kao neka osnova, a mijenja se prema količini i vrsti voća sa kojom raspolažete. <3

Sastojci:

3 kg očišćenog miješanog voća (jabuke, kruške, šljive, breskve, u manjim količinama može se dodati i bobičastog voća - grožđe, aronija, kupina, malina)
900 g smeđeg nerafiniranog šećera (može i obični)
jedna čajna žlica cimeta


Postupak pripreme:

Voće operite, odstranite sve oštećene dijelove, očistite od koštica i isjeckajte na manje dijelove. 
Sada voće pospite šećerom i ostavite da odstoji preko noći na hladnom mjestu.
Sutradan iz voća ocijedite polovinu soka kako bi džem što kraće kuhali pa da se sačuvaju svi vrijedni sastojci. Sok slobodno razrijedite sa vodom i uživajte u njegovom okusu dok se džem kuha., ili ako je veća količina voća u pitanju dodajte još po potrebi šećera u njega i kuhajte dvadesetak minuta pa spremite u sterilne boce i uživajte tijekom zime u mirisima jeseni. :)
Stavite voće u prikladnu posudu i uključite štednjak na srednju temperaturu pa kuhajte voće sve dok se lijepo ne raskuha uz stalno miješanje, oko 30 - 40 minuta. Sada uzmite štapni mikser pa voće usitnite. Volite li da ostane komadića voća, ostavite jedan dio voća neusitnjen. Još malo prokuhajte, dodajte cimet i sipajte u sterilne teglice. Kada teglice napunite vrućim džemom poslažite ih u pečnicu na temp od oko 100 stupnjeva, dvadesetak minuta, kako bi se stvorila korica koja će džem sačuvati od kvarenja. odmah zatvorite teglice i ostavite u toploj pečnici sve dok se ne ohlade. Spremite na hladno i tamno mjesto.
Dobar tek!  <3<3<3




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne