Kore od banane - prirodno kalijevo gnojivoKora od banane u sebi sadrži bogati izvor minerala, prvenstveno kalija te u manjoj mjeri kalcija, mangana, fosfora, željeza, klora i joda, a od vitamina A, B1, B2, B6, C, D i PP, bogata je vlaknima i proteinima, lipidima, voćnim kiselinama i dr, pa je idealna za prihranu cvjetnica i plodovitog povrća.
Osim što je kvalitetan sastojak za kompostnu hrpu, može se koristiti i na druge učinkovite načine kako bi bila brza pomoć našim biljkama koje su u fazi cvjetanja, ili stvaranja plodova.

Iako su nam dostupne tijekom cijele godine ipak se najviše koriste u hladnijim mjesecima u godini pa je sada pravo vrijeme da prikupimo veću količinu kora te ih dehidriramo, ili posušimo u pečnici, na radijatoru, ili pokraj nekoga izvora topline, pazeći pritom na temperaturu na kojoj se suše, kako bi se sačuvali svi važni i korisni nutrijenti. Optimalna temperatura za sušenje je oko 40 stupnjeva Celzija.
Nakon što se kore dobro posuše i budu lomljive možete ih isjeckati vrtnim škarama, ili samljeti u blenderu u prah te spremiti u staklenku pa koristiti tijekom cijele godine po potrebi. Za jednu cvjetnicu dovoljna je žlica praha, ili šaka isjeckanih dehidriranih kora svakih nekoliko tjedana u vrijeme sadnje,  cvjetanja ili plodonošenja biljnih kultura. Prah, ili iscjeckane kore ukopajte lagano u tlo oko korijena biljke te zalijte kišnicom.
Prahom od kore banane možete obogatiti i zemlju koju ćete koristiti za pikiranje biljaka. Dovoljno je dodati 1 žlicu praha na 10 litara zemlje i dobro promiješati.


Još jedan izvrstan način je da isječete tanke kolutiće cijele banane i osušite ih u dehidratoru kako bi dobili tabletice koje će vam uvijek biti pri ruci za vaše omiljene biljke. Dovoljno je da ih ukopate u području korjenovog sustava kako bi vaše omiljene biljke bile nahranjene cijelim nizom vitamina i minerala te obilno cvale.

Kalij (K) kojim obiluju banane izvrstan je za gnojidbu plodovitih biljnih kultura te zaslužan za aktivaciju enzima i skladištenju rezervnih tvari. Ima ključnu ulogu u fotosintezi, a u stresnim uvjetima biljkama pomaže u adaptaciji i obrani od patogena.
Fosfor (P) potiče biljku na stvaranje cvjetova i plodova.
Kalcij (Ca) najvažniji je gradivni element, Uloga mu je u održavanju pH vrijednosti tla, veže kiseline u tlu, učvršćuje njegovu strukturu te je zaslužan za biološku aktivnost tla.

Od svježih kora od banane možete obogatiti i vodu kojom zalijevate vaše biljčice tako da potopite kore od banane u odstajaloj vodi (najbolje kišnici) i nakon tri dana procijedite i koristite kod zalijevanja sobnog, ili vrtnog bilja.
Također,  svježe  kore idealna su prihrana svim cvjetajućim grmovima u vrtu, posebno ih vole ruže. Dovoljno je zakopati jednu koru banane u tlo blizu korijena biljke i dobro zaliti. Prihranjujte ih na ovaj način svakih nekoliko tjedana i zadivit će vas njihova obilna cvatnja.
Svježom korom od banane prebrišite i listove sobnog bilja kako bi izgledalo svježe i sjajno.

Najbolje je koristiti banane iz ekološkog uzgoja, ali ako vam nisu dostupne onda kada kupite banane odmah ih stavite u posudu sa vodom te dodajte u vodu žličicu sode bikarbone koja će iz njih izvući sve štetne kemikalije. Nakon pola sata operite banane u čistoj vodi i posušite kuhinjskom krpom te ih slobodno možete koristiti.Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?