Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Kore od banane - prirodno kalijevo gnojivo



Kora od banane u sebi sadrži bogati izvor minerala, prvenstveno kalija te u manjoj mjeri kalcija, mangana, fosfora, željeza, klora i joda, a od vitamina A, B1, B2, B6, C, D i PP, bogata je vlaknima i proteinima, lipidima, voćnim kiselinama i dr, pa je idealna za prihranu cvjetnica i plodovitog povrća.
Osim što je kvalitetan sastojak za kompostnu hrpu, može se koristiti i na druge učinkovite načine kako bi bila brza pomoć našim biljkama koje su u fazi cvjetanja, ili stvaranja plodova.

Iako su nam dostupne tijekom cijele godine ipak se najviše koriste u hladnijim mjesecima u godini pa je sada pravo vrijeme da prikupimo veću količinu kora te ih dehidriramo, ili posušimo u pečnici, na radijatoru, ili pokraj nekoga izvora topline, pazeći pritom na temperaturu na kojoj se suše, kako bi se sačuvali svi važni i korisni nutrijenti. Optimalna temperatura za sušenje je oko 40 stupnjeva Celzija.
Nakon što se kore dobro posuše i budu lomljive možete ih isjeckati vrtnim škarama, ili samljeti u blenderu u prah te spremiti u staklenku pa koristiti tijekom cijele godine po potrebi. Za jednu cvjetnicu dovoljna je žlica praha, ili šaka isjeckanih dehidriranih kora svakih nekoliko tjedana u vrijeme sadnje,  cvjetanja ili plodonošenja biljnih kultura. Prah, ili iscjeckane kore ukopajte lagano u tlo oko korijena biljke te zalijte kišnicom.
Prahom od kore banane možete obogatiti i zemlju koju ćete koristiti za pikiranje biljaka. Dovoljno je dodati 1 žlicu praha na 10 litara zemlje i dobro promiješati.


Još jedan izvrstan način je da isječete tanke kolutiće cijele banane i osušite ih u dehidratoru kako bi dobili tabletice koje će vam uvijek biti pri ruci za vaše omiljene biljke. Dovoljno je da ih ukopate u području korjenovog sustava kako bi vaše omiljene biljke bile nahranjene cijelim nizom vitamina i minerala te obilno cvale.

Kalij (K) kojim obiluju banane izvrstan je za gnojidbu plodovitih biljnih kultura te zaslužan za aktivaciju enzima i skladištenju rezervnih tvari. Ima ključnu ulogu u fotosintezi, a u stresnim uvjetima biljkama pomaže u adaptaciji i obrani od patogena.
Fosfor (P) potiče biljku na stvaranje cvjetova i plodova.
Kalcij (Ca) najvažniji je gradivni element, Uloga mu je u održavanju pH vrijednosti tla, veže kiseline u tlu, učvršćuje njegovu strukturu te je zaslužan za biološku aktivnost tla.

Od svježih kora od banane možete obogatiti i vodu kojom zalijevate vaše biljčice tako da potopite kore od banane u odstajaloj vodi (najbolje kišnici) i nakon tri dana procijedite i koristite kod zalijevanja sobnog, ili vrtnog bilja.
Također,  svježe  kore idealna su prihrana svim cvjetajućim grmovima u vrtu, posebno ih vole ruže. Dovoljno je zakopati jednu koru banane u tlo blizu korijena biljke i dobro zaliti. Prihranjujte ih na ovaj način svakih nekoliko tjedana i zadivit će vas njihova obilna cvatnja.
Svježom korom od banane prebrišite i listove sobnog bilja kako bi izgledalo svježe i sjajno.

Najbolje je koristiti banane iz ekološkog uzgoja, ali ako vam nisu dostupne onda kada kupite banane odmah ih stavite u posudu sa vodom te dodajte u vodu žličicu sode bikarbone koja će iz njih izvući sve štetne kemikalije. Nakon pola sata operite banane u čistoj vodi i posušite kuhinjskom krpom te ih slobodno možete koristiti.







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne