Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Ruske vile za organski vrt bez štihanja i prekopavanja

 

Foto: Vlado Kos / Cropix


San svakog organskog vrtlara je stvoriti vrt bez štihanja i prekopavanja tla, odnosno uzgajati biljne kulture po načelima organskog vrtlarenja. Tlo je živo i prepuno mikroorganizama koji su zaslužni za njegovu plodnost pa je zadaća svih nas da čuvamo tlo i poboljšavamo njegovu strukturu. Ruske vile su pravo rješenje za naš vrt.

Ove godine ostvarila sam još jedan od svojih snova na vrtu

Kako sam postepeno stvarala i kreirala svoj vrt tako sam si spontano privlačila sve što mi je bilo potrebno kako bi ustrajala u svom snu. Priroda je čudesna i kada radite s ljubavlju sve vam se stostruko i vraća. Ove godine ostvarila sam još jedan od svojih snova. Naime, kako je tlo u mome vrtu dosta zbijeno i glinasto trošila sam puno snage kako bi ga dubinski prozračila i pripremila za sjetvu / sadnju. Tlo u vrtu sam pripremila bez teškog napora i motike.

Pravi alat za vrt bez štihanja i prekopavanja

Sve ove godine koristila sam bio - vile za duboko rahljenje, ali i motiku kako bi površinski usitnila tlo i pripremila ga za sjetvu. Dosta uloženog truda na većem komadu zemlje. Sada vam želim predstaviti savršenu alatku pomoću koje sam pripremila tlo na puno brži i jednostavniji način i veoma sam zahvalna na ovome divnom izumu koji će biti prava revolucija po pitanju očuvanja svog živog svijeta u tlu te time i poboljšanoj plodnosti tla.

Riječ je o Ruskim vilama koje su namijenjene za sve vrtlare kojima je cilj vrtlariti u skladu sa prirodom.

Tlo u vrtu sam pripremila bez teškog napora i motike.

KLIKNITEOVDJE za kupnju i više informacija o Ruskim vilama. 

Ruske vile za bržu i jednostavniju pripremu tla prije sjetve / sadnje

Duboko rahljenje tla pomoću Ruskih vila je 2 - 3 puta brže, a kako se sastoje i od malih vila (drobilice) koje su pričvršćene na velike vile (za duboko rahljenje tla) jednim zamahom se tlo i rahli pa nije potrebno dodatno prekopavanje motikom. Rezultat je rahlo tlo fine mrvičaste strukture pa ga je samo prije sjetve potrebno pograbljati.

Kako pripremamo tlo sa Ruskim vilama bez puno truda i muke?

Zahvat Ruskih vila je 30 centimetara pa je rad puno brži i jednostavniji. Prilikom obrade tla stanemo na metalni okvir namijenjen za nogu, pritisnemo i lagano povučemo ručku unazad bez puno truda i muke. Ruske vile nikad ne dižemo, jednostavno i lagano ih povučemo natrag. Postupak se ponavlja dok ne dođemo do kraja gredice.

Ruske vile izrađene su od kvalitetnog čelika te su odlične za teška, zbijena tla, a kako je drška debljine 4 cm odlično podnose sva opterećenja.


Foto: Vlado Kos / Cropix
Ruske vile za bržu i jednostavniju pripremu tla prije sjetve / sadnje

Sačuvajmo zdravlje, snagu i uštedimo vrijeme uz pomoć Ruskih vila

Rad sa Ruskim vilama štedi našu snagu i kralježnicu zbog uspravnog položaja tijekom dubokog rahljenja tla, a kako se pomoću njih ubrzava rad 2-3 puta brže mi štedimo gomilu vremena koje možemo iskoristiti za odmor u svom rajskom vrtu.

Ruske vile su spas i za korove u vrtu jer dok rahlimo tlo one pomoću drobilice izbacuju korove na površinu pa ih jednostavno pokupimo i maknemo sa vrta. Freza ili motika usitnjavaju sve korove te se oni mnogostruko šire po vrtu.

Poboljšana plodnost tla    

Priprema tla bez uništavanja njegove strukture iz godinu u godinu daje izvrsne rezultate pa je tlo sve plodnije i bogatije humusnim slojem te biljke brže rastu, otpornije su i zdravije jer je njihov korjenov sustav dobro razvijen i lagano prodire u tlo pa je biljkama omogućeno da lakše dođu do vode i hranjivih tvari.

Priprema tla bez uništavanja njegove strukture

Foto: Vlado Kos / Cropix
Ruske vile se sastoje od drobilice i velikih vila za duboko rahljenje tla

Kada je potrebno duboko rahljenje tla?

Proljetna priprema je dobro došla i kod teških tala kao i onih laganih (pjeskovitih) jer će zemlja prodisati i biti spremna za sjetvu / sadnju svih biljnih kultura te će tlo biti čisto od korova. Za rad sa Ruskim vilama preporuča se suho vrijeme te umjerena vlažnost tla kako se zemlja ne bi ljepila po čizmama i vilama te da bi u se tlo fino usitnilo pomoću malih vila (drobilice).

Zbijena i teška tla potrebno je u jesen također duboko prozračiti kako bi se stvorio povoljni vodozračni odnos u tlu. Ruske vile idealne su za duboko rahljenje tla pa je u jesenskoj pripremi moguće sa njih skinuti gornje, male vile (drobilicu) ako tlo ne pripremamo za sjetvu.


Foto: Vlado Kos / Cropix

“Ruske vile su alat bez kojega više ne mogu ni zamisliti obradu tla u svome Organskom carstvu. Osim što čuvaju moja leđa i vrijeme korisne su i za čuvanje svog živog svijeta u tlu, a to je i glavna svrha svih organskih vrtlara.'' Iskrena preporuka Organskog carstva!!!

KLIKNITE OVDJE za kupnju i više informacija o Ruskim vilama. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne