Jabučni ocat


Odličan recept za domaći jabučni ocat koji je izvrstan i poznat lijek od davnina!
Postupak pravljenja domaćeg jabučnog octa:

Potrebno je nekoliko različitih domaćih sorti jabuka ( nešpricanih),  te barem 10%  divljih jabučica, koje će octu dati posebnu crvenkastu boju i predivnu aromu.
Jabuke dobro oprati, ukloniti peteljke i sva oštećenja, posušiti i naribati na ribež ili isjeći na manje komade i samljeti u blenderu.
Ovu jabućnu  kašu staviti u plastićno bure, te prekriti čistom gazom i ostaviti tri dana  da započne proces vrenja, što se osjeti po mirisu.

Nakon što su jabuke odstajale potrebno ih je procijediti kroz krupnije cijedilo i još jednom kroz gazu.


Tekućinu ponovno uliti u plastićno bure, prekriti i povezati gazom i ostaviti na toplom i tamnom mjestu 6 mjeseci (idealna temperatura je od 18 - 28 stupnjeva).
Nakon nekog vremena može se osjetiti miris vina ( alkoholno vrenje), a tek kasnije započinje octeno vrenje (ocat).
Na površini će se stvoriti octena gljiva, koju je dobro spremiti u staklenku i preliti sa malom količinom octa i upotrijebiti kod slijedeće priprave octa, jer pospješuje proces octenja.


Vinske mušice koje se pojavljuju su prenosnici korisnih octenih i drugih bakterija i nije ih potrebno uklanjati.

Nakon šest mjeseci, ocat je potrebno procijediti kroz gazu nekoliko puta, kako bi se izbistrio (ponoviti postupak nakon nekoliko dana).


Ocat naliti u čiste staklene boce i pohraniti na tamno mjesto.Divlju jabuku sam pronašla u jednoj zapuštenoj šikari, zbijena ispod velikih stabala borila se za tračak sunca, ali svejedno se izborila i rodila obilje plodova.
I opet me priroda fascinirala, pa sam zasadila jedno stabalce u svoj vrt, kako bi mogla uživati u prekrasnim crvenim cvijetovima, a kasnije i u njenim sitnim plodovima.


                                                             (divlja ili ukrasna jabuka)

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?