Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Vrt u svibnju


Iznadprosječno toplo vrijeme u svibnju izazvalo  je nagli rast vegetacije, pa je moj povrtnjak preplavilo mnoštvo zdravih i ukusnih plodova, koje sam sa mnogo ljubavi i truda sijala i njegovala već od ranog proljeća. Osim povrća u mom povrtnjaku su bujali i korovi, pa sam ovaj mjesec imala pune ruke posla.
Kako se tlo već dobro zagrijalo, a opasnosti od mraza nije bilo, započela sam presađivati presadnice koje sam uzgojila u kućnim uvjetima, te ih nakon što se noćna temperatura podigla na 8 - 10 stupnjeva iznijela u mali plastenik, kako bi se postepeno  priviknule na vanjske uvijete.

Već početkom mjeseca započela sam sa sadnjom rajčica, batata, krastavaca, raznih tikvica i bundeva, paprika i sveg ostalog povrća i cvijeća koje želim imati u svom vrtu, a po tom pitanju i nisam previše skromna. :)
Sredina mjeseca svibnja idealna je za sadnju grahorica, pa sam svoj povrtnjak obogatila s nekoliko različitih vrsta.
Sušno, vjetrovito i veoma toplo vrijeme otežavalo mi je sadnju, jer zemlja je bila jako tvrda, pa ju je bilo potrebno prvo namočiti, kako bi se mogla usitniti da bi biljke mogle nesmetano nicati.

Nakon što sam sve posadila, više pažnje posvetila sam njezi povrtnjaka, spravljanju različitih organskih gnojiva, zaštitnih i preventivnih sredstava, te samoj gnojidbi, (više o tome napisati ću u jednom od slijedećih postova).

Spomenula bi i malčiranje,  koje u velikom povrtnjaku poput mojeg, iziskuje dosta vremena, te je oko povrtnica potrebno stalno nadopunjavati slojeve slame ili sijena, kako bi u ovom sušnom periodu one imale dovoljno vlage, jer malč zadržava vlagu, pa biljke nije potrebno svakodnevno zalijevati, a s druge strane, nema više pokorice, okopavanja, a korovima je ipak donekle onemogućen rast. 

Za zaštitu povrtnjaka od štetnih kukaca i bolesti koristim najviše enzim, o kojemu sam pisala u jednom od svojih prošlih postova, te koprivu, preslicu, list bazge, pelin i naravno super tonik.

Poznato je da je zdravo tlo temelj za otpornu i zdravu biljku, a uspostavljanjem prirodne ravnoteže spriječava se  pojava mnogih bolesti i napada raznih štetočina.


Slijede slike iz mog povrtnjaka, te kratak opis.

Tople gredice koje su mi poslužile kao rasadnik za mnogo vrsta povrća.

Salatni krastavac koji sam posijala u toplu gredicu, te rasadila sadnice na podignutu mrežu.
Kiwano ima iste uvijete uzgoja kao i krastavac.


Krastavac kornišon



Krastavac kornišon sijala sam direktno u tlo polovicom mjeseca, Kada biljke porastu gredicu ću prekriti debljim slojem slame kako plodovi ne bi trunuli.




Tikvice posađene u toplu gredicu sredinom ožujka, počele su cvjetati.



Tikvice posađene na slamu.
Niski jesenski grašak.

Cvijet graška.

Visoki proljetni grašak svojim viticama penje se po indijanskom šatoru, a ispod šatora širi se grm tikvica.

Žuti proljetni luk i mrkva.

Kupus futoški na gredici sa prošlogodišnjim porilukom.

Cikla i ljutika.

Olovka žute mahune.

Jesenski češnjak. Između redova proljetna salata.

Krumpir posađen u zemlju. Nakon ogrtanja prekrila sam zemlju slamom.

Krumpir na slami.

Kadifice rasađujem po cijelom vrtu.
Mungo grah - novost u mom povrtnjaku. List mungo graha ima šiljaste listove za razliku od okruglastih listova običnog graha. Ovo je visokovrijedna namirnica koja se najviše koristi u obliku klica. Kod nas se još naziva i zelena soja.

Čičoka mom vrtu daje posebnu draž kad procvijeta.

Batat se ukorijenio i započeo je fazu rasta.

Nekoliko vrsta rajčica.

Boražina je kraljica mog vrta, koja u vrt privlači mnoštvo pčela.

Rane jagode posađene na slami.

Šumske jagode slobodno rastu u mom vrtu.

Crvena i žuta paprika.
Kadulja u cvatu.

Kamilica raste po cijelom vrtu, jer daje bolji okus povrću.

Rajčica u društvu sa mladim grahom i brokulom.

Visoki grah sa jedne strane mreže, a sa druge strane cherry rajčice.

Cvijetne gredice.

Ruža stablašica.
Dragoljub uvijek izaziva divljenje.


Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne