Domaći džem od jagoda


Moj vrt preplavilo je mnoštvo crvenih, ukusnih jagoda, koje koliko smo se god trudili nije bilo moguće pojesti, pa sam odlučila da od njih napravim ukusan, domaći džem, kako bi se i u zimu prisjećali proljeća , uživajući u slatkim plodovima.

Potrebni sastojci:

2,5 kg svježe ubranih jagoda
1,4 kg šećera ( smeđeg)
2-3 klinčića
2-3 žličice cimeta

Postupak pripreme:


Jagode oprati, očistiti od peteljki i ostaviti da se prosuše.
Kada su se ocijedile od vode, nasuti ih u veću posudu i malo usitniti štapnim mikserom (ostaviti jedan dio u krupnijim dijelovima) i staviti na štednjak na laganu vatru uz povremeno miješanje, oko pola sata.






Nakon što je tekućina malo ukuhala dodati nekoliko klinčića, pa postepeno dodavati šećer uz stalno miješanje, te kuhati još najmanje pola sata (ovisi kolika se gustoća želi postići).
Kada je džem gotov umiješati 2-3 žličice cimeta.
U međuvremenu teglice sterilizirati u rerni (oko 20 min. Na 120°C).

Postepeno sipati vrući džem u vruće teglice uz oprez, zatvoriti ih, okrenuti naopačke da se izvrši pasteriziacija, te ih poslagati u neku posudu i prekriti dekicom dok se ne ohlade.




Ovakvim načinom priprave džem će biti siguran od kvarenja, pa nije potrebno dodavati konzervans, niti bilo što drugo.



Popularni postovi s ovog bloga

Stvaranje samoodrživog vrta - vrt bez prekopavanja

Gavezova mast po recepturi Marije Treben

Kako pripremiti organski vrt za zimu