Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Domaći džem od jagoda


Moj vrt preplavilo je mnoštvo crvenih, ukusnih jagoda, koje koliko smo se god trudili nije bilo moguće pojesti, pa sam odlučila da od njih napravim ukusan, domaći džem, kako bi se i u zimu prisjećali proljeća , uživajući u slatkim plodovima.

Potrebni sastojci:

2,5 kg svježe ubranih jagoda
1,4 kg šećera ( smeđeg)
2-3 klinčića
2-3 žličice cimeta

Postupak pripreme:


Jagode oprati, očistiti od peteljki i ostaviti da se prosuše.
Kada su se ocijedile od vode, nasuti ih u veću posudu i malo usitniti štapnim mikserom (ostaviti jedan dio u krupnijim dijelovima) i staviti na štednjak na laganu vatru uz povremeno miješanje, oko pola sata.






Nakon što je tekućina malo ukuhala dodati nekoliko klinčića, pa postepeno dodavati šećer uz stalno miješanje, te kuhati još najmanje pola sata (ovisi kolika se gustoća želi postići).
Kada je džem gotov umiješati 2-3 žličice cimeta.
U međuvremenu teglice sterilizirati u rerni (oko 20 min. Na 120°C).

Postepeno sipati vrući džem u vruće teglice uz oprez, zatvoriti ih, okrenuti naopačke da se izvrši pasteriziacija, te ih poslagati u neku posudu i prekriti dekicom dok se ne ohlade.




Ovakvim načinom priprave džem će biti siguran od kvarenja, pa nije potrebno dodavati konzervans, niti bilo što drugo.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne