Sok od rajčice na potpuno prirodan način


Rajčica ili kako je mnogi još nazivaju rajsko voće zbog svojih izvanrednih ljekovitih svojstava, trebala bi se naći što češće na popisu nezaobilaznih namirnica u našim domovima. Najpoznatiji sastojak rajčice likopen, vrlo je važan u prevenciji karcinoma, a poznat je i kao regenerator stanica, te pomaže u liječenju očnih oboljenja, bolesti prostate, plućnih bolesti, bolesti gušterače, šećerne bolesti i mnogih drugih oboljenja.
Rajčica sadrži mnogo karotina  ( provitamina A ), koji je neophodan za pravilan rad svih organa. Omogućuje pročišćavanje stanica, opskrbljuje ih vitaminima, mineralnim solima i mikroelementima, a poznat je antioksidans i detoksikant organizma.
Prepuna je vitamina C, B,E, i K i stoga bi ju trebali konzumirati svakodnevno.

Rajčica je jednogodišnja biljka, spada u porodicu voća, te pripada porodici pomoćnica (Solanaceae).
Kako je jedna od rijetkih biljaka koja preredom (kuhanjem,sušenjem, pečenjem...) ne gubi svoje nutritivne vrijednosti, idealna je za pripremu zimnice pa nam je dostupna tokom cijele godine.

Najpoznatiji način čuvanja rajčice je u obliku soka, pa želim s Vama podijeliti izvrstan i jednostavan recept na potpuno prirodan način bez upotrebe konzervansa.

Potrebni sastojci:

- 10 kg rajčice
- 2 žlice šećera
- 2 žlice soli

Priprema:

Rajčicu dobro operite, očistite, uklonite sve zelene dijelove, pa ju narežite  na manje komade i stavite kuhati u neku veću posudu.







Kada rajčica zakipi, smanjite vatru i kuhajte ju  još oko pola sata uz povremeno miješanje.
Sada rajčicu propasirajte i vratite na laganu vatru  dok ne zakuha. Dodajte šećer i sol i miješajte još 5 minuta.



U međuvremenu stavite čiste boce u rernu na 20 min. da se steriliziraju na temp. od 120 stupnjeva.
Sipajte polako, vrući sok u vruće boce, zatvorite čvrstim navojem i ostavite preko noći da se polako hladi umotan u toplu deku.


Od ove količine rajčica (10kg), moguće je dobiti oko 6 lit. soka.
Rajčica pripremljena na ovaj način može se čuvati i do dvije godine.


Da biste uživali u prirodnom okusu ljeta služite ga u čašama kao čisti prirodni napitak.

Popularni postovi s ovog bloga

Uzgoj jesenskog češnjaka na organski način

Izrada tople gredice

Recikliranje jesenskog lišća