Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Sok od rajčice na potpuno prirodan način


Rajčica ili kako je mnogi još nazivaju rajsko voće zbog svojih izvanrednih ljekovitih svojstava, trebala bi se naći što češće na popisu nezaobilaznih namirnica u našim domovima. Najpoznatiji sastojak rajčice likopen, vrlo je važan u prevenciji karcinoma, a poznat je i kao regenerator stanica, te pomaže u liječenju očnih oboljenja, bolesti prostate, plućnih bolesti, bolesti gušterače, šećerne bolesti i mnogih drugih oboljenja.
Rajčica sadrži mnogo karotina  ( provitamina A ), koji je neophodan za pravilan rad svih organa. Omogućuje pročišćavanje stanica, opskrbljuje ih vitaminima, mineralnim solima i mikroelementima, a poznat je antioksidans i detoksikant organizma.
Prepuna je vitamina C, B,E, i K i stoga bi ju trebali konzumirati svakodnevno.

Rajčica je jednogodišnja biljka, spada u porodicu voća, te pripada porodici pomoćnica (Solanaceae).
Kako je jedna od rijetkih biljaka koja preredom (kuhanjem,sušenjem, pečenjem...) ne gubi svoje nutritivne vrijednosti, idealna je za pripremu zimnice pa nam je dostupna tokom cijele godine.

Najpoznatiji način čuvanja rajčice je u obliku soka, pa želim s Vama podijeliti izvrstan i jednostavan recept na potpuno prirodan način bez upotrebe konzervansa.

Potrebni sastojci:

- 10 kg rajčice
- 2 žlice šećera
- 2 žlice soli

Priprema:

Rajčicu dobro operite, očistite, uklonite sve zelene dijelove, pa ju narežite  na manje komade i stavite kuhati u neku veću posudu.







Kada rajčica zakipi, smanjite vatru i kuhajte ju  još oko pola sata uz povremeno miješanje.
Sada rajčicu propasirajte i vratite na laganu vatru  dok ne zakuha. Dodajte šećer i sol i miješajte još 5 minuta.



U međuvremenu stavite čiste boce u rernu na 20 min. da se steriliziraju na temp. od 120 stupnjeva.
Sipajte polako, vrući sok u vruće boce, zatvorite čvrstim navojem i ostavite preko noći da se polako hladi umotan u toplu deku.


Od ove količine rajčica (10kg), moguće je dobiti oko 6 lit. soka.
Rajčica pripremljena na ovaj način može se čuvati i do dvije godine.


Da biste uživali u prirodnom okusu ljeta služite ga u čašama kao čisti prirodni napitak.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne