Svi postovi po kategorijama

Svi postovi Organskog carstva po kategorijama

  Kako bi Vam omogućila lakše snalaženje i traženje objavljenih postova Organskog carstva složila sam ih po kategorijama. Klikom na bilo koji naslov direktno se otvara Vaš željeni post. :) Korak po korak do vlastitog organskog vrta: Čišćenje i priprema zemljišta Izrada tople gredice Sjetva mog eko povrtnjaka Vrtlarski radovi u rano proljeće Kako složiti kompostnu hrpu? Kako povećati broj glista u organskom vrtu? Početak vrtlarske sezone Mješovita sadnja Osnove organskog vrtlarenja 1. dio Osnove organskog vrtlarenja 2.dio Urbani vrt 1.dio Urbani vrt 2. dio Božje ovčice kao zaštitnice organskog vrta Recikliranje jesenskog lišća Kako pripremiti organski vrt za zimu Prepoznavanje tipa tla u vašem vrtu Poboljšanje strukture tla i njeni poboljšivači Određivanje i mijenjanje pH vrijednosti tla Biljke kao indikatori tla Planiranje plodoreda u organskom vrtu Malčiranje - prekrivanje tla organskom masom Sjetva sjemena u zatvorenom - uzgoj presadnica Planiranje sjetve/sadnje u organskom vrtu B il

Planiranje organskog vrta



Bez obzira da li svoj postojeći vrt želite preoblikovati u organski ili tek započinjete stvarati svoj prvi vrt, svakako prije nego se upustite u ovu avanturu dobro sve isplanirajte.
Detaljni pregled zemlje i postojeće vegetacije na njoj, otkrit će Vam važne podatke o strukturi i kvaliteti tla, o njenoj plodnosti, ali i njenoj pH - vrijednosti.

Mnogo je izuzetnih knjiga napisano na temu organskog vrtlarenja te je korisno neke od njih pročitati, prije nego što se upustite u stvaranje vlastitoga prirodnog carstva.

Nakon što ste usvojili neka teoretska znanja počet ćete stvarati svoj vrt prvo u mislima, rađat će se brojne ideje, pa je korisno sve te ideje prenijeti na papir i nacrtati plan koji ćete nadopunjavati i koji će vam biti početna točka stvaranja svoga vrta.

Odredite svom budućem vrtu oblik i veličinu, te obratite pažnju na to da Vaš vrt bude na dovoljno osunčanom mjestu i svakako unaprijed smislite način na koji ćete zalijevati vrt (kišnica, spremnici za vodu, bačve).
Također, na samom početku odredite mjesto gdje ćete kompostirati svu organsku masu sa Vašeg vrta, kako bi stvorili super gnojivo kojim ćete prekrivati tlo oko svojih biljaka i na taj način im osigurati sve potrebne hranjive sastojke kako bi bile zdrave i otporne.


Nakon što ste sve isplanirali, izmjerite zemlju na kojoj planirate saditi svoje biljke i napravite gredice i staze kako ne bi gazili zemlju i uništavali njenu strukturu.
Dobro je napraviti povišene gredice tako što ćete zemlju sa staza (nakon što ste sve izmjerili) prebaciti na gredice te će one biti izdignute i lakše za obradu.
Širina gredice trebala bi biti oko 1 - 1.20 m, kako bi Vam sa staza bile dostupne sve biljke koje ćete zasaditi.


Nakon formiranja gredica, prekopajte svaku te povadite sav korov i odmah prekrijte nekim organskim pokrovom poput slame ili sijena, kako bi spriječili rast korova, ispiranje ili sušenje tla.
Također i staze prekrijte nekim pokrovom, kako bi mogli i nakon kiše prošetati svojim vrtom a da se ne ublatite.



Odaberite otporne i zdrave biljke koje ćete saditi u svom povrtnjaku, idealno bi bilo ako ste u mogućnosti da sami uzgojite presadnice iz kvalitetnog i netretiranog sjemena (bio sjeme ili stare sorte sjemena).


Primjenite metode mješovite sadnje prema permakulturi, gdje zajedno rastu povrće,začini i razne vrste cvijeća.
Mješovitom sadnjom uspostavlja se prirodna biološka ravnoteža, jer su različiti zahtjevi zasađenih biljaka za hranjivima, te se na taj način izbjegava iscrpljenost tla, što osigurava rast otpornijih i zdravijih biljaka, koje se međusobno štite od bolesti i napada štetnika.


Također kod planiranja i određivanja vrste bilja u svom vrtu, dobro je obratiti pažnju na kompatibilnost biljaka, odnosno pogledati tablicu dobrih i loših susjeda u vrtu.
Znanstveno je dokazano da se neke biljke dobro slažu i da pomažu jedna drugoj u rastu, dok neke biljke loše utječu jedna na drugu pa ih nije dobro saditi u blizini.

Vodite svoj vrtlarski dnevnik i u njega bilježite sva svoja zapažanja, ali i bilježite gdje ste što posadili kako bi slijedeće godine mogli napraviti rotaciju bilja, odnosno kako biste se u svom povrtnjaku pridržavali plodoreda, te izbjegli mnoge bolesti, napade štetnika i iscrpljivanje zemljišta.

Pripremite i sredstva za zaštitu bilja u svom vrtu koja i sami možete napraviti ( pročitajte post pod nazivom gnojidba i zaštita povrtnjaka koji sam napisala te se unaprijed pripremite).

Kreirajte svoj vrt onako kako to Vama najbolje odgovara, svaki vrt je zaseban i drugačiji od drugog,
to je mjesto u kojem svaki vrtlar odražava sebe i stoga, vrt bi trebao prije svega biti oaza mira i opuštanja.



Želim Vam puno ljubavi i nadahnuća u stvaranju vašega organskog raja i radujem se što ljudi sve više shvaćaju važnost suživota sa prirodom te joj se polako vraćaju ! :)





Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Krumpir pod slamom / vrt bez prekopavanja

Tušt (portulak) - lijek iz božje ljekarne