Kopriva i njene višestruke uloge u organskom vrtu


Velika kopriva ( lat. Urtica dioica ) je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu, odavnina se koristi kao lijek za mnoge bolesti, pa ipak, iako se u zadnje vrijeme sve više o tome govori, malobrojni su doista svjesni njene ljekovitosti.
Rečenica iz knjige Marije Treben, koja je na mene ostavila dubok trag, dovoljno govori o višestrukoj koristi koju nam kopriva može pružiti, a glasi: ,, Kada bi ljudi znali kako je ona ljekovita, uzgajali bi samo koprive."

Veoma rasprostranjena , samonikla biljka koju nažalost mnogi smatraju korovom, prepuna je vitamina (A, B2, C ), minerala ( kalcij, kalij, željezo, sumpor, natrij ), sadrži i obilje flavonoida, klorofila, enzime, lecitin, tanine, fitosterol, vosak, mravlju kiselinu i mnoštvo drugih tvari koje blagotvorno utječu na cijeli organizam.
U proljeće, kada započne sa rastom, od mladih listića pripremaju se  čajevi za detoksikaciju organizma, koristi se  u raznim varivima i juhama za jačanje imunog sustava, te kao zaštita od mnogih bolesti.

Iako sam u mnogim postovima spominjala koprivu i njene koristi u organskom vrtu, ovaj post posvetiti ću najčudesnijoj  biljci, bez koje ne bih mogla zamisliti organski vrt, te objediniti u jednu cjelinu sve dosad spomenute uloge koprive i njen višestruki značaj u organskom vrtu.

KOPRIVA KAO INDIKATOR TLA

- Kopriva raste kao samonikla biljka na neutralnim, rahlim, plodnim, humusnim tlima, bogatim hranjivima od kojih je najzastupljeniji dušik.
Vrtovi u kojima se kopriva sama zasijava pokazatelj su dobre strukture tla i povoljnih vodo zračnih odnosa na kojima većina zasađenih biljaka ima sva potrebna hranjiva.
Za sadnju u vrtu potrebno joj je dodati vrtnog komposta ili zrelog stajnjaka.

KOPRIVA - DOBAR SUSJED U VRTU

- Posađena na rubovima gredica kopriva blagonakolno djeluje na većinu bilja, stimulativo djeluje na njihov rast jačajući im imuni sustav, privlači brojne korisne kukce i oprašivaće, a odbija mnoge bolesti i štetnike.


KOPRIVA -  KORISTAN PREKRIVAČ TLA

Bogata brojnim mineralima izvrsno je hranjivo tlu koje se prekriva njenim lišćem, a ujedno je i zaštita bilju od puževa golača koji su alergični na njeno žarenje.
Malč od koprive zaštiti će i krumpir od napada krumpirove zlatice, jer one neće izlaziti iz zemlje koja je prekrivena koprivom.

Zbog mravlje kiseline i histamina koju sadrži, kopriva žari i peče te je izbjegavaju brojni štetnici.
Usitnjenu koprivu dobro je umiješati u zemlju ili jamicu za sadnju, što će ubrzati rast bilja, ali i grijati korijenje.


KOPRIVA KAO TEKUĆE GNOJIVO

Svima dostupna i besplatna biljka od koje se pravi super tekuće gnojivo koje će obogatiti tlo mnogim hranjivim tvarima i mikroorganizmima, te podariti biljkama potrebna hranjiva kako bi bile snažne i otporne na mnoge bolesti i štetnike.

Potrebno je 1 kg svježe koprive natopiti u 10 litara kišnice, ( koristiti plastične ili drvene posude zbog fermentacije), posudu smjestiti na osunčano mjesto u vrtu podalje od kuće zbog neugodnog mirisa, prekriti nekim prozračnim materijalom, te pričekati oko 1 - 3 tjedna da se završi vrenje,  uz svakodnevno miješanje, što ćemo prepoznati kada se kopriva prestane pjeniti.
Dobiveno tekuće gnojivo koje ćemo koristiti za zalijevanje biljaka u vrtu potrebno je razrijediti sa vodom u omjeru 1 : 10 .
( Ovo gnojivo najbolje će biti za lisnato povrće jer sadrži mnogo dušika).
Koristiti svaka dva tjedna u tijeku vegetacije biljke, ali 2 tjedna prije ubiranja prestati sa gnojidbom.
Ako ovim gnojivom želimo folijarrno prihranjivati biljke, potrebno ga je razrijediti u omjeru 1 : 50.
( koristi se za prskanje salate, špinata, kupusa, blitve i dr. lisnatog povrća ).Za plodovito povrće bolje je koristiti kombinaciju koprive i gaveza u jednakim omjerima, jer je za stvaranje ploda potreban kalij kojim gavez obiluje.INSEKTICID OD KOPRIVE ZA ZAŠTITU POVRĆA I VOĆA

Priprema insekticida ista je kao i priprema gnojiva, razlika je u vremenu dobivanja otopine za zaštitu.
Kopriva u vodi treba da odstoji 12 - 24 sata, nakon čega se treba procijediti i odmah upotrijebiti za špricanje bilja, dakle bez razrjeđivanja.
Izvrsna sredstvo kod napada lisnih ušiju, ali ga je potrebno češće koristiti, svaka 2 - 3 dana, sve dok se ne uklone sve uši.
Ova otopina koristi se i kao preventivno sredstvo za zaštitu povrća i voća, korisno je u rano proljeće zaštiti bilje i voćke prije napada štetočina, ali i koristiti barem jednom mjesečno tijekom vegetacije.
Preventivnom zaštitom ojačati ćemo biljke te će  one biti zdravije i otpornije na moguće štetne napade.


KOPRIVA - AKTIVATOR PROCESA KOMPOSTIRANJA

Kopriva je idealan aktivator kod ubrzanja kompostiranja. Pri preokretanju kompostne hrpe dodaje se u tankim slojevima kako bi potaknula zagrijavanje hrpe te time ubrzala sam proces i dobivanje finalnog proizvoda.

Kopriva - aktivator kod procesa kompostiranja

I na kraju bih dodala da se lišćem koprive hrane mnoge ličinke leptira, između ostalih i danje paunče najrasprostranjenija vrsta leptira na našim područjima.
Svojim prvim pojavljivanjem  u vrtu vjesnici su skorog proljeća što će obradovati mnoge vrtlare. :)


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Tablica dobrih i loših susjeda u vrtu

Mješovita sadnja povrća, cvijeća i lijekovitog bilja u organskom vrtu

Kako najbrže osloboditi kalcij iz ljuski od jaja?